Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Gânduri crestine -

Sfintele Paști 2005

Am sărbătorit de multe ori, unii de foarte multe ori, Sfintele Paști. Acestea sunt așteptate cu pietate creștinească, pregătite cum se cuvine pe parcursul Postului Mare. Pedagogia creștină, prin toate câte propune spre meditare și prin antrenarea creștinilor la primenirea sufletească, urmărește, de fapt, maturizarea credincioșilor în privința tainei pascale.

Momentul semnificativ din cadrul serviciului religios al Sâmbetei Sfinte - acela al binecuvântării lumânării pascale și al purtării ei în procesiune prin biserică, cu opririle prescrise și recomandarea insistentă: Lumina lui Cristos, echivalentă cu Veniți de luați lumină, și răspunsul celor de față: Mulțumim lui Dumnezeu, moment încheiat cu așa-numitul Preconium paschale, lauda luminii pascale - vrea să vibreze în sufletele dornice de trăirea intensă a bucuriei Sfintelor Paști.

Zestrea nopții sfinte, oferită și primită, este mobilul care îi animă pe creștini în sărbătoarea sărbătorilor și în tot timpul pascal, în armoniosul salut: Cristos a înviat! - Adevărat a înviat.

O, dacă acest salut ar fi nota definitorie a comportamentului oricărui creștin! Călăuzit de acest adevăr fundamental, creștinul poate spune răspicat: "Știu cui cred! Știu pe cine am drept maestru! Știu că, asemenea lui, am o cruce de purtat, în calitate de ucenic al său! Și, precum el a înviat, și eu voi învia! Mai presus de toate, m-a învățat să-mi iubesc semenii, căci «prin aceasta vor cunoaște toți că sunteți ucenicii mei, dacă aveți dragoste unii față de alții» (In 13,35)".

"Moartea ta o vestim, Doamne, și învierea ta o mărturisim până când vei veni". Așa mărturisim de fiecare dată, la momentul central al jertfei euharistice, când Isus vine pe sfântul altar. El ni se dă ca hrană sufletească pentru a trăi în iubirea lui, iubire care ne unește pe toți pentru a fi poporul noii alianțe, un popor iubit de Domnul și, în reciprocitate, iubitor de Dumnezeu. Când seva euharistică asigură circuitul vital în membrii familiei creștine și, prin aceasta, în toți creștinii, se realizează "un neam ales, o preoție împărătească, o națiune sfântă, poporul luat în stăpânire de Dumnezeu" (1Pt 2,9).

Așa să fie! Aleluia!



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat