Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Actualitatea -

Reflecție de Ziua Mamei

Două rugăciuni

"Lăsați copiii să vină la mine și nu-i opriți..." (Lc 18,16).

Navigam pe internet când o știre de ultimă oră (pe www.catholica.ro) mi-a atras atenția: știința dezvăluie că nenăscuții pot visa. Se demonstrează astfel că aceia care susțin că viața prenatală ar fi "de mâna a doua" au o atitudine total antiștiințifică. M-am culcat puțin mai târziu și am recepționat, în vis, mesajul din partea unui strănepot care aștepta să se nască.

Prima rugăciune

"Mamă, nu-mi auzi încă glasul, însă, ca o rezonanță înaltă, vie, de cântec jeluit, început cu prima diviziune celulară al celui chemat deja la viață, mă rog de când exist. Să știi că eu trăiesc, vibrez, visez, dialoghez cu tine și cu cel de sus, primesc și dăruiesc, iubesc din clipa când voi doi, cu voie de la Dumnezeu, v-ați dăruit deplin, conform chemării, colaborând, jertfind, simțind, iubind profund, rodind suprem. De-atunci sângele tău cald trece prin mine viu, deci sunt real, întreg, adevărat, picătură cerească înmugurită pe aripa sufletului tău, sunt rouă sfântă-n trupul tău. Din prima mea secundă, de la zămislire, prin prima mea rugăciune pură, te rog, mamă, ai grijă de mine. Ajută-mă, mamă (ajut-o, Doamne!), să văd lumina cerului senin din ziua mea de naștere!

Par un mic prizonier interior, dar mă pregătesc aici pentru a fi o forță într-un exterior infinit și o libertate aleasă. După cum nu întotdeauna suferă mai mult cel care țipă mai tare, este mai bogat cel ce punga plină are, se roagă mai bine cel cu gura mai mare, este mai viteaz cel ce mai aprig sare - dreptul la viață al celui mai mic este un drept suprem ca dreptul la soare! Aud (comunicăm și noi, vibrăm!) că milioane de copii ca mine sunt alungați din drum, nu pot pricepe încă, sunt uciși?!

Amar și înghețat cuvânt! Un criminal de doctor s-a lăudat că a făcut 60.000 de avorturi într-un oraș cu o populație de 45.000 de locuitori! Învăț, nevinovat, să văd, să râd; vin pur și simplu din dragoste să vă cunosc, să vă iubesc, să vă susțin, iar voi vreți chiar să mă striviți? Mamă, gândește-te, îți sunt mlădiță, sânge, viitor! Cine ți-a spus că sunt numai o rămășiță, o coajă de om pe care să o scuipi când dorm...? Sunt eu un os în gâtul tău de care vrei să scapi?

Ce-i frica?! Mi-e frică, mămica mea, mi-e frică rău! La ce te gândești?! Ce-ai să te faci, mamă dragă, dacă mă omori? (Brr, ce frig îmi e! Diavolesc cuvânt!)

Cu mine rostul tău nu piere? Cu ce sunt eu mai prejos decât tine care ai «meritat» să vii pe lume, bunica mea primindu-te cu mare drag, deși erai al șaselea copil? Apără-mă, mamă, de doctorul cel rău! De ce ești, mamă, în război cu mine? Cum este cu putință ca, în ciuda religiei, a culturii și a înțelepciunii lumii, în ciuda descoperirilor și a civilizației să fi rămas atâția oameni la suprafața vieții, mai rău chiar, împotriva vieții! E cu putință să crezi că ai putea avea un Dumnezeu de care să te lauzi că asculți, dar în fața căruia să te prezinți doar cu justificări de tot felul și pe care să-l contrazici chiar și în domeniul în care el este specialist - în domeniul vieții?

Ce rău mi-ar fi părut, mamă, dacă nu eram. Așa mă bucur! Acum, venind la voi, nu-mi pot imagina să mor curând... Te rog, te rog din inimă, mamă - am și inimă deja! -, lasă-mi timp să se termine de scris menirea mea! Nu-ți fă atâtea griji pentru mine, primește-mă ca pe o binecuvântare-n casa ta, nu ca pe-un blestem. Știu că protejezi iarba, florile, viața câinilor vagabonzi o deplângi, dai păsărelelor de mâncare. Crezi că eu te voi "costa" mai mult? Te-nșeli, mamă, te-nșeli!

Mama se roagă. Știam eu că e altfel. Hrana adusă de sângele ei acum este mai bună, mai sănătoasă. Mamă, când tu te rogi nu mă mai simt amenințat. Mama se roagă pentru mine. Ce liniște-i acum aici, ce bine-i! Nu voi uita starea asta niciodată când voi fi mai mare! Acolo, în universul exterior, mă voi ruga împreună cu ea în semn de supremă recompensă!

Mămica mea, voi ști să te ajut să te sfințești!

Mama a adormit. Îți mulțumesc, Doamne, sunt apărat, sunt fericit! Amin".

Am mers rapid la țară azi să-i spun nepoatei ce-am auzit. Un fel zâmbind..., parcă altfel privind, mi-a zis: "Mare figură, moșule, acest al cincilea copil! Abia aștept să-l nasc, să-l văd crescând, să-i povestesc și lui visul matale".

Mai trebăluiesc eu prin grădină, apoi merg la "ocazie" să vin acasă, la oraș. Oprește o mașină "bengoasă" în dreptul meu, iar la volan, surpriză: un fost coleg de liceu, pe care nu-l mai întâlnisem de mulți ani, dar despre care auzisem că a ajuns mare, un fel de "baron local".

Salutări, povestiri, amintiri..., ajungem la o bere, cu "relatările la zi". Întors recent acasă, mă așez să scriu sumar, profund impresionat de câte mi-a mărturisit:

- La fix am ajuns cu discuția despre apărarea vieții, îmi spune. Nu știu dacă știai că noi am fost nouă copii acasă. Mama a născut mai mulți - nouă frați au devenit îngerași, murind până-n doi ani - deci eu sunt al 18-lea copil al ei (două perechi am fost gemeni). Recent mi-am făcut arborele genealogic. Părinții mei s-au stins (tatăl la 53 de ani, mama la 80 de ani), dar iată cum arată "socoteala" la zi: doi părinți, plus nouă frați ajunși mari, plus 47 de nepoți, plus 111 strănepoți, plus șapte străstrănepoți, egal 176 descendenți direcți; plus 45 prin alianță, egal 221 de crengi în arborele nostru genealogic.

- Rămân uluit, blocat! Așa familie pe la noi?! îmi zic.

- Dar nu asta ar fi interesant, reia prietenul meu. Te rog să scrii, profesore, știu că "le ai" cu asta, cum mă rog eu mamei.

Rugăciunea a doua

"Cum să-ți mulțumesc oare, mamă sfântă, că m-ai chemat și m-ai îmbrățișat atât de cald și de duios după ce ai învățat înaintea mea să strângi la pieptu-ți sfânt 17 vlăstare! Te vedeam de-atâtea ori cum te rugai aici, pe pământ, pentru noi, dar te văd și-acum, în vis, destul de des, în cer, în loc să te odihnești sau să te relaxezi un pic și tu, acolo, nu, tu tot te mai rogi încontinuu pentru noi! Nu vezi că ne merge bine?! După cea mai elementară «logică» de azi mulți dintre noi nu trebuia să fim, să te mai chinuim atât. Sincer să fiu, nu m-așteptam să fiu, dar tot nu înțeleg, de ce tocmai pe mine m-ai iubit și mă iubești mai mult?

Cum, mamă, de ai «progresat cu întârziere» și n-ai decis să dispărem câțiva? Dar, pe de altă parte, dacă eu, noi, nu eram..., degeaba ar fi existat atâtea. S-ar fi pierdut atâtea visuri, sentimente, rugăciuni, iubiri, minuni!

Isuse, am două mame, mari, la înălțime: sfânta Maria - mama ta - și sfânta Maria - mama mea. Sunt foarte fericit!"

Nu uitați că raiul, dar mai ales pământul, ar fi rămas mai săraci fără mamele și rugăciunile voastre!

Prof. Petru Gălățeanu



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat