Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Mesajul pentru Postul Mare

Timpul pelerinajului interior

Postul Mare este timpul "pelerinajului interior" spre "izvorul milostivirii", scrie papa Benedict al XVI-lea în primul său mesaj pentru Postul Mare 2006.

Mesajul, dat publicității la 31 ianuarie, a fost semnat la 29 septembrie 2005, având ca moto fraza din Evanghelia după sfântul Matei: "Isus, văzând mulțimile, i s-a făcut milă de ele" (Mt 9,36). Papa a ales ca temă a mesajului său "dezvoltarea integrală". Mesajul conține și un avertisment pentru creștinii care nu acordă importanță nevoilor spirituale.

"Postul Mare este timpul privilegiat al pelerinajului interior spre cel care este izvorul milostivirii", scrie Benedict al XVI-lea. Papa actualizează versetul din Evanghelia după Matei și afirmă: "Domnul ascultă și astăzi strigătul mulțimilor înfometate de bucurie, de pace, de iubire". După ce amintește că răul are o limită, Sfântul Părinte evocă problema dezvoltării "integrale", subliniind compasiunea lui Cristos până la oferirea de sine însuși: "Și astăzi "privirea" emoționată a lui Cristos nu încetează să se îndrepte spre oameni și spre popoare. El îi privește știind că "planul" divin prevede chemarea lor la mântuire".

"Luminată de acest adevăr pascal, subliniază papa, Biserica știe că, pentru a promova o dezvoltare deplină, este necesar ca "privirea" noastră îndreptată spre om să se măsoare după privirea lui Cristos".

În legătură cu aceasta, Benedict al XVI-lea îl citează pe Paul al VI-lea care "identifica în mod precis defecțiunile subdezvoltării ca o sustragere de umanitate".

"Ca antidot, Paul al VI-lea sugera nu numai "considerația mărită a demnității celorlalți, orientarea spre spiritul de sărăcie, cooperarea la binele comun, voința de pace", ci și "recunoașterea din partea omului a valorilor supreme a lui Dumnezeu, care este izvorul și sfârșitul lor"".

Papa ține să sublinieze că "prima contribuție pe care Biserica o oferă dezvoltării omului și a popoarelor nu se reduce, în esență, la mijloace materiale sau la soluții tehnice". Biserica, explică el, ajută la reducerea sărăciei prin "vestirea adevărului lui Cristos care educă mereu conștiințele și învață demnitatea autentică a persoanei și a muncii".

Biserica încurajează rugăciunea, postul și ajutorarea săracilor, acordând o atenție constantă celor mai mari nevoi ale celor care suferă. Și cea mai mare nevoie, subliniază papa, este "găsirea lui Dumnezeu în chipul milostiv al lui Cristos".

Inițiativele asumate de persoanele individuale și de organizațiile creștine pentru reducerea sărăciei ajută la a arăta "o adevărată grijă umanitară" ce decurge din acceptarea mesajului evanghelic. Biserica, de asemenea, caută să ajute săracii în mod sistematic, cerând "celui care are responsabilități politice și are în mâini frâiele puterii economice și financiare să promoveze o dezvoltare bazată pe respectarea demnității oricărui om".

În orice implicare politică, Biserica trebuie să fie atentă să își amintească scopul ei primar, scrie papa. El recunoaște că au avut loc frecvent greșeli atunci când liderii Bisericii "au crezut că mai întâi ar trebui să îmbunătățească pământul și apoi să se gândească la cer". Această eroare a condus la "înlocuirea lui a crede cu a face". "Într-o lume puternic secularizată a avut loc o treptată secularizare a mântuirii", observă papa. Biserica trebuie să vegheze asupra acestei atitudini pur materiale, deoarece "Isus a venit să aducă mântuirea integrală". (C.C.)



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat