Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2025
  Arhiva 2024
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru familii -

Nu, ceva nu merge!

Mi-am propus ca în fiecare duminică după-amiază să ies alături de soție și copii la plimbare. Uneori, când îmi permit, această plimbare devine o veritabilă excursie. Ieșim în afara localității, la munte, și mai rar la mare. În schimb, într-un parc frumos, din vecinătatea în care locuim, ieșim mereu, așa cum am spus, în fiecare duminică. Nu e neapărat o fugă de pereții casei în care trăim, nici măcar dorința de a vedea și alte persoane decât pe soție și copii, ci pur și simplu dorința de a petrece o parte a timpului împreună, dar altfel.

Oricine știe că într-un parc poți întâlni tot felul de oameni: de la copiii purtați în brațe sau în cărucioare de mamele lor, la adolescenți pe role, la tineri iubăreți, ca și oameni maturi, cu familie și copii, dar și bătrâni. Dincolo de toți aceștia, aș spune că întâlnești mai ales bătrâni.

Într-o duminică, cum mă plimbam alături de soție, de pe o bancă mi-a zâmbit o bătrână. I-am zâmbit și eu. Următoarea duminică s-a întâmplat la fel. Bătrâna era tot acolo, mi-a zâmbit din nou, iar eu i-am zâmbit. I-am vorbit soției despre ea, căci nu observase gestul și ne hotărâsem ca duminica următoare, dacă o vom mai întâlni și dacă ne va zâmbi din nou, s-o întrebăm cine este. Așa s-a și întâmplat.

Am deschis o discuție cu ea și ne-a mărturisit că era singură, locuia la un azil din apropiere, soțul îi murise de câțiva ani, iar cei doi fii, ajunși la casele lor, au abandonat-o, fără să o mai viziteze. Ne-a dezvăluit că venea în parc și-i plăcea să stea mai ales pe acea bancă pentru că acolo, pensionară fiind, venea deseori împreună cu soțul.

"Aici, pe această bancă, spunea ea, am retrăit alături de soțul meu multe amintiri din cei 53 de ani de căsnicie. Priveam cu invidie la tinerii care sunt în căutarea perechii potrivite, la copiii care, mai ieri, eram și noi, la familiile tinere care își plimbau copilașii sau îi învățau să meargă. Altfel se vede lumea la vârsta mea, a oftat la un moment dat din greu. Nu mai e ce a fost. Și copiii mei mi-au promis multe, dar acum m-au uitat. Eu nu sunt supărată. Îi înțeleg, sunt copiii mei, au și ei problemele lor. La azil am ce-mi trebuie. Mulțumesc lui Dumnezeu! Vin aici doar să văd oameni, oameni ca voi, oameni fericiți, copii, tineri, adulți și bătrâni. Ce repede trece viața!"

Am ascultat-o două ore și încă am mai fi stat, dar copiii nu au mai avut răbdare. I-am spus că dacă va vrea, o s-o vizităm la azil, iar ea s-a bucurat.

În scurt timp am devenit ca și copiii ei. Mergeam des, îi duceam mâncare și petreceam ore în șir ascultând-o și dându-i satisfacția că nu e singură.

Într-o zi, i-am promis că o să revenim ca de obicei. În schimb, între noi intervenise o mică neînțelegere, care, încet, încet, degenerase în țipete unul la altul, în reproșuri dure și chiar amenințări.

Pornise totul de la o banală fereastră care, deschisă fiind, din cauza curentului, se izbise și se spărsese sticla. Asta e, o uitasem deschisă, dar mi-a fost greu să recunosc.

Pentru că îi promisesem bătrânei că o s-o vizităm, am încercat să ne ținem de cuvânt. Am mers împreună, deși nu ne trecuse încă supărarea pe care ne-o pricinuisem ceva mai înainte, prin cearta noastră.

Încă de la intrare, bătrâna, privindu-ne, ne-a spus: "Nu, ceva nu merge! Voi nu erați așa până acum. Erați altfel și așa trebuie să fiți. V-ați certat!". "Hm, o mică discuție în contradictoriu", am răspuns atunci rușinat. "De la fleacuri", a continuat bătrâna. "Să zicem, am completat eu. Dar cum v-ați dat seama?" "Mi-am dat seama pentru că nu m-ai mai salutat tu primul. Altădată mă salutai de pe hol, astăzi nu ai făcut-o și mi-am dat seama că ceva nu e în regulă. Hm, fleacurile astea care iau locul lucrurilor serioase!"

În acea zi ne-a povestit cum, la rândul ei, a trecut prin astfel de momente, dar de care, acum, amintindu-și-le, râde. Și ne-a încurajat mulțumindu-ne pentru tot ceea ce facem pentru ea. (Florin)

Pagină realizată de pr. Felician Tiba



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064-Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat