Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Papa în Australia: ZMT

Deschideți-vă inima puterii Duhului

Unde pot tinerii să găsească răspunsuri la întrebările lor despre existența lui Dumnezeu și despre nedreptățile pe care le văd în lume? În Cristos, a spus papa Benedict al XVI-lea într-un mesaj adresat poporului australian și tinerilor care au participat la Ziua Mondială a Tineretului (ZMT).

Deschisă marți, 15 iunie, la Sydney, în Australia, Cea de-a XXIII-a Zi Mondială a Tineretului s-a încheiat duminică, 20 iulie, printr-o Liturghie celebrată de papa Benedict al XVI-lea. Țara care va găzdui următoarea ZMT a fost anunțată la final. În anul 2011, tinerii se vor întâlni la Madrid, în Spania.

La Liturghia de deschidere au participat circa 140 de mii de tineri din 168 de țări ale lumii. De altfel, datele oferite de comitetul organizator central vorbesc de la sine: 225.000 de înscriși (dintre care 125.000 din afara Australiei), 8.000 de voluntari, 2.000 de preoți, 700 de cardinali și episcopi, peste 2.000 de jurnaliști acreditați.

Din România au fost 50 de tineri, între care și câțiva preoți, însoțiți de PS Virgil Bercea, episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, responsabil cu pastorația tineretului în cadrul Conferinței Episcopilor Catolici din România. Din Dieceza de Iași au participat șase tineri însoțiți de doi preoți: pr. Felix Roca și pr. Alois Moraru.

În după-amiaza zilei de joi, 17 iulie, a avut loc întâlnirea tinerilor cu Sfântul Părinte pentru "Sărbătoarea de primire". Au participat 150.000 de tineri. Vineri, tinerii au fost invitați să participe la Calea sfintei cruci. Sâmbătă seară a fost o priveghere de rugăciune cu papa. Duminică, 20 iulie, a avut loc Liturghia de încheiere celebrată de Sfântul Părinte în prezența a peste 400 de mii de tineri.

Între timp, au avut loc cateheze și întâlniri cu episcopii pe grupe lingvistice, în circa 300 de locuri în tot orașul. Acestea începeau dimineață cu rugăciuni, cântece, posibilitatea de spovadă, reflecție și răspunsuri la întrebările puse de tineri. Se încheiau cu celebrarea sfintei Liturghii. Cele trei zile de cateheze s-au axat pe Duhul Sfânt și pe misiunea în lumina Rusaliilor. Tema centrală a fost împărțită în trei domenii de aprofundare: miercuri: "Chemați la a trăi în Duhul Sfânt"; joi: "Duhul Sfânt, sufletul Bisericii"; vineri: "Trimiși în lume: Duhul Sfânt, principalul subiect activ de misiune".

De asemenea, în diferite puncte ale orașului, a început marți seară festivalul tineretului cu peste 450 de manifestări: expoziții, concerte muzicale și dezbateri: cele mai urmărite au fost cele asupra femeii, obiectivelor mileniului, traficului de ființe umane și asupra Codului da Vinci.

"Dacă îl prindem pe Dumnezeu de mână, el va fi cel care ne conduce. Secretul este încrederea. Dumnezeu nu ne va dezamăgi", a spus cardinalul George Pell, arhiepiscop de Sydney, la Liturghia de deschidere, adresându-se acelor tineri care se simt dezorientați, care cu greu reușesc să spere, care suferă din cauza problemelor legate de alcool, de droguri, de crizele familiale, de singurătate, de pierderea unei persoane dragi sau din cauza golului lăsat de un succes trecător. "Nu consumați viața fără a lua poziție, gândind că e mai bine a nu alege. Numai rămânând credincioși angajamentelor asumate veți putea trăi în plinătate", a îndemnat arhiepiscopul.

La această importantă întâlnire, tinerii au adus speranțele, planurile de viitor, credința plină de entuziasm, dar și întrebări la care nu au un răspuns sau probleme pe care nu le pot rezolva singuri. "De la această Zi Mondială a Tineretului, care v-a reunit în Australia - i-a îndemnat pe tineri responsabilul cu asemenea manifestări, cardinalul Stanislaw Rylko -, pornește chemarea directă, adresată fiecăruia dintre voi. Este chemarea de a redescoperi importanța acțiunii Duhului Sfânt, de a deveni și mai conștienți de prezența sa în viața voastră, de a-l cunoaște mai bine și de a stabili cu el un raport personal de prietenie și, mai ales, de a vă lăsa conduși de Duhul Sfânt în alegerile care vor determina existența voastră".

Într-un mesaj adresat poporului australian și tinerilor care participă la marea adunare de la Sydney, papa a revenit asupra unei idei la care ține mult: tinerii misionari ai tinerilor. "Este convingerea mea fermă - scrie el - că tinerii sunt chemați să fie instrumente ale acestei reînnoiri, comunicând celor de vârsta lor bucuria pe care au trăit-o în a-l cunoaște și urma pe Cristos, și împărtășind cu alții iubirea pe care Duhul Sfânt o revarsă în inimile lor, pentru ca și ei să fie plini de speranță și de recunoștință pentru tot binele pe care l-au primit de la Dumnezeu, Tatăl nostru ceresc".

Marți, 15 iulie, pe telefoanele mobile ale celor mai mulți dintre tinerii înscriși la ZMT a apărut un mesaj având cuvintele papei în engleză: "Tinere prieten, Dumnezeu și poporul său așteaptă mult de la tine deoarece ai înăuntrul tău cel mai mare dar al Tatălui: Duhul lui Isus. Semnează Benedict al XVI-lea".

"Recunoașteți și credeți în tăria Duhului Sfânt în viața voastră, pentru a schimba lumea!", i-a îndemnat papa pe tineri la privegherea de rugăciune de sâmbătă seara. Într-o lume marcată de adânci fragmentări, care se răsfrâng și asupra unității interioare a persoanei și a Bisericii, tinerii au fost chemați să primească puterea Duhului Sfânt ca să dea mărturie pentru lumina lui Cristos. De asemenea, într-o altă întâlnire i-a îndemnat: "Tineri, alegeți viața, nu falșii zei care duc la moarte". Le-a îndreptat apoi privirea spre Mântuitorul: "Cristos ne oferă mai mult, chiar totul! Numai el, care este adevărul, poate fi calea și de aceea și viața care ne este dăruită prin Botez. Prin Botez, Dumnezeu ne introduce la sfințenie, ne adoptă ca fii și putem deveni o nouă creatură. Dumnezeu nu poate fi lăsat pe "banca de rezerve", credința nu poate fi exilată la sfera individuală, religia și credința nu pot fi excluse din viața publică".

"Deschideți-vă inima puterii Duhului pentru a purta lumea la Cristos!" - a fost apelul lansat duminică de papa Benedict al XVI-lea mulțimii de tineri de la Liturghia de încheiere. Provenind din diferite părți ale lumii, 24 de tineri au primit sacramentul Mirului în cadrul Liturghiei. Papa a invitat tinerii să aibă curajul să spună "da" lui Isus: "Iubirea lui Dumnezeu poate să-și reverse puterea sa în inimile și mințile noastre numai atunci când îi permitem să ne schimbe din interior... Domnul vă cere să fiți profeți ai acestei noi ere, mesageri ai iubirii sale, capabili să atrageți lumea spre Tatăl și să construiți un viitor de speranță pentru toată omenirea".

Inițiată în anul 1985 de papa Ioan Paul al II-lea, Ziua Tineretului se desfășoară în fiecare an în Duminica Floriilor, iar la doi-trei ani au loc întâlniri mondiale. Sydney a fost o nouă etapă a marelui pelerinaj al tinerilor prin lume. Crucea tinerilor și icoana Maicii Domnului, simboluri ale Zilei Mondiale a Tineretului, au fost preluate de la Köln (Germania), locul unde s-a desfășurat precedenta Zi Mondială. Ele au traversat toată Oceania și au poposit în 400 de comunități. Circa 400.000 de tineri australieni s-au întâlnit și s-au rugat sub cruce în ultimele 12 luni. La Sydney, crucea și icoana au fost, în perioada 15-20 iulie martore tăcute ale legământului dintre Cristos și noile generații.

De altfel, Sydney e ca un fel de concluzie a pregătirii tinerilor în comunitățile din care vin. De mai bine de un an comunitățile creștine se pregătesc meditând mesajul care are în centru tema: "Când va veni Duhul Sfânt asupra voastră, voi veți primi o putere și îmi veți fi martori" (Fap 1,8). Duhul Sfânt, așteptat și primit în rugăciune, revarsă în credincioși puterea de a fi martori ai lui Isus și ai evangheliei sale.

În afară de întâlnirea cu tinerii, vizita papei în Australia (12-21 iulie) a fost și una pastorală. A fost a noua călătorie internațională a papei Benedict al XVI-lea, cea mai lungă ca durată și traseu, pentru a participa pentru a doua oară, după Köln, la Ziua Mondială a Tineretului. În Australia au fost deja în vizită Paul al VI-lea în anul 1970 și Ioan Paul al II-lea, în anii 1986 și 1995.

Întâlniri cu episcopii catolici și cu credincioșii, întrevederi cu autoritățile civile, întâlniri cu reprezentanți ai celorlalte culte creștine și ai religiilor, întâlnirea cu un grup de tineri în dificultate - toate acestea au făcut parte din programul papei.

Mesajul papei către australieni a pornit de la realitățile concrete, de la problemele pe care le au creștinii din insula verde.

Australia, una dintre societățile cele mai bogate, se confrunta cu problema drepturilor aborigenilor încălcate timp de secole. Deja în februarie, noul premier Kevin Rudd le-a cerut formal scuze pentru suferințele și umilirile provocate de măsurile politice de asimilare aplicate între anii 1910 și 1970. De asemenea, există în societate un "rău subteran" care atacă țesutul familial: în zece ani s-au înmulțit separările și a crescut cu 30% numărul cuplurilor fără copii, în timp ce doar 49% dintre adulți sunt căsătoriți. Peste patru milioane și jumătate de australieni cu vârsta de peste 20 de ani (aproape un sfert din întreaga populație australiană) trăiesc de unii singuri. S-a dublat și numărul tinerilor fără adăpost: potrivit Comisiei Naționale pentru Tineri, este vorba de 22 de mii de adolescenți între 12 și 18 ani. S-a triplat și numărul minorilor dedați alcoolului în timp ce adolescenții consumatori de extasi depășesc jumătate de milion, iar 5% sunt tineri de 15 ani care fumează marijuana cel puțin o dată pe lună.

În acest context, cuvintele papei Benedict al XVI-lea din Mesajul pentru Ziua Mondială a Tineretului sunt relevante. El i-a invitat pe tinerii din toată lumea să participe la întâlnirea de la Sydney pentru a "vesti frumusețea și bucuria evangheliei într-o societate sub multe aspecte secularizată. Australia - scrie papa - are nevoie de a redescoperi rădăcinile sale creștine".

Pr. Cornel Cadar

* * *

"Întărită de Duhul Sfânt, noua generație de creștini este chemată să contribuie la edificarea unei lumi în care viața să fie primită, respectată, îngrijită cu iubire".

* * *

Australia
- Continent insular în S-E Asiei
- Suprafața: 7.682.300 km2
- Populația: 20.180.878 loc (2 loc/km2)
- Capitala: Canberra (325.000 loc)
- Ziua națională: 26 ianuarie, aniversarea fondării primei așezări în New South Wales, 1788
- Culte: romano-catolici 26,6%, anglicani 20,7%, alți creștini 20,7%, budiști 2,1%, arabi 1,5%, evrei 0,4%, fără religie 15,5%.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat