Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru familii -

Noul an mi-a "adus" un frate

Încă îmi mai sună în minte cuvintele mamei de când eram copil, atunci când, ca orice copil, ne mai certam între frați și uneori ne băteam: "Când veți fi mari, spunea ea, o să doriți să mai fiți împreună așa cum sunteți acum. Acestea sunt cele mai frumoase clipe ale vieții. Profitați de ele, căci va veni o vreme în care vă veți despărți, veți merge fiecare la casa lui, cu familia lui, cu problemele lui și vă vor mai uni probabil doar moartea mea și a tatălui".

Erau cuvinte pe care ni le spunea cu disperare, când nu știa cum să se mai comporte cu noi, numai să fie bine. Dar noi, copii fiind, nu am înțeles atunci ce vrea să spună. Și continuam să ne jucăm, să ne certăm, să ne batem, dar ne și împăcam, mai ales când împărțeam între noi câte ceva dulce.

Așa cred că a fost copilăria pentru toți, mai ales la țară, acolo unde au fost mulți frați cum e cazul meu. O perioadă lipsită de griji, cu ziua de mâine asigurată, chiar dacă trebuia să muncim din greu pentru a ne întreține.

A venit însă o vreme când cuvintele mamei au început să se împlinească. Unul câte unul, după ce am crescut, am plecat la casele noastre. Ne-am întemeiat o familie, avem copiii noștri, problemele și bucuriile noastre. Iar mama a avut dreptate! De când a plecat fiecare la casa lui, nu ne-am mai întâlnit cu toții niciodată, cu toate că între timp au fost destule evenimente. Așa a fost să fie!

La un moment dat, și părinții noștri, ca și ai altora, s-au hotărât să împartă între noi bucata de pământ pe care o aveau, lăsând să se înțeleagă că nu ar vrea să fie neînțelegeri între noi după moartea lor.

E adevărat că nu toți frații au dorit să moștenească din acest pământ. Unii au renunțat în favoarea celor cu greutăți mai mari. A fost însă ceva care între doi dintre noi a trezit o dușmănie de moarte. Pentru că eram printre cei mai mari, noi am fost nouă frați la părinți, am considerat că trebuie să aleg partea care mi se cuvenea, părinții însă au avut alte criterii. Nu am înțeles de ce au împărțit cum au împărțit și nici nu-i judec pentru ceea ce au făcut. Eu voiam într-un anumit loc, iar ei mi-au dat într-un alt loc, oferind fratelui mai mic acolo unde îmi doream eu.

De aici a început dușmănia între noi. La început l-am rugat să schimbăm terenurile, dar nu a voit. Am trecut apoi la amenințări, la îmbrânceli și la injurii. Am ajuns chiar și la tribunal, unde el a avut dreptate. Încă o umilință pentru mine!

Am considerat atunci că trebuie să rup orice legătură cu el. Sincer, îmi doream terenul pentru că aș fi vrut să construiesc o casă unuia dintre copiii mei. Era un teren bun, cu deschidere la șosea și cu destule utilități. El nu avea nici un copil și ar fi putut să renunțe în schimbul celui pe care îl ofeream eu. Dar nu a făcut-o!

Pentru rezolvarea cazului a intervenit până și preotul din sat. Știa că suntem în dușmănie, dar eu îmi doream terenul și atât. În zadar ne-a sfătuit și ne-a învățat că suntem frați. Și pe deasupra știam că într-o zi și eu o să mor și nu voi lua nimic cu mine, dar...

În seara de revelion, pe când se întorcea de la o petrecere, copilul pentru care doream terenul a avut un accident destul de grav. A fost momentul când nu-mi mai doream pentru el nici pământ, nici casă, ci doar să-și revină din comă și să-l revăd sănătos.

Primul care mi-a sărit în ajutor a fost chiar fratele pe care îl dușmăneam. Neavând copii, mi-a promis și mi-a asigurat toată suma de bani pentru sănătatea copilului.

Acum la câțiva ani, când părinții mei se odihnesc în pace, când fiul meu este din nou bine, nu mai am nevoie de pământ. Am învățat că viața e mai importantă decât pământul și că relația dintre frați trebuie să rămână una frățească. Ce mi-a adus noul an! Mi-a adus un frate! Îl aveam, dar... (Matei)

Pagină realizată de pr. Felician Tiba



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat