Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Bernard de Clairvaux

S-a născut în anul 1090, într-un castel de lângă localitatea Fontaine, aproape de orașul Dijon, în Burgundia. A mai avut cinci frați și o soră. Toți aceștia vor intra în mănăstire urmând exemplul său. În copilărie și adolescență a fost educat în școala mănăstirească din apropierea orașului Dijon.

Avea o personalitate delicată și serioasă. A avut mereu un atașament deosebit față de mama sa. Ea era ființa care îl înțelegea deplin, căreia el i se destăinuia și la moartea căreia a suferit mult. Bernard a văzut deseori în casa părintească pelerini care veneau din Țara Sfântă, purtând semnul crucii pe haine și pământ de pe Golgota în sacul de pe spate; inima lui se aprindea astfel de o mare iubire față de Cristos răstignit.

La vârsta de 22 de ani s-a hotărât să părăsească splendorile castelului părintesc și s-a retras în mănăstirea călugărilor cistercieni. După cinci ani petrecuți la Cîteaux (mănăstire a cistercienilor), este ales să fondeze o altă mănăstire împreună cu alți 12 tovarăși de-ai săi, într-o localitate numită Valea Amărăciunii și pe care el a transformat-o în Valea Luminii: Clairvaux (în franceză). Începuturile abației nu au fost ușoare. Călugării și-au suflecat mânecile, au tăiat copaci, au canalizat apa, au construit o primă locuință, dar au suferit frigul și foamea.

Din mănăstirea de la Clairvaux, Bernard a răspândit lumina sa asupra întregii creștinătăți. Deși cu un organism fragil, a străbătut jumătate din Europa, a însuflețit desfășurarea multor concilii și diete, a rechemat la datoriile lor pe regii Franței, a dezbătut problemele teologice. De trei ori a trecut munții Alpi pentru a pune capăt schismei declanșate de antipapa Anaclet al II-lea și pentru a contribui la reforma curiei romane, atacată de Arnold de Brescia; i-a scris papei Eugen al III-lea tratatul De consideratione - Despre examinare. Acțiunea de reformator a sfântului Bernard s-a exercitat nu numai asupra mănăstirilor cisterciene, ci și asupra clerului, a templierilor, chiar și asupra benedictinilor de la Cluny.

După ostenelile activității zilnice, Bernard se retrăgea în chilia sa și scria cărți pătrunse de optimism și suavitate, precum Comentariu la Cântarea Cântărilor, o adevărată manifestare a iubirii față de preacurata Fecioară Maria. Iubirea și afecțiunea de care era capabil un copil pentru mama sa, Bernard a îndreptat-o către Preacurata Fecioară Maria. În realitate, el nu a scris așa de multe despre Maria, dar a găsit așa de bine rolul ei în viața Bisericii și a descris-o într-un limbaj așa de cuceritor, încât a meritat pe drept titlul de doctor marian. Pentru el, Maria este exemplul perfect al vieții monastice și al celorlalte forme de viață creștină. El îi cântă fecioria, dar îi laudă înainte de toate umilința: "Pentru fecioria sa i-a plăcut lui Dumnezeu, dar a zămislit pentru umilința sa". A compus textul și melodia minunatului imn: Ave Maris Stella - Bucură-te, Steaua Mării; tot lui i se datorează cuvintele "O clemens, o pia, o dulcis Virgo Maria" - "O milostivă, o blândă, o dulce Fecioară Maria", cuvinte adăugate la vechea rugăciune Salve Regina - Bucură-te, Regină. De la sfântul Bernard au rămas alte 12 tratate spirituale, mai mult de 300 de predici și peste 500 de scrisori.

Cu puține clipe înainte de a muri din cauza unei tumori la stomac, în seara zilei de 20 august 1163, îi mângâia pe frații săi astfel: "Nu știu de cine să ascult: de iubirea față de fiii mei care vor să mă rețină aici, sau de iubirea Dumnezeului meu care mă trage acolo sus!".

Pentru că a excelat în a "distila" din textele biblice sensul care era ascuns, a fost supranumit de papa Pius al VIII-lea în anul 1830 Doctor melifluus - Doctorul mierii și declarat învățător al Bisericii. Papa Alexandru al III-lea l-a proclamat sfânt în anul 1174.

Maricel Bulai



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat