Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Pentru tineri -

Ți-ai făcut o imagine?

Întrebarea nu este numaidecât retorică, ci mai curând provocatoare. E cu trimitere la Sfânta Scriptură. De vreme ce tot se află în centrul atenției noastre în acest an, atunci hai să vedem cum s-ar putea răscoli, aprofunda, medita... Poate că e nevoie de o invitație ca aceea din evanghelie: "Vino și vezi!" (In 1,4d). Da, în context e cu referire la Isus, care, prin proveniența sa din Nazaret, provocase suspiciuni în mintea neprefăcută a lui Natanael. Învățătura de tras e simplă: reținerea, timiditatea, suspiciunea și multe alte atitudini care nu au nimic în comun cu credulitatea pot fi depășite atunci când se răspunde la invitație fie și din curiozitate. Dar ce te faci cu blestemata de prejudecată, care blochează totul din start?

De câte ori nu ni se întâmplă să ni se pună în față expresia: "E tot un Dumnezeu" sau "Asta nu-mi ține de foame". Degradant! Ca și cum ai spune: "Nu mă interesează chestii din astea!". Dar la fel de nocivă este și atitudinea celor care nu se exprimă în mod obraznic, preferând să considere că au "auzit" de n ori cuvintele evangheliei și nu ar avea ce să le mai spună. Cu alte cuvinte, și-au făcut o imagine demult. Nu punem problema superficialității. Aici este vorba de ceva mult mai grav. E - nici mai mult nici mai puțin - decât idolatrie. Fără exagerare.

Spune cardinalul Tomas Spidlik: "Pentru om e ușor să-și creeze o imagine, dar este vorba aproape întotdeauna de reducerea unei realități. A lucra la imaginea cuiva - a ta sau a lui Dumnezeu, cu atât mai mult - înseamnă să absolutizezi o particularitate. A-ți face o imagine înseamnă lipsă de răbdare, păcat de infidelitate, înseamnă să evadezi dintr-o relație, să te descotorosești de un dialog creativ. De aceea, a-ți face o imagine înseamnă idolatrie". Porunca lui Dumnezeu "Să nu-ți faci chip..." (adică imagine) este preluată de cele mai multe ori cu reductibilul "cioplit", propriu pentru contextul semantic al timpului în care a fost redactată. Dar chipul sau imaginea erau numaidecât atribute ale idolilor. Iată de ce, în spiritul a ceea ce vrea să exprime porunca divină, idolatria, cea vizată în mod direct, idolatria, această tentaculară ispită pentru om - fie antic sau postmodern - de a-l manipula pe însuși Dumnezeu, atrage după sine o întrebare: Ce rost mai are să citești Scriptura, prin care îți vorbește însuși Dumnezeu, dacă tu ai deja imaginea formată și nu ești nicidecum dispus să te deschizi la lumina cuvântului divin?

Iată, până și un regizor ca Roberto Rosselini - constrâns să lucreze la și cu imagini la propriu, în virtutea profesiei - atunci când pregătea filmul Faptele Apostolilor - avem mărturia de consultant a cardinalului și biblistului Carlo Maria Martini în acest sens - construia scenele în mod analog textelor scripturistice. Cât despre un alt regizor, Pier Paolo Pasolini, cu filmul său clasic Evanghelia după Matei, a refuzat să se înjosească printr-o lucrare raționalistă și construită la birou, pentru a căuta să intre în "inima inimii" textului biblic.

Chiar dacă aparține ariei semantice a cuvântului și a ascultării, până și numele, în ceea ce-l privește pe Dumnezeu, riscă deviația idolatrică. Tocmai de aceea evreii nu aveau voie să pronunțe numele lui Dumnezeu. Cum este posibil atunci ca atâția creștini să trântească în mod idolatric cuvinte ca acestea: "E tot un Dumnezeu"? Care Dumnezeu? Iată, pentru a te vindeca de idolatrie, există un leac: aprofundarea Bibliei.

Pr. Cristian Chinez



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat