Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Scrisoare pastorala -

Anul pastoral 2006-2007

Cuvântul tău, Doamne, este făclie pentru pașii noștri (Ps 119,105).

Tuturor confraților întru preoție, tuturor persoanelor consacrate din dieceză, tuturor credincioșilor din comunitățile noastre,

Pace și bucurie!

Drumul vieții noastre de credință continuă. Directivele sinodale pentru o intensificare a vieții spirituale și pentru un nou avânt în călătoria noastră printre evenimentele deschise de noul mileniu ne provoacă și ne angajează și mai mult. Chemarea lui Isus adresată lui Petru de a "înainta în larg" (Lc 5,4) pentru o pescuire minunată continuă să se îndrepte spre fiecare dintre noi: episcopi, preoți, persoane consacrate și credincioși. El este adevăratul nostru maestru, învățător și prieten. El este pentru oamenii de azi "calea, adevărul și viața" (In 14,6), numai el poate să spună: "Cine vine după mine nu va umbla în întuneric" (In 8,12), el este Cuvântul veșnic al Tatălui "care s-a făcut trup și a locuit între noi" (In 1,14). Spre el, cuvântul divin, dorim să ne îndreptăm cu și mai multă insistență, pentru că numai așa vom cunoaște adevărul și vom avea în fața noastră o făclie clară pentru pașii noștri (cf. Ps 119,105).

Un nou an închinat Scripturii

Cu ultima duminică din an, solemnitatea Cristos, Regele Universului, se încheie primul an pe care l-am dedicat Sfintei Scripturi, an destinat familiarizării cu cuvântul lui Dumnezeu, urmând catehezele speciale (12 la număr), pregătite de către Oficiul pentru Evanghelizare și Pastorație Biblică pentru cele 12 luni ale anului, precum și catehezele generale ce au vizat întâlnirea cu întreaga Sfântă Scriptură a Vechiului și Noului Testament, elaborate de Oficiul pentru Cateheză din cadrul Curiei diecezane.

La aceste inițiative pastorale s-au adăugat diferite cursuri de exerciții spirituale pentru preoți, persoane consacrate și laici, multe alte întâlniri în diferite familii călugărești și case de formare destinate studiului Sfintei Scripturi, precum și diferite programe dedicate practicării exercițiului lectio divina.

Tot în seria inițiativelor dedicate familiarizării cu textul sacru, au fost publicate cărți și lucrări de specialitate, a fost reeditat și difuzat textul Sfintelor Evanghelii și al Psalmilor pentru familii.

Analizând câmpul vast al valorilor cuvântului sacru, al Scripturii Sfinte, descoperind cât este de necesar acest cuvânt pentru pașii noștri, în consiliul episcopal, prezbiteral și pastoral am decis să continuăm, și în anul 2006-2007, apropierea noastră de Biblie, bine știind că "toată Scriptura este inspirată de Dumnezeu și este de folos pentru a învăța, a convinge, a îndrepta, a educa în dreptate, pentru ca omul lui Dumnezeu să fie desăvârșit, pe deplin pregătit pentru orice lucrare bună" (2Tim 3,16).

A dedica încă un an Sfintelor Scripturi, și de ce nu chiar și un al treilea dacă se va considera oportun, ni se pare un lucru firesc și de extremă necesitate pentru poporul nostru rupt pentru atâta timp de contactul direct cu textul sacru.

O nouă inițiativă eclezială

Și mai avem un motiv. Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea, păstorul suprem al întregii Biserici, omul cu o capacitate profundă de a citi semnele timpului, urmându-l în această direcție pe înaintașul său papa Ioan Paul al II-lea, papa dintre milenii, a hotărât ca Sinodul episcopilor din 2008 să fie dedicat tot cuvântului lui Dumnezeu - Sfintei Scripturi. Având tema: "Cuvântul lui Dumnezeu în viața și misiunea Bisericii", Sinodul se va desfășura în perioada 5-26 octombrie 2008. O coincidență benefică și providențială care ne găsește pe noi într-o sintonie perfectă cu gândul și hotărârea Sfântului Părinte asupra aceluiași subiect, Sfânta Scriptură și viața Bisericii.

Nimic nu este întâmplător, știind că nu putem avea adevărata Biserică și adevărata viață de credință decât inspirată și bazată pe revelație, pe cuvântul lui Dumnezeu.

Membrii Consiliului obișnuit al Secretariatului General al Sinodului episcopilor, întruniți la Roma pentru începerea demersurilor în vederea pregătirii Sinodului, având în față Sfânta Scriptură și întreaga istorie și tradiție a Bisericii, preluând cu fidelitate gândurile Conciliului Vatican II din constituția dogmatică Dei Verbum, despre revelație și cuvântul lui Dumnezeu, au analizat cu mult interes cum "Scriptura Sfântă este fundamentul liturgiei, predicării, catehezei, teologiei, spiritualității și reprezintă sufletul lecturii divine (lectio divina), lecturii particulare, înculturării și ecumenismului, astfel încât cheia întregii vieți de trăire creștină este una singură: Sfânta Scriptură".

Suntem îndemnați, așadar, prin această hotărâre a suveranului pontif ca și noi în dieceză să ne îndreptăm cu și mai mult interes spre Sfânta Scriptură și s-o transformăm în cartea de căpătâi pentru orice lucrare bună.

Vom putea avea, în felul acesta, o făclie adevărată pentru pașii noștri și-l vom găsi mai ușor pe Dumnezeu care ne vorbește și astăzi prin Fiul său (cf. Evr 1,2) și prin Biserica întemeiată de el pentru a vesti evanghelia până la marginile pământului (cf. Mt 28,19).

În mesajul său către tineri, la Köln, în Germania, Sfântul Părinte papa Benedict al XVI-lea spunea: "Dragi tineri, iubiți cuvântul lui Dumnezeu și iubiți Biserica; ea vă permite să ajungeți la o comoară de o valoare așa de înaltă, făcându-vă să-i apreciați bogăția" (Mesajul adresat tinerilor, 9 aprilie 2006).

Spre această bogăție vă invităm și noi, dragi confrați întru preoție, dragi frați și surori, dragi și iubiți tineri și credincioși.

Program pastoral 2006-2007. Linii generale

a. Timpul Adventului va fi dedicat prin catehezele (4) ce vor fi elaborate de Oficiul pentru Evanghelizare și Pastorație Biblică aprofundării constituției dogmatice Dei Verbum a Conciliului Vatican II (Responsabil: pr. Iosif Antile);

b. Timpul Postului Mare va fi un prilej de a pătrunde și mai adânc în mesajul Evangheliei după sfântul Luca - evanghelie ce va fi proclamată în anul liturgic 2006-2007, prin catehezele care vor fi elaborate de către Oficiul pentru Evanghelizare și Pastorație Biblică în colaborare cu Oficiul pentru Cateheză din cadrul Curiei diecezane (Responsabil: pr. Cristinel Fodor);

c. Timpul de peste an va fi destinat pentru catehezele generale (fiecare săptămână) care vor prezenta marile figuri și personalități ale Sfintei Scripturi, atât din Vechiul cât și din Noul Testament (Responsabil: pr. Felician Tiba).

Nota Bene

1. Catehezele ce vor fi primite de părinții parohi și vicari, precum și de persoanele consacrate (familiile călugărești) și responsabilii cu grupurile diecezane, vor fi prezentate fie la sfârșitul sfintelor Liturghii de duminică, fie la catehezele obișnuite, fie în cadrul programelor stabilite săptămânal pe diferite categorii de persoane: adulți, tineri, copii.

Catehezele nu vor înlocui obișnuita omilie prescrisă și recomandată de Biserică pentru celebrările comunitare din duminicile și sărbătorile de poruncă.

2. Instituțiile de învățământ, casele de formare spirituală, familiile persoanelor consacrate vor stabili programe speciale, după specificul și normele lor.

Urmând aceste directive ale noastre și luând în mâini cuvântul vieții, îl veți avea pe însuși Cristos, lumina vieții, făclie adevărată și vie pentru drumul nostru spre largul mileniului trei, pentru drumul nostru spre Părintele ceresc și spre oameni.

Documentele Conciliului Vatican II, mai ales constituția dogmatică Dei Verbum, precizările din Catehismul Bisericii Catolice, precum și catehezele pe care le veți primi vă vor ajuta să pătrundeți în "caseta cu comoara vieții", în Sfânta Scriptură, lumină adevărată în întunericul lumii și rază de speranță pentru o lume mai bună și mai dreaptă.

Vă încurajăm pe acest drum și vă îmbrățișăm cu dragostea lui Cristos, spunându-vă tuturor cu apostolul neamurilor: De aceea, luați armura lui Dumnezeu, ca să vă puteți împotrivi în ziua cea rea și, după ce veți fi învins toate, rămâneți în picioare. Așadar, stați drepți, încinși la mijloc cu adevărul și îmbrăcați cu platoșa dreptății, având încălțăminte în picioare, fiind gata pentru evanghelia păcii... Luați și coiful mântuirii și sabia duhului care este cuvântul lui Dumnezeu. Pace fraților și iubire cu credință de la Dumnezeu Tatăl și de la Domnul Isus Cristos! (Ef 6,13-15.17.23).

Lui să-i fie slavă și cinste în vecii vecilor!

Iași, 26 noiembrie 2006

Petru Gherghel, episcop de Iași



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat