Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Din mijlocul deșertului

Îți trebuie ceva timp ca să poți înțelege cum comunică oamenii care își duc viața de zi cu zi în deșert. Radioul, televizorul, rețelele telefonice sunt departe de pustietatea în care întâmplările vieții lor se scurg una după alta. Sunt departe de ceea ce simt și exprimă acești oameni, prin tradiția solid înrădăcinată în pământul ars al deșertului.

Peste vremurile și trăirile oprite undeva, în istorie, misionarii noștri încearcă să aștearnă crâmpeie de modernitate - posibilități și instrumente noi de comunicare.

Tribul Gabra din deșertul Chalbi al Kenyei și-a creat în timp un sistem propriu de comunicare. Așa ne-a spus părintele misionar Eugen Blaj, parohul Parohiei Maikona, aflată la marginea deșertului din nordul Kenyei. "Salutul lor nu e așa de simplu ca al nostru. Noi terminăm repede tot ce avem de spus unul altuia - bună ziua, bună ziua, ce mai faci, bine, dar tu, bine și gata. Pentru cei de aici, salutul înseamnă schimbul de informații de la ultimul moment în care au apucat să se vadă. De cele mai multe ori, se revăd după câteva luni. Și atunci, în cele peste 30 de schimburi de replici, transmit noutăți referitoare la familie, la colibă, la animale, la eventualele conflicte, dacă au avut necazuri în urma ploilor și multe altele. Atunci e momentul în care se pun reciproc la curent cu evenimentele petrecute în familiile și clanurile lor", mi-a spus părintele Eugen.

Părintele Eugen Blaj este apreciat, atât în Kenya, cât și în străinătate, pentru modul în care a stabilit contactele cu manyatele (sătucurile de colibe) Yaa, locurile în care trăiesc dabelas, acei înțelepți care iau decizii sociale și rituale pentru toate cele cinci frății ale tribului Gabra.

Împreună cu părintele Eugen, am străbătut într-o zi mai bine de 100 de km printre și peste bolovanii arși de soare, pentru a duce o stație de emisie-recepție în manyata Yaa Shaarbana. La fel făcuse, cu câteva luni în urmă, pentru manyata Yaa Gaara. Și roadele s-au arătat imediat. Cei de acolo au aflat că părintele misionar român face grădinițe prin alte manyate. "De atunci, tot îmi trimit mesaje prin stație că mă așteaptă să vin să discut cu ei proiectul unei grădinițe în Yaa Gaara", îmi mărturisește zâmbind părintele Eugen.

Contactul cu dabelas din Yaa Shaarbana a fost unul foarte diplomatic. Nu am avut voie să intrăm în manyata, am rămas la marginea ei, într-o colibă mică, făcută din nuiele de acacia, pe care ei au numit-o "grădiniță". Acolo, stând în cerc, pe pietre, le-am arătat aparatul, le-am explicat cum funcționează, părintele Eugen le-a spus ce condiții se impun la utilizarea aparatului, apoi cei doi reprezentanți ai manyatei ne-au cerut răgazul de a discuta și cu ceilalți dabelas din manyata pentru ca apoi să ne spună dacă vor lua sau nu aparatul. Preț de un sfert de oră, am așteptat în tăcere. În cele din urmă, decizia înțelepților din manyata ne-a bucurat - stația de emisie recepție a rămas la ei. "Eram sigur. Au nevoie de stația asta. Dacă ai asculta transmisiile lor, ai crede că asculți un buletin de știri! Afli totul, cine s-a născut, cine a murit, cum stau cu animalele, care manyata a migrat din cauza conflictelor, ce măsuri de precauție să-și ia, dacă se anunță vreun pericol! Aici n-avem televiziune prin cablu, n-avem radio FM și nici telefonie mobilă!" mi-a spus atunci părintele Eugen Blaj.

Am părăsit Yaa Shaarbana lăsându-i pe dabelas, la umbra colibei de acacia, să descopere taina dialogului la distanță, cu semenii lor. Prin deșertul Chalbi, acum se aude vântul care bate întruna și, din când în când, o stație de emisie-recepție...

Ninel Berneagă



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat