

Vizită în Ecuador
De mai bine de trei ani pr.Bartolomeu Blaj lucrează în misiunea din Guayaquil (Ecuador). În perioada 24 martie - 4 aprilie, pr.Claudiu Iștoc și pr. Florin Spătariu au făcut o vizită în această misiune.
"Pregătiți-vă pentru un program încărcat și cu multe surprize". Acestea au fost primele cuvinte cu care ne-a întâmpinat pr. Bartolomeu în momentul în care am ajuns în misiunea din Guayaquil. Era o perioadă în care acea zonă din Ecuador trecea prin momente dificile din cauza ploilor abundente care au provocat inundații mari și au lăsat în urmă sinistrați foarte mulți, case și plantații de orez distruse (orezăriile fiind aproape singurele surse de existență pentru mulți oameni). Peisajul era dezolant în multe locuri, iar oamenii neputincioși în fața acestor calamități.
Un altar improvizat în câte o casă sau la marginea străzii era un semn că acolo se va celebra sfânta Liturghie și oamenii se adunau bucuroși că a venit părintele. Indiferent la ce oră ajungea preotul, oamenii întrerupeau orice activitate și participau la celebrarea liturgică. Era fascinant să vezi cum locuitorii unui sat veneau îmbrăcați în hainele cele mai curate și cu zâmbetul pe chip la întâlnirea cu Cristos și cu preotul lor. Ieșeau din niște case, care pentru un occidental nu ar fi de conceput să fie locuibile, însă purtau în suflet și pe chip o avere care avea o altă sursă. M-a impresionat în special o comunitate la care nu se putea ajunge decât cu barca pe un râu; sătenii ne așteptau pe mal și fiecare ne-a urat bun venit. Părintele Bartolomeu a reușit în câteva clipe să le deschidă inimile și să le aducă un zâmbet în plus. Participarea la sfânta Liturghie avea ceva din bucuria pe care un copil o are atunci când i se spune că este iubit și i se zâmbește. Mi-a rămas în memorie rugămintea sătenilor de la sfârșitul sfintei Liturghii adresată preotului: "Părinte Bartolomeu, ajutați-ne să construim și noi o bisericuță ca să avem unde să celebrăm sfânta Liturghie!".
Și ca să rămânem în sfera mărturiei, într-o seară, tinerii din Parohia Palestina, unde este paroh pr. Bartolomeu, au pregătit un program artistic în cinstea oaspeților din România. La un moment dat, o doamnă foarte respectată în comunitate, Norma, a luat cuvântul și a spus: "Transmite-ți salutări credincioșilor dv., din locurile de unde veniți, și mulțumiți-le lor și episcopului vostru pentru marele dar pe care îl avem, părintele Bartolomeu, pe care ni l-au lăsat să lucreze aici la noi!". Cei de față au izbucnit în aplauze, iar d-nei Norma i-au dat lacrimile...
În cele opt zile, cât a durat vizita noastră, am reușit să ajungem doar în 15 comunități, din 53 de sate câte îi sunt încredințate părintelui Bartolomeu. Au fost zile în care se celebrau două, trei, patru sau chiar cinci sfinte Liturghii. Era un program normal de activitate al părintelui misionar și nu era nimic programat special. Deși sărbătoarea Paștelui trecuse de o săptămână, credincioșii nu au avut posibilitatea de a participa la o Liturghie de Înviere, deoarece era aproape imposibil ca preotul să treacă prin toate comunitățile. Astfel, pentru părintele Bartolomeu și pentru mulți alți preoți de acolo, celebrarea sfintei Liturghii din ziua Paștelui se prelungește cu încă patru săptămâni. Erau credincioși care veneau de departe și îi cereau insistent părintelui să treacă și pe la ei să celebreze o Liturghie, întrucât nu mai trecuse nici un preot de foarte multe luni.
Arhiepiscopul de Guayaquil a insistat să susținem în continuare misiunea începută de părintele Bartolomeu și chiar să mai trimitem încă un preot deoarece "sunt foarte puțini preoți pentru numărul mare de credincioși ai diecezei".
Pr. Claudiu Iștoc