Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Misionarismul - o datorie a fiecărui creștin

Interviu cu pr. Victor Osoloș

Întorcându-se pentru câteva zile în România, pr. Victor Osoloș, misionar în Kenya, a avut amabilitatea să împărtășească pentru cititori câteva gânduri din experiența din misiune.

Devenind preot și după ce ați activat ca vicar și paroh în diferite comunități din Moldova, cum de ați ales să mergeți în misiune?

Dorința de a merge în Africa a fost un vis mai vechi. Dieceza de Iași a trimis pentru prima dată preoți pentru a lucra în misiune în anul 1999, iar în noiembrie 2004 mi s-a oferit și mie mandatul din partea PS Petru Gherghel de a lucra în Misiunea din Kenya.

Vorbiți-ne despre locul în care activați, despre ceea ce faceți dv. împreună cu pr. Eugen Blaj.
Din punct de vedere geografic, misiunea noastră se află în partea de nord a Kenyei, într-un ținut de deșert și semideșert, cu o populație formată din mai multe triburi nomade sau seminomade care se ocupă cu păstoritul animalelor. Scopul nostru acolo este acela de a vesti evanghelia tuturor celor care nu o cunosc și aceasta o facem prin cateheze, celebrând sfânta Liturghie, administrând sacramentele, organizând momente de rugăciune etc. Avem mai multe proiecte care ne ajută în munca de evanghelizare. Printre acestea amintesc grădinițele și clinica ambulatorie. Avem cateheți care sunt profesori pentru copii de grădiniță, cateheți care în același timp pregătesc pe cei care vor să primească Botezul și conduc rugăciunea atunci când preotul nu este acolo; este asemănător cu ceea ce făcea dascălul la noi, cu mulți ani în urmă. De asemenea, avem un proiect de clinică ambulatorie prin care încercăm să facem vaccinarea copiilor și asistența medicală a celor bolnavi.

În ziua de 7 noiembrie 2004 ați ajuns la Maikona. V-ați confruntat cu multe probleme, dar, cu siguranță, au fost și multe bucurii. Vorbiți-ne puțin despre aceste aspecte.
Probleme sunt peste tot în lumea aceasta, important este să treci peste ele. Cei de acolo, care și așa au o viață destul de dură, au trecut printr-un șir de conflicte tribale. Acum aceste triburi trec printr-o secetă teribilă care le-a decimat animalele, secetă care practic i-a făcut să moară de foame și de sete. Aceste aspecte, cu siguranță, au îngreunat și munca noastră. Dieceza, împreună cu parohia noastră, am stat tot timpul alături de cei care sunt în situații dramatice: ajutându-i cu cele necesare pe cei refugiați, pe cei care nu mai puteau ajunge la apă sau mâncare etc. Cea mai nouă realizare este acum grădinița din Bakaka care a fost inaugurată la 5 februarie.

Ce calități trebuie să aibă un misionar pentru a putea reuși în activitatea sa?
Fiecare cu ceea ce are de la Dumnezeu. Cred că misionarismul nu este un moft, o aventură sau mai știu eu ce; este o datorie a fiecărui creștin. Totul depinde de cât de disponibil este fiecare și de cât de mult vrea să ofere..., restul vine de la Dumnezeu.

Povestiți-ne un moment sau un aspect care v-a marcat în această perioadă din misiune.
Sunt multe, dar aș vrea să amintesc un aspect dureros care a făcut multe probleme, inclusiv Bisericii de acolo: tribalismul. Este vorba de acea legătură puternică ce îi leagă pe membrii aceluiași trib și care îi face să fie gata de orice pentru a-și apăra familia, pentru că, practic, singur în acele condiții grele, nu se poate supraviețui. Trecând peste măceluri, incendii, furturi, ură etc. este totuși o lecție pentru mulți creștini dintre noi în ceea ce privește unitatea.

Un gând pentru cititori, în special pentru cei care se pregătesc pentru preoție, dintre care vor fi viitorii misionari.
Nu sunt așa în vârstă să dau sfaturi, dar pot spune că cine merge în Africa va rămâne pentru totdeauna îndrăgostit de ea. De ce? Nu știu. Să încerce fiecare și poate până la urmă se va afla răspunsul.

* * *

Părintele Victor Osoloș s-a născut la 21 octombrie 1971. În anul 1991 a început studiile teologice la Seminarul din Iași, pe care le-a finalizat în 1998, când a fost sfințit preot. Între anii 1998 și 2000 a fost vicar în Parohia Mărgineni, iar din 2000 până în 2003, vicar în Parohia Iugani. Din anul 2003 până în noiembrie 2004 a fost paroh la Tețcani. După ce și-a exprimat în diferite ocazii dorința de a merge în misiune, a primit în anul 2004 din partea PS Petru Gherghel mandatul de a lucra în Kenya. Sfinția sa lucrează în Misiunea Catolică din Maikona, Dieceza de Marsabit, Kenya.

* * *

Scurt istoric

Răspunzând la chemarea specială a Bisericii pentru misiune, Dieceza de Iași are misionari în Kenya, Coasta de Fildeș și Ecuador prin prezența preoților "fidei donum".

Prima misiune "fidei donum" susținută de Dieceza de Iași este la Maikona, în Kenya, unde în prezent lucrează doi preoți diecezani: Eugen Blaj din Gherăești și Victor Osoloș din Oituz. Această primă misiune "ad gentes" a Diecezei de Iași a fost precedată de activitatea misionară a patru tinere laice în Togo și Coasta de Fildeș.

Astfel, la 27 noiembrie 1999, pr. Eugen Blaj și pr. Pavel Chelaru au primit mandatul misionar pentru Kenya, în Dieceza de Nyahururu, care aparține Diecezei de Padova, pr. Pavel Chelaru întorcându-se din misiune în luna iulie a anului 2000. În aceeași lună a anului 2000 a primit mandatul misionar pentru Argentina sr. Matilda Suciu. În toamna anului 2001, la 7 octombrie, au primit mandatul misionar pr. Isidor Mârț pentru Kenya și pr. Adrian Stoica pentru Coasta de Fildeș. Alături de ei, în cadrul aceleiași Liturghii au mai primit mandatul misionar patru laici (Mihaela Gherghelucă, Mihaela Gal, Monica Benedic și Monica Bogdănel), două dintre ele pentru Togo și două pentru Coasta de Fildeș, pentru o perioadă de doi ani.

Actualmente, în Coasta de Fildeș lucrează părintele Adrian Stoica din Ploscuțeni și pr. Gabriel Cimpoieșu din Bălușești împreună cu o misiune italiană din Gorizia. Pr. Gabriel Cimpoieșu a primit mandatul misionar în ziua de 20 mai 2004. Tot în anul 2004, la 16 noiembrie, a primit mandatul misionar pentru a merge în misiunea din Argentina sr. Gabriela Robu.

În ziua de 22 august 2004, la finalul sfintei Liturghii, doi preoți din Dieceza de Iași au primit din partea PS Petru Gherghel numirile pentru a merge misionari "fidei donum" în Ecuador. Este vorba de pr. Bartolomeu Blaj din Barticești și pr. Petru-Bogdan Răchiteanu din Pașcani, care în luna martie a anului 2005 s-a reîntors în România.

Pr. Victor Osoloș din Oituz, împreună cu doi seminariști, care și-au exprimat dorința de a merge în misiune pentru anul pastoral, au fost investiți în mod oficial în noiembrie 2004, în cadrul unei sfinte Liturghii prezidate de păstorul diecezei în catedrala din Iași pentru a pleca în misiunea din Kenya.

La 26 ianuarie 2006, păstorul diecezei l-a retrimis pe pr. Isidor Mârț ca misionar în Kenya. De această dată părintele nu a mai mers în Maikona unde a lucrat deja trei ani, în perioada noiembrie 2001-decembrie 2004, ci în Dieceza de Nyahururu unde lucrează împreună cu un preot misionar italian. În ziua de 24 ianuarie 2006, tânăra Mihaela Gherghelucă a plecat iarăși în Togo, țară în care a făcut deja doi ani de voluntariat misionar (octombrie 2001-2003).

A consemnat Adrian Blăjuță



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat