
Răspundem cititorilor
- Cătălin C. (Bacău) "Sunt romano-catolic. Am o prietenă care a renunțat la religia catolică și acum este la martorii lui Iehova. În discuțiile noastre mi-a cerut ceva documente (de preferat în format electronic, și a zis că vrea un rezumat. Nu poate să citească o carte întreagă, că n-are timp) despre Duhul Sfânt. A zis că o să-mi arate ea că de fapt nu există Duhul Sfânt, ci e doar o manifestare. Mă puteți îndruma spre cineva care mă poate ajuta?"
Este puțin probabil că o veți putea convinge pe prietena dv. Cred că trebuie mai întâi să înțelegeți cine sunt martorii lui Iehova, care este crezul lor și ce se întâmplă cu o persoană care ajunge acolo. În esență, e vorba de o reînviere a ereziei lui Arie, cu alte adăugiri. Iată unele dintre principalele convingeri ale martorilor: Sfânta Treime nu există, este o invenție a lui Satana; Cristos nu este Dumnezeu, ci un înger creat, arhanghelul Mihail; Cristos nu a înviat cu trupul; Duhul Sfânt este o forță impersonală, asemenea electricității; viața veșnică este rezervată doar unui grup de martori de 144.000, restul martorilor, "celelalte oi", vor moșteni viața veșnică pe pământ; sufletul omului nu este nemuritor; nu există pedeapsă veșnică, nu există iad; cei nelegiuiți vor fi anihilați; împărăția lui Dumnezeu a fost inaugurată în anul 1914 cu întronarea lui Cristos în cer, atunci s-a realizat în mod invizibil cea de-a doua venire a lui Cristos. În general, cine ajunge la martorii lui Iehova nu ajunge datorită convingerilor, a cercetărilor pe care le face în Scriptură sau în istorie. Sunt mai întâi cauze de ordin social, psihologic etc. În a doua etapă se învață doctrina martorilor pe care o susțin repetând aceleași versete scoase din context. Prietena dv. nu cred că va fi atentă la argumentele pe care i le veți aduce. Nu cred că se va călăuzi după argumentele pe care i le veți da, oricât de logice ar fi. Dar poate că e bine să încercați. Sunt mai multe materiale care v-ar putea ajuta să înțelegeți lucrurile. Consultați arhiva "Luminii creștinului" care este prezentă și pe situl diecezei. Există, de asemenea, multe cărți despre Duhul Sfânt, dar nu în formă digitală. Puteți consulta totuși "Catehismul Bisericii Catolice" care poate fi găsit la: www.profamilia.ro.
- Ion Crișu (Pădureni, BC). Ne bucură nespus să constatăm din scrisoarea dv. că vizita pastorală a PS Petru Gherghel a rămas adânc întipărită în sufletele dv., ale creștinilor din satul Pădureni. Sperăm ca și cuvintele rostite de păstorul diecezei să dea roade în viața dv. și a întregii comunități din care faceți parte. Așa cum ne scrieți și dv., noi toți trebuie "să urmăm învățăturile lui Isus care ne învață cum să ne ferim pentru a nu cădea în păcat. (...) Să-l rugăm pe Dumnezeu să ne dea sănătate pentru a-i putea ajuta pe toți aceia care au nevoie de ajutorul nostru. Să ne rugăm lui Dumnezeu să-i dea sănătate PS Petru Gherghel să ne păstorească încă mulți ani de aici înainte și să poată veni în mijlocul nostru până la adânci bătrâneți". Ne alăturăm și noi rugăciunii dv., și fie ca Duhul Sfânt să reverse harurile sale asupra păstorilor și asupra noastră ca să ne învrednicim de iubirea infinită a lui Dumnezeu.
- Cristina Koch Smeu (Piatra Neamț). Vă mulțumim pentru poemul trimis dedicat fericitului Ieremia Valahul, poem din care redăm ultimele versuri: "Pentru aceste virtuți / Din grădina cerească / ...A fericitului Ieremia Valahul / Mulțumim / Și implorăm de la tine, Doamne / Din lăuntric de cuget... / Neprihănirea preasfintei Fecioare / Cu ocrotire, binecuvântare! / În lumina pascală / La fereastra creștină, / Spre orizonturi măiastre! / Amin".
- Ion Pârgaru (Nicorești). Vă mulțumim pentru aducerea la cunoștință a unui eveniment referitor la Mons. Anton Durcovici. Vom face cercetările cuvenite. Să ne rugăm împreună ca asemenea tuturor martirilor care au suferit și au murit pentru credință să facă și el parte din ceata sfinților lui Dumnezeu.
- Andreea Tincu (Târgu Frumos). "M-am bucurat că am primit un răspuns la mesajul meu. Mi-ați îndrumat pașii spre a reface poezia-rugăciune și de aceea vă mulțumesc. V-am trimis din nou poezia, dar de această dată într-o altă variantă".
Am primit noua versiune a poeziei, în care se constatată progrese în privința versificației, deși încă mai sunt unele mici scăpări în privința măsurii și ritmului versurilor. Atenție la punctuație, mai ales pentru substantivele în vocativ. Din păcate, sunt ceva probleme dogmatice, îndeosebi în versurile "Inima-ți făgăduiesc / Pe altar să o jertfesc" sau "Nu de-ajuns te preamăresc". Aceste două "acțiuni" le facem în relație cu Dumnezeu, singurul care merită jertfă și preamărire din partea noastră. Nici nu putem "ne-ncetat" să îl cinstim pe sfântul Anton, pentru că nu am mai avea timp să-l cinstim neîncetat pe Dumnezeu, care este Creatorul a toate, inclusiv al sfântului Anton. Dincolo de faptul că sunt puține figuri de stil precum metafore, comparații, o altă sugestie de care trebuie ținut cont constă în a te feri de stilul versurilor scurte care poate induce o asemănare cu stilul de la urături. Așteptăm noi creații ale tale.
- Gabriela Mărtișcă (Pildești). Îi vom transmite noi pr. Eugen Budău mulțumirile dv. pentru articolele scrise de-a lungul timpului în paginile revistei noastre, precum și urările de sănătate pe care i le adresați. Vă mulțumim și noi pentru aprecieri și vă dorim numai bucurii și sănătate.
* A. (Horgești). Suntem alături de dv. prin rugăciune în încercările prin care treceți și ne bucurăm să descoperim că, în ciuda atâtor încercări, nu ați încetat să mergeți la biserică și să vă apropiați de Dumnezeu, care vă dă tăria să umblați senină pe această cale, purtându-vă crucea fără să vă lamentați. Armonia care există în familia dv. este rodul acestei strânse comuniuni cu Dumnezeu care vă este mereu aproape. Vă mulțumim pentru urările de sănătate adresate PS Petru Gherghel precum și pentru mulțumirile adresate părintelui dv. paroh care este devotat pentru comunitate. În ceea ce-l privește pe fiul dv. plecat să lucreze în altă parte, rugați-vă ca Dumnezeu să-i dea înțelepciune pentru ca roadele muncii sale printre străini să fie folosite cu chibzuință și cumpătare.
- Ioan Cojan (Traian, NȚ). "În sfânta carte citim un frumos și interesant episod unde Isus, adresându-se ucenicilor săi, le-a spus: "Eu sunt calea, adevărul și viața. Nimeni nu vine la Tatăl decât numai prin mine!". Cu referire la cele spuse de Isus apare următoarea întrebare: Dacă se pot mântui acei oameni care fac parte din culte religioase care reneagă și nu recunosc că Isus este Fiul lui Dumnezeu? Legat de acest subiect aș dori să mai întreb dacă în afară de cultul mozaic mai sunt și alte culte religioase care nu recunosc că Isus este Fiul lui Dumnezeu? Știu că în lume mai sunt unii care cred că Isus este Fiul lui Dumnezeu și cred că Fecioara Maria este mama lui Isus, dar (...) susțin sus și tare că mama lui Isus nu este sfântă (...), ci o femeie simplă ca oricare altă femeie din lume!"
Întrebările pe care ni le-ați adresat, sunt, desigur, întrebări pe care mulți creștini și le pun. Referitor la existența altor religii și culte religioase care nu-l recunosc pe Isus drept Fiul lui Dumnezeu, desigur răspunsul este afirmativ. Dacă ar fi să ne referim, de exemplu, la cultul islamic, care vede în Isus doar un profet al lui Alah, negând însuși faptul că a murit pe cruce. Sau martorii lui Iehova care cred că Isus a fost un om perfect, dar nu Dumnezeu. La fel unitarienii. În ceea ce o privește pe Maria, sunt într-adevăr culte religioase care o consideră pe Maria doar mama lui Isus, care nu este sfântă și nu s-a ridicat la cer. Aceste culte nu recunosc nici existența sfinților, prin urmare nu se roagă la ei. Aceste întrebări ale dv., care necesită răspunsuri mai ample, vor fi poate subiectul unui articol care va fi publicat ulterior în paginile revistei noastre. Până atunci vă stă la dispoziție Catehismul Bisericii Catolice (cel mare). Desigur, că și ei se pot mântui dacă urmează legea conștiinței.
- Cristi (București). "Fac un studiu despre înviere. Am ajuns pe ercis.ro și am văzut acolo un articol destul de interesant, numai că nu are bibliografie. Aș dori, dacă se poate, să mă ajutați în sensul acesta, trimițându-mi o listă de cărți de referință sau adrese de internet pe care să le pot consulta cu scopul de a-mi forma o imagine despre acest subiect. Iar dacă nu cer prea mult, aș dori să cunosc poziția oficială a Bisericii Romano-Catolice cu privire la înviere (cu câteva referințe serioase, că știu eu mulți "teologi", de la alte biserici, care nu sunt serioși, se vede că nu se pricep la teologie și nu au nici o noțiune despre hermeneutică). Nu în ultimul rând vreau să știu dacă există vreun studiu cu privire la doctrina învierii în Vechiul Testament. În fine, caut de mult un comentariu tematic sau dogmatic al apocrifelor și epigrafelor. Dacă mă puteți ajuta, fie numai în una din direcțiile menționate mai sus v-aș fi foarte recunoscător".
Deși nu ați comunicat mai multe amănunte cu privire la intenția dv. (de exemplu, de pe ce poziții doriți să faceți studiul sau la ce credeți că vă poate ajuta), vă oferim totuși un răspuns. 1) Pe ercis în general articolele sunt scrise în stil jurnalistic, ca atare rar veți găsi bibliografie, așa cum într-o revistă sau un ziar nu prea găsiți. 2) Poziția oficială a Bisericii Catolice se găsește în Catehismul Bisericii Catolice. Cartea poate fi găsită în toate librăriile catolice. O parte a ei este și pe internet, pe www.profamilia.ro (inclusiv partea despre înviere). 3) Alte materiale de care sunteți interesat puteți găsi consultând librăria electronică de pe www.ercis.ro. 4) Evident că mai multe studii se află în limbi străine (italiană, franceză, engleză, germană etc.). Numeroase studii se pot găsi în enciclopediile catolice care sunt prezente și pe internet. Vă dorim binecuvântare de la Domnul!