Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Anul Sfintei Scripturi -

Biblia și automărturia

În zilele noastre poți simți un dezgust de o gravitate îngrijorătoare atunci când îți este rănită retina, dar mai ales timpanul, de imbecilități ca aceasta: "Eu dau la toată lumea, bă, pentru că am de unde". La antipod se află cu siguranță ceea ce se întâmplă, în mod firesc, cu poezia: poeții, în special cei lirici, au fost, sunt și vor fi îndrăgiți pentru că împărtășesc semenilor lor trăiri profunde, de o sensibilitate impresionantă. Dacă, în primul caz, simpla confruntare cu proverbul "lauda de sine nu miroase-a bine" poate fi suficientă pentru ca mintea sănătoasă a cuiva să respingă fanfaronada unui pentru sine - ca să nu mai spunem de învățătura evanghelică: "Tu când faci milostenie să nu știe stânga..." (cf. Mt 6,3) - în cel de-al doilea, de admirat și chiar de imitat este acel ceva despre sine, un "sine" care se dăruiește.

Dar poate că noi, creștinii, confruntați în mod sistematic cu imaginea firesc supradimensionată a sacrificiului cu mult mai mult decât eroic constând în răstignirea Domnului, ne pierdem în depărtări de nevrednicie și de neputință, rămânând insensibili la esențialul accesibil. De exemplu, pe linia celor comparate mai sus, cât de accesibilă ne este semnificația unor expresii ca acestea: "Eu sunt cel care dau mărturie despre mine însumi" (In 8,18a) și "Dacă eu dau mărturie pentru mine însumi, mărturia mea nu este adevărată" (In 5,31)? Sunt două afirmații evanghelice puternice. Le găsim transmise de evanghelist ca fiind rostite de Isus. Chiar dacă de fiecare dată au fost plasate în context diferit, simpla lor alăturare ne poate tulbura sau nedumeri. Să fie vorba de contradicție? Nicidecum. Este suficient să fim atenți la un singur cuvânt, care nu este identic în ambele cazuri, ca să observăm diferența: "mărturie despre mine însumi", în primul citat, și "mărturie pentru mine însumi", în cel de-al doilea. Această ultimă expresie are mai curând conotație juridică și poate sugera un fel de dezvinovățire. Or, Isus nu a făcut niciodată așa ceva. Dimpotrivă. A luat asupra sa vina oamenilor. A refuzat clar, când atârna pe cruce, să dea mărturie pentru sine însuși, în favoarea proprie, când i s-a spus: "Să coboare acum de pe cruce și vom crede în el" (Mt 27,42b). Este aspectul automărturiei (refuzate) care ne poate pune și pe noi în dificultate. Celălalt aspect însă, cel axat pe cuvântul despre, este numaidecât de luat în considerare, căci ține de revelare, de împărtășire, de dăruire. Iar noi toți suntem chemați să dăm mărturie despre noi înșine. Suntem chiar orânduiți sacramental (prin Mir) să dăm mărturie despre identitatea noastră de creștini.

De fapt, acesta este și esențialul accesibil al Bibliei însăși: automărturia. Cel ce dă mărturie despre sine însuși, despre planul său de mântuire, despre istoria sa cu oamenii, este însuși Dumnezeu. O face în mod omenesc, prin oameni, în limbaj omenesc, pentru oameni. Iar accesibilitatea, în ceea ce ne privește, nu înseamnă numai a ne regăsi pe noi înșine în interiorul acestui mesaj-proiect ca tânjitori după ceva frumos și bun, ci chiar identificare firească între ceea ce citim și ceea ce suntem.

În acest sens, orice refuz de tipul "dar Isus nu a făcut așa ceva", cu trimitere la un lucru văzut ca vital un pic mai târziu în creștinism, va apărea numaidecât ridicol, de vreme ce automărturia deschide noi orizonturi și noi posibilități de exprimare. Fără a o rupe cu textul sacru, dar și fără a-l prelua printr-un fel de imitare papagalicească, se poate ajunge la concluzia logică: esențialul Bibliei este accesibil, iar perspectiva pe care o pune în evidență rămâne mereu deschisă.

Pr. Cristian Chinez



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat