Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Mesajul sfintilor -

Crispino din Viterbo

Fratele Crispino este un exemplu al vieții trăite în comuniune, caracterizată prin umilință și sărăcie evanghelică. Este supranumit și sfântul bucuriei creștine, rod al ascultării și interiorizării cuvântului lui Dumnezeu.

Crispino s-a născut la Viterbo la 13 noiembrie 1668. Părinții săi se numeau Ubaldo Fioretti și Marzia Antoni. A fost botezat două zile mai târziu cu numele de Petru. Tatăl său trece în scurt timp la cele veșnice. Francisc, fratele tatălui său, se va îngriji ca Petru să urmeze școala primară patronată de iezuiți, ca apoi să-l ia ca ucenic în cizmăria sa.

Mama sa a știut să reverse în sufletul micuțului Petru cele mai pure și profunde sentimente de dragoste. Aflându-se odată în vizită la sanctuarul din Quercia i-a arătat copilului icoana sfintei Fecioare spunându-i: "Vezi, aceea e mama și protectoarea ta; de aceea iubește-o și respect-o".

Petru Fioretti s-a decis să intre în ordinul capucinilor, în ciuda opoziției familiei, cu ocazia unei procesiuni penitențiale desfășurate la Viterbo de cerere a ploii într-un moment în care seceta era aprigă. La 23 iulie 1693 începe noviciatul în Conventul din Lazio, luându-și numele de Crispin, după patronul cizmarilor. Mai târziu a fost transferat în Tolfa, Roma, Albano, Monterotondo și apoi la Orvieto, unde rămâne aproximativ 40 de ani, exercitând cele mai umile și mai dificile misiuni de infirmier, bucătar, grădinar și desemnat să adune colecte. Întreaga sa viață a fost pusă în slujba lui Dumnezeu și a confraților. Mentorul său spiritual a fost Felix din Cantalice, primul capucin declarat sfânt.

Crispin a reușit să facă mult bine în activitatea sa socială și spirituală în ceea ce privește îngrijirea bolnavilor, pușcăriașilor, păcătoșilor, a mamelor necăsătorite, a familiilor cu probleme și a celor aflați în pragul disperării. Avea un talent deosebit de a restabili pacea atât între frații capucini cât și între ceilalți. Orice muncă a sa era începută cu o rugăciune către mama sa adoptivă, Fecioara Maria. Întreaga sa ființă emana o bucurie contagioasă, de care se molipseau toți cei cu care intra în contact. Era atent la orice detaliu, în special la nevoile oamenilor. Zilnic vizita bolnavii și prizonierii, pe care îi încuraja și le aducea pâine și castane. Adesea găsea în pragul mănăstirii sale copilași abandonați, de educarea cărora se îngrijea în mod personal. Crispin era înzestrat cu darul intuiției și al perspicacității, drept pentru care multă lume îl căuta pentru a-i solicita sfatul.

El era convins de faptul că mizeria umană, atât cea materială, cât și cea spirituală, este cauza atâtor nedreptăți. De aceea a fost un combatant al nedreptății angajatorilor, pledând în favoarea drepturilor muncitorilor. Simțul umorului, care de altfel era foarte dezvoltat, îl ajuta să alunge oboseala și tristețea oamenilor. Orice neînțelegere, oricât ar fi fost de mică, ajungea imediat la urechile sale. Fără nici o ezitare, se oferea să fie mediator, prieten și sfătuitor. Acest lucru a atras adesea critici, atât în interiorul, cât și în afara mănăstirii. Unii îl numeau încăpățânat și agresiv, alții ipocrit.

Opera lui Crispin se rezumă la niște scrisori și la o colecție bogată de maxime, din care face parte și următoarea: "Nu poți ajunge în rai cu taxiul", ceea ce vrea să spună că fiecare trebuie să parcurgă în mod personal drumul spre fericirea veșnică, și nu prin intermediari.

În iarna 1747-1748 Crispin s-a îmbolnăvit grav și a trebuit să fie transportat la o infirmerie din Roma. Recuperarea sa a fost temporară, căci la 19 mai 1750, în vârstă de 82 de ani, Crispin a fost răpus de pneumonie și a trecut la cele veșnice. Unul dintre gândurile care i-au caracterizat viața a fost: "Iubește-l pe Dumnezeu care merită să fie iubit!".

Crispin a fost beatificat de papa Pius al VII-lea la 7 septembrie 1806, și canonizat de papa Ioan Paul al II-lea la 20 iunie 1982.

Gabriel Trișcă



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat