Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Știri externe

Din agenda papei
Vaticanul a publicat la 30 aprilie agenda papală pentru lunile iunie și iulie. Printre cele mai importante puncte din programul papei se regăsesc: la 28 iunie va avea loc deschiderea solemnă a Anului Jubiliar Paulin, când papa va prezida primele vespere la bazilica "Sfântul Paul în afara zidurilor"; în sărbătoarea Sfinții Petru și Paul, la 29 iunie, va prezida Liturghia de la ora 9.30, care va include și acordarea paliumurilor noilor arhiepiscopi mitropolitani; luna iulie va fi marcată de Ziua Mondială a Tineretului, la Sydney, papa fiind prezent în Australia, între 12 și 21 iulie.

Salut pentru români
La finalul audienței generale de miercuri, 14 mai, în Piața "Sfântul Petru", între saluturile în diferite limbi, Benedict al XVI-lea a adresat un salut și în limba română pelerinilor români. La audiență a fost prezent și PS Petru Gherghel, care a fost apoi primit de papa pentru un salut personal, alături de ceilalți episcopi prezenți. În cadrul întrevederii, PS Petru Gherghel a mulțumit papei pentru apelul la înțelegere lansat pe fondul tensiunilor create de unele acțiuni negative ale unor imigranți români. PS Gherghel se afla la Roma cu prilejul Celei de-a XVIII-a sesiuni plenare a Consiliului Pontifical pentru Pastorația Migranților și Itineranților (13-15 mai), care a avut tema: "Familia migrantă și itinerantă".

Sit în latină
Situl www.vatican.va al Sfântului Scaun poate fi accesat și în limba latină, limba oficială a Bisericii Catolice, începând din 9 mai. Limba așezată central însă pe prima pagină este engleza, cea mai folosită în spațiul electronic. Latina se adaugă astfel celorlalte limbi disponibile de mulți ani: italiană, germană, spaniolă, franceză, engleză și portugheză. Dar situl Vaticanului include texte (de regulă documente, discursuri și predici recente) și în alte limbi, ca poloneză sau chiar română ("Catehismul Bisericii Catolice - Compendiu").

Adunare FIAC
Sub motoul "Pentru viața lumii" (In 6,51) și cu tema "Laicii Acțiunii Catolice la 20 de ani de la Christifideles laici", s-a desfășurat, la Roma, în perioada 27-30 aprilie, Cea de-a V-a Adunare Generală a Forumului Internațional al Acțiunii Catolice (FIAC). Întâlnirea a continuat în perioada 1-3 mai cu o sesiune de lucru FIAC. La 4 mai, în Piața "Sfântul Petru" din Roma, a avut loc întâlnirea Acțiunii Catolice cu Sfântul Părinte, care s-a adresat membrilor Acțiunii Catolice care au celebrat a 140-a aniversare a înființării organizației lor. La toate aceste evenimente a fost prezentă și Acțiunea Catolică din România cu o delegație formată din membri ai Consiliului Director ACRO și alți câțiva membri AC.

Congresul Euharistic
Papa Benedict al XVI-lea l-a numit pe card. Jozef Tomko ca reprezentant al său la Cel de-al 49-lea Congres Euharistic Internațional, care se va desfășura în Canada între 15 și 22 iunie la Quebec. Congresul va avea ca temă "Euharistia, darul lui Dumnezeu pentru viața lumii". Programul include diferite celebrări, cateheze, activități religioase și artistice, atât pentru pelerini, cât și pentru publicul general. Congresul Euharistic Internațional va fi pentru a doua oară găzduit de Canada, după congresul din Montreal, în anul 1910.

Zi Românească 2008
Comunitatea de români catolici din Londra împreună cu păstorul său, pr. Robert Mățău, au organizat, la 4 mai, Ziua Românească în centrul parohial "St. Sebastian and St. Pancras" din Kingsbury, Londra, în care se celebrează sfânta Liturghie în fiecare duminică. Motoul acestei zile a fost: "Zi Românească 2008 - Trăim și muncim împreună în aceeași comunitate - Un colț de România". Această zi, la a doua ediție (prima a avut loc la 6 mai 2007), are menirea de a contribui la strângerea legăturilor între românii din Londra și promovarea imaginii României în mijlocul comunității britanice. Au participat în jur de 250-300 de persoane, printre care și Ion Jinga, ambasadorul României în Regatul Unit, preoți și credincioși de diferite confesiuni și alte oficialități britanice.

Congres ACLI
Complexul hotelier ERGIFE din Roma (Via Aurelia) a găzduit, în perioada 1-4 mai, Cel de-al XXIII-lea Congres Național al ACLI (Asociația Creștină a Lucrătorilor Italieni). Tema congresului a fost: "A migra din secolul al XIX-lea, a locui în prezent și a sluji viitorul". Au fost prezenți peste 400 de participanți din toată Italia și invitați din străinătate. Din partea Diecezei de Iași la lucrări a participat pr. Iosif Dorcu, care a avut o intervenție cu tema: "Avantajele și dezavantajele migrației". ACLI este o asociație de laici creștini care a luat ființă în anul 1945; contribuie la crearea de legături sociale, favorizând diferite forme de participare activă a catolicilor la viața socială; promovează munca și pe muncitori. Asociația are 950.000 de membri.

Uciși pentru credință
Preotul catolic M.X. Karunaratnam, militant pentru drepturile omului, făuritor de dialog și reconciliere, a fost ucis duminică, 20 aprilie, în Dieceza de Jaffna din Sri Lanka. Pr. Julio César Mendoza Acuna, parohul bisericii "Doamna Noastră a Rozariului de Fatima" din Ciudad de Mexico a fost ucis în Mexic în ziua de 2 mai.

Conferință
Înainte de a pleca din România, pr. iezuit Tadeusz Rostworowski a ținut o conferință la Academia Teologică "Anton Durcovici" organizată la 30 aprilie la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sf. Tereza" din București. Tema conferinței a fost "România, Grădina Maicii Domnului". În cadrul acestei manifestări a fost prezentat filmul documentar "Spre soare", în care părintele greco-catolic Tertulian Langa relatează anii de detenție pe care i-a petrecut la Aiud. La încheiere, pr. Tadeusz Rostworowski a declarat: "Plec din România după aproape 16 ani de misiune cu această redescoperire a puterii milostivirii divine... văzând cum lumea dorește și caută milostivirea divină". Pr. Tadeusz a activat mai mulți ani și în Dieceza de Iași, ca profesor invitat la cele două institute teologice, precum și în cadrul Centrului "Xaverianum" al iezuiților din Iași.

Sărbătoarea Popoarelor
Sărbătoarea Popoarelor s-a desfășurat la Roma, duminică, 18 mai, în Piața "Sf. Ioan din Lateran", manifestare ajunsă anul acesta la cea de-a XVII-a ediție. Cu scopul de a promova cultura și valorile specifice fiecărei națiuni de emigrați aflați în Cetatea Eternă, activitățile acestei inițiative s-au derulat sub motoul: "Toți suntem emigranți", notă comună ce trebuie să întărească solidaritatea și fraternitatea. Prima ediție a fost organizată la 3 mai 1992, din inițiativa părinților scalabrinieni din Roma. Din anul 2005 manifestarea este găzduită în Piața "Sf. Ioan din Lateran".



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat