Curier juridic
V.B. (București). 1. Rudele care au fost eliminate de la masa succesorală din anii 1973 și 1985 ca fiind domiciliate în străinătate pot acum ataca certificatele de moștenitor eliberate în anii anteriori și pot cere drepturi de proprietate pentru terenuri și locuințe, anulând legile anterioare?
Un certificat de moștenitor poate fi desființat oricând în condițiile în care există motive de nulitate absolută sau în termen de trei ani de la data emiterii lui sau de la data la care s-a luat cunoștință de el pentru motive de nulitate relativă. Din ceea ce ne-ați scris dv., prin certificatul de moștenitor din anul 1984, tatăl dv. a moștenit toate bunurile imobile, iar nepoata doar bunurile mobile, ceea ce duce la concluzia că fiecare moștenește ceea ce a fost specificat în acel certificat. Însă, pentru bunurile care nu au fost trecute în certificat, ele fiind preluate de stat încă din anul 1974 (așa cum ați specificat în scrisoarea dv.) sunt îndreptățiți să culeagă moștenirea rămasă de pe urma mătușii atât tatăl dv., în calitate de moștenitor legal, cât și nepoata, în calitate de moștenitor testamentar cu titlu universal (dacă este cu legat particular atunci nu va putea culege decât ceea ce s-a specificat în testament).
2. Cum se poate obține documentația originală cu anexe a certificatului de moștenitor din anul 1973?
Toate actele care au stat la baza emiterii actelor notariale până în anul 1975 se găsesc arhivate la instituția Arhivele Statului. Pentru actele eliberate după anul 1975, puteți solicita aceste copii de la arhiva notarială a judecătoriei. În cazul în care considerați că certificatul de moștenitor este fals sau acesta cuprinde lucruri neconforme cu realitatea puteți solicita desființarea acestui act, iar în cadrul procesului de nulitate absolută a certificatului de moștenitor puteți solicita dosarul notarial.
3. Se poate solicita anularea testamentului din anul 1985 făcut de sora tatei în favoarea nepoatei?
Pentru motivul că nepoata nu a respectat clauza de întreținere ați fi putut solicita anularea testamentului doar în termen de trei ani de zile, acțiunea fiind prescriptibilă în termenul arătat mai sus. Puteți totuși să solicitați, dacă este cazul, să se constate nulitatea absolută a testamentului, în condițiile în care aceasta, la data încheierii actului, nu ar fi avut discernământ sau i-ar fi fost captată voința. De asemenea, în condițiile în care prin testament s-a încălcat rezerva succesorală a tatălui dv. puteți solicita și reducțiunea testamentară. Pentru toate problemele dv. în cauză sunt incidente dispozițiile prevăzute în Codul civil.
În ceea ce privește certificatul de moștenitor, puteți solicita anularea sau constatarea nulității absolute a acestui act, pe cale civilă sau puteți formula plângere penală pentru fals. Fie în dosarul penal, dar și în cel civil, puteți solicita o expertiză grafologică care să vă verifice semnătura și să constate că nu ați semnat actul incriminat.
4. Avea dreptul notariatul să elibereze acte ce priveau moștenirea de la mama sa din anul 1973 și de la sora sa din anul 1985 la alte persoane, chiar rude?
Notarul avea dreptul să elibereze copii de pe actele aflate la dosarul notarial, în condițiile în care nepoata a prezentat certificatul de moștenitor din 1984, precum și testamentul, deoarece în conformitate cu acele înscrisuri pe care dv. le considerați false (dar ele nu au fost anulate), nepoata și-a dovedit gradul de rudenie cu mătușa.
5. Sunt stipulate prescripții în lege pentru faptele penale făcute cu ani în urmă? Acestea pot fi reclamate juridic începând cu data descoperirii lor?
Da, faptele penale pot fi reclamate juridic la data descoperirii lor, dar la fel ca și răspunderea civilă, și răspunderea penală se prescrie într-un anumit termen. Dacă este vorba despre presupusul fals din anul 1984, răspunderea penală este prescrisă, urmând să vă fructificați drepturile pe cale civilă, așa cum v-am precizat mai sus.
Întrucât răspunsul dat prin intermediul acestei reviste este formulat, fără a fi consultate actele pe care dv. le dețineți, vă sfătuiesc să consultați și o persoană de specialitate din orașul dv., deoarece chiar și o simplă mențiune pe un înscris ar putea duce la o concluzie total diferită de cea prezentată la această rubrică.
Mihaela Ciobanu, avocat