

Întâlnire mass-media
A căuta adevărul
Întâlnirea operatorilor și simpatizanților mass-media din Dieceza de Iași desfășurată miercuri, 7 mai, în aula sinodală de la catedrala din Iași, a marcat Cea de-a XLII-a Zi Mondială a Comunicațiilor Sociale, celebrată în Biserica Catolică în ziua de 4 mai.
Episcopul Petru Gherghel a fost invitat special al întâlnirii organizate de Oficiul pentru Comunicații Sociale al Episcopiei Romano-Catolice de Iași. Au participat peste 60 de persoane (preoți, persoane consacrate și laici).
Întâlnirea, inedită pentru Dieceza de Iași, a pornit de la tema Zilei Comunicațiilor Sociale "A căuta adevărul pentru a-l împărtăși" și s-a desfășurat sub motoul: "Veți cunoaște adevărul, iar adevărul vă va face liberi" (In 8,32).
Pr. Cornel Cadar, responsabil al Oficiului pentru Comunicații Sociale, împărtășind din experiența sa, a avut în cadrul întâlnirii două prezentări având ca subiect elementele necesare unei activități eficiente în cadrul mass-media (cum scriem și cum aranjăm în pagină mesajul).
Din programul întâlnirii a făcut parte și Liturghia celebrată de PS Petru Gherghel, în cadrul căreia, folosindu-se de decretul "Inter mirifica" al Conciliului Vatican II, a spus despre mijloacele de comunicare socială că, bine întrebuințate, oferă neamului omenesc avantaje mari, însă oamenii le pot folosi împotriva creatorului divin și le pot întoarce spre propria pierzare. Mass-media sunt un dar făcut de Dumnezeu Bisericii, iar dacă nu ne-am interesa să folosim aceste mijloace nu am fi adevărați fii ai ei.
Întâlnirea s-a concentrat mai mult asupra revistelor surprinzând aspecte ale rolului pe care acestea îl au în parohii și în Biserica locală de Iași. S-a amintit de legătura care se menține, prin intermediul publicației parohiale, între membrii comunității și cei care au plecat din sânul acesteia, precum și de rolul de "cateheză pe termen lung" pe care îl îndeplinește aceasta. Criticile nu lipsesc niciodată; pot fi uneori constructive, dar alteori rău-intenționate. Existența acestora
la adresa publicațiilor - spunea un participant - "nu trebuie să fie decât un semn al activității, și nu să descurajeze". Lupta pentru aceleași idealuri din partea tuturor publicațiilor din dieceză este motivul unei colaborări mai binevoitoare și mai strânse între operatorii mass-media.
"Atunci când se scrie pentru o publicație dintr-o parohie trebuie să existe conștiința că se transmite un mesaj din partea Bisericii. Este implicată Biserica. Este o acțiune eclezială, ca un sacrament", a declarat pr. Cristian Chinez.
În concluzie, întâlnirea s-a dovedit a fi o reușită, iar participanții și-au exprimat mulțumirea de a fi primit informații interesante și utile din domeniul mass-media și și-au exprimat dorința de a fi organizate cât mai des astfel de momente.
Maricel Bulai
* * *
Concursul "Cea mai bună revistă"
Dintre cele 14 publicații participante la concurs au fost nominalizate:
- Premiul I: "Biserica și viața" (Parohia Bacău "Sfântul Nicolae"),
- Premiul II: "Pași spre fericire" (Parohia Roman "Fericitul Ieremia Valahul"),
- Premiul III: "Raze de speranță" (Parohia Roman "Isus, Bunul Păstor").
- Premiu special: "Animatorul după inima lui Don Bosco" (Salezienii lui Don Bosco) și "Drumuri deschise" (Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași).
Din juriu au făcut parte: pr. Iosif Dorcu, pr. Petru Tamaș, pr. Cristian Diac, pr. Felician Tiba și diac. Adrian Blăjuță.
* * *
În Dieceza de Iași sunt:
- 34 publicații active, dintre care: 7 publicații editate de Episcopia Romano-Catolică de Iași, 10 publicații parohiale, 17 reviste editate de institute, asociații și organizații
- 16 publicații care și-au încetat activitatea
- 6 librării
- 29 situri parohiale.