Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Lagărele naziste

Peste 10.000 de persoane, între care zeci de șefi de state și premieri, au participat în ziua de 27 ianuarie, în Polonia, la ceremonia care a marcat împlinirea a 60 de ani de la eliberarea de către forțele aliate a celui mai mare lagăr nazist, Auschwitz-Birkenau. Foști deportați și soldați care au participat la eliberarea lagărului s-au revăzut pe locul uneia dintre industriile morții, unde mai stau încă mărturie resturile a patru crematorii și camere de gazare. Timp de două zile, la Oswiecim (Auschwitz) și Cracovia au avut loc întâlniri bilaterale la nivel înalt, au fost organizate forumuri și mese rotunde, iar pe locul lagărelor a fost inaugurat un Centru Internațional pentru Studierea Holocaustului.

Dachau, Sachsenhausen, Auschwitz, Dzialdowo, Gusen... sunt doar câteva dintre lagărele de concentrare naziste în care au fost exterminați milioane de oameni, întrucât nu corespundeau politicii naziste sau ideilor cu privire la puritatea rasială. Dintre acestea, lagărul de la Auschwitz- Birkenau rămâne în istorie drept cel mai cumplit loc de suferință, un adevărat Calvar pentru multe popoare, o colosală mașină a morții.

Simbol al terorii, al genocidului și al holocaustului, lagărul de la Auschwitz a fost înființat de către naziști în 1940. Aici, milioane de oameni aveau să fie gazați, cadavrele lor incinerate sau pur și simplu aruncate în gropi comune.

La Auschwitz, totul era plănuit în vederea morții. Viața în lagăr era de nesuportat: prizonierii erau munciți până la epuizare, nu li se dădea apă zile întregi, erau înfometați sau bătuți până la moarte, erau determinați să se sinucidă aruncându-se în gardurile conectate la electricitate, li se administrau injecții letale, erau împușcați... Sfinții Maximilian Kolbe și Edith Stein s-au aflat și ei printre victimele de la Auschwitz.

Spre sfârșitul Celui de-al Doilea Război Mondial, în încercarea de a șterge urmele crimelor comise, naziștii au început să demoleze camerele de gazare, crematoriile și să ardă documentele. Cu zece zile înainte de venirea trupelor aliate, naziștii au început evacuarea lagărului, forțând aproape 60.000 de deținuți să ia calea "marșurilor morții" în pădurile Poloniei, mii dintre ei fiind uciși sau murind din cauza frigului, a foametei sau a epuizării. Prizonierii rămași în lagăr au fost eliberați la 27 ianuarie 1945. Doi ani mai târziu, lagărul de la Auschwitz-Birkenau a devenit muzeu. Vizitatorii acestui loc cutremurător pot observa și astăzi, printre altele, inscripția așezată deasupra intrării în lagăr: Arbeit macht frei ("Munca te face liber").

Arhiepiscopul Celestino Migliore, observatorul permanent al Sfântului Scaun pe lângă Națiunile Unite, a ținut să sublinieze în cadrul adunării generale a ONU că "lagărele morții sunt o amintire specială a inumanității omului și a capacității lui de a face rău. Cu toate acestea, trebuie să ne amintim că omenirea este capabilă și de lucruri bune, de sacrificiu personal și de altruism".

Chiar dacă au trecut de atunci 60 de ani, cei care au eliberat lagărul de la Auschwitz și care sunt încă în viață păstrează încă neștearsă amintirea ororii ce i-a întâmpinat în spatele sârmei ghimpate. "Aproape de intrare - povestea unul dintre soldați -, pe un loc ce părea foarte întins, am văzut mii de persoane. Strigau și cântau în diferite limbi... Nu puteai distinge bărbații de femei, bătrânii de tineri. Erau ființe umane cu ochii adânciți în orbite... Plângeau și râdeau în același timp".

Coșmarul victimelor lagărelor naziste persistă și astăzi. După 60 de ani, unii supraviețuitori încă se mai trezesc noaptea țipând din cauza grozăviilor care le-au marcat viața pentru totdeauna. În ciuda rănilor sufletești, niciodată închise cu adevărat, supraviețuitorii fac eforturi ca lumea să nu uite de unul dintre cele mai întunecate episoade ale istoriei.

Emanuel Imbrea



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat