
Isus, biruitorul lumii
"În lume veți avea necazuri; însă, curaj! Eu am învins lumea" (In 16,33b).
Întreaga istorie creștină are pagini însângerate. Isus, slujitorul lui Iahve, este anunțat de către profeți ca un om al durerilor. La prezentarea sa în templul din Ierusalim, bătrânul Simeon, luându-l în brațe pe prunc, deși vede el "lumină spre luminarea neamurilor și spre gloria poporului tău, Israel", totodată spune că este "semn care va stârni împotrivire" (Lc 2,32.34).
Sfântul apostol și evanghelist Ioan, în prologul evangheliei scrise de el, confirmă cele spuse de Simeon: "A venit la ai săi, și ai săi nu l-au primit, dar cei care l-au primit au devenit copii ai lui Dumnezeu" (In 1,11-12).
Împotrivirea față de Isus este bine cunoscută pe tot parcursul vieții, apogeul fiindu-i răstignirea. I-a prevenit pe ucenici despre acest sfârșit tragic, atenționându-i că "nu este slujitorul mai mare decât stăpânul său" (In 15,20), le spune și ce îi așteaptă: "Dacă m-au persecutat pe mine, vă vor persecuta și pe voi" (In 15,20).
După înălțarea la cer a Învățătorului, ucenicii au simțit din plin suferințele. Nu numai ei, martorii oculari ai Fiului lui Dumnezeu, întrupat, ci și toți aceia care, de-a lungul celor două milenii creștine, au crezut și cred în el.
Cum să nu dai crezare aceluia care a învins moartea? Care a înviat a treia zi? Care e mereu viu!
În sărbătoarea Crăciunului, 1932, marele Gandhi, reflectând asupra misterului vieții, referindu-se la Cristos, notează: "Cristos viu înseamnă o cruce vie. Fără ea, viața nu este decât o moarte agitată".
Încurajarea pe care Isus o face ucenicilor săi nu e pur sentimentală, ci de-a dreptul fundamentală. Ea este asigurată, patronată de către Mângâietorul, Duhul adevărului, al luminii și al tăriei. Totodată și de Maria, maica Bisericii.
A lupta, avându-l comandant pe Isus Cristos, înseamnă a fi sigur de victorie!
P.A.D.