"Un minut de adolescență"
După o săptămână, joi, 13 iulie, 20 de copii au încheiat un stagiu de introducere în arta video organizat de asociația SIGNIS România în colaborare cu Centrul Diecezan Caritas Iași.
Zece copii din proiectele Caritas și alți zece din proiecte ale altor ONG-uri ieșene, dar și ale Direcției pentru Protecția Copilului s-au bucurat de o săptămână de "joacă" serioasă cu aparatul de fotografiat și cu camera video, sub îndrumarea domnului Sorin Botoșeneanu, profesor la catedra de fotografie - UNATC București și a Iuliei Murgu, preparator la Facultatea de Film, Specializare Multimedia (UNATC - București). Atelierul de creație "Un minut de adolescență" a preluat un model de stagiu organizat de UNICEF împreună cu Fundația Culturală Europeană, dedicat adolescenților defavorizați. Filmele copiilor vor fi prezentate în toamnă, la București, în cadrul Festivalului "Privind copiii", eveniment organizat de SIGNIS și de UNICEF România.
Copiii ieșeni, foarte creativi, de altfel, s-au arătat încântați de acest mod de a se exprima. Astfel, prin intermediul fotografiilor sau al filmulețelor, au încercat să transpună propriile sentimente, temeri, experiențe.
Între 4 și 6 decembrie la Iași, Casa de cultură "Mihai Ursachi" va găzdui Forumul itinerant, în care oameni de cinema și de televiziune, specialiști de la protecția copilului, părinți și copii vor fi invitați să vizioneze și să dezbată împreună filme despre copii și totodată scurt-metrajele realizate de copii în cadrul a șase ateliere de creație video. Primul atelier a avut loc la Sătic, sub coordonarea regizorului Marius Șopterean și a lui Doru Nițescu.
Alți colaboratori: Vasilica Oncioaia, Roxana Rotaru, Marius Bulai, Radu Huzum; voluntar: Petronela Trifaș; coordonator proiect "Un minut de adolescență": Rodica Buzoianu, medic psihiatru.
Roxana Rotaru