Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Commemoratio Durcovici

Anul acesta s-au împlinit 120 de ani de la naștere (17 mai 1888 - 17 mai 2008) și 60 de ani de la consacrarea ca episcop de Iași (8 aprilie 1948) a Preasfințitului Anton Durcovici.

În ziua de 1 mai, PS Petru Gherghel a dat o scrisoare pastorală cu titlul "În jurul păstorului dr. Anton Durcovici", în care anunța organizarea unui pelerinaj la Sighetu Marmației și celebrări speciale pentru zilele de 16 și 17 mai, în catedrala din Iași. Îndemna preoții, persoanele consacrate, tinerii și toți credincioșii ca în acest an și în zilele lunii mai să stea în jurul păstorului Anton Durcovici prin rugăciune și reflecție.

Pelerinajul la Sighetu Marmației a fost organizat la 10 mai. Au luat parte PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, mai mulți preoți și peste 400 de credincioși din dieceză. De la Sighetu Marmației, a fost luat pământ într-o urnă specială din curtea închisorii și din cimitirele din oraș pentru a fi așezat în catedrala din Iași.

În ziua de 16 mai a fost organizat un simpozion omagial în sala sinodală a episcopiei, la care au participat și cei 17 episcopi catolici de ambele rituri, reuniți la Iași pentru sesiunea de primăvară a Conferinței Episcopilor din România. Printre ei: ES Francisco-Javier Lozano, nunțiu apostolic în România și Republica Moldova. Au luat cuvântul PS Petru Gherghel, ÎPS Ioan Robu, ÎPS Francisco Javier Lozano, ÎPS Lucian Mureșan, ÎPS György Jakubinyi, pr. Wilhelm Dancă, pr. Alois Moraru. A avut loc și o expoziție cu fotografii din viața episcopului Durcovici. La sfârșitul simpozionului a avut loc decernarea medaliei comemorative "Anton Durcovici". Au primit această distincție episcopii din Conferința Episcopilor din România, preoți, dar și laici angajați în promovarea cercetării și dezvoltării interesului pentru gândirea și personalitatea episcopului martir.

O altă inițiativă legată de comemorarea episcopului Durcovici a fost introducerea unei secțiuni speciale despre episcopul martir pe situl Episcopiei de Iași: www.ercis.ro.

Momentul care a marcat propriu-zis aniversarul episcopului Anton Durcovici a avut loc la 17 mai. În această zi a fost celebrată o Liturghie pontificală de către PS Petru Gherghel, cu participarea nunțiului apostolic, a altor 14 episcopi, a peste 90 de preoți, precum și a numeroși credincioși din dieceză.

La predică, PS Petru Gherghel a vorbit despre martirul Anton Durcovici, care a fost sacrificat și eliminat de către unii, dar prețuit și onorat de către cei care s-au aflat în această zi în catedrala din Iași. El este un dar din partea lui Dumnezeu.

În cadrul celebrării, nunțiul a acordat binecuvântarea apostolică, simbol al legăturii și comuniunii cu păstorul suprem al Bisericii.

La sfârșitul sfintei Liturghii, în catedrala romano-catolică "Adormirea Maicii Domnului" din Iași a fost rostită o rugăciune pentru obținerea beatificării episcopului dr. Anton Durcovici, după care a urmat o rugăciune pro defunctis, depunerea urnei cu țărână adusă de la Sighetu Marmației și sfințirea plăcii de comemorare. Liturghia a fost transmisă în direct de Radio Iași.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat