Lumina Creştinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2025
  Arhiva 2024
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toţi anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitaţiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditaţie


 LUMINA CREŞTINULUI 
- În apararea sanatatii -

Tratarea diabetului zaharat

Monitorizarea glicemiei

Mulţi dintre pacienţii cu diabet zaharat declară cu satisfacţie că nivelurile crescute ale glicemiei nu îi neliniştesc. Într-adevăr, în anumite limite, creşterea glicemiei nu poate fi resimţită: nu provoacă durere sau arsură, nu se caracterizează prin senzaţii fizice neplăcute, acesta fiind motivul pentru care diabetul zaharat are efecte atât de nocive.

O persoană poate trăi luni sau chiar ani de zile cu niveluri patologice ale glicemiei, uneori chiar fără cunoaşterea diagnosticului de diabet zaharat, până la apariţia complicaţiilor tardive.

Dacă glicemia atinge valori foarte mari, pot apărea câteva simptome specifice: senzaţie de slăbiciune musculară, oboseală, sete neobişnuită, micţiuni dese.

Pacienţii diabetici care nu se prezintă regulat la control şi care aşteaptă manifestarea simptomatologiei înainte de adoptarea tratamentului, riscă nu numai apariţia unor complicaţii tardive, ci şi alte probleme care, uneori, pot fi chiar fatale.

Scopul tratamentului

Unul dintre obiectivele principale ale tratamentului diabetului zaharat este menţinerea nivelului glicemiei cât mai aproape de valorile normale pe tot parcursul zilei. Pentru a verifica faptul că acest obiectiv a fost atins, sunt necesare verificări zilnice la domiciliu ale valorilor glicemiei: această activitate poartă numele de monitorizare.

Pe nemâncate, nivelul normal al glicemiei se încadrează între 60-110 mg/dl (0,6-1,1 g/l de sânge sau 3,3-6,1 mmol/l); după consumul de alimente, acest nivel creşte la 150-160 mg/dl (1,5-1,6 g/l sau 8,3-8,9 mmol/l). Când nivelul de glucoză în sânge creşte peste pragul de eliminare renală (de obicei, 180-200 mg/dl sau 10,0-11,1 mmol/l), glucoza se va elimina prin urină.

Cum puteţi verifica diabetul zaharat

Gradul de control al diabetului zaharat poate fi verificat prin două tipuri de determinări:

1) Nivelul de glucoză în sânge sau "glicemia" oferă cele mai exacte informaţii, însă necesită recoltarea unei probe de sânge.

2) Nivelul de zahăr în urină sau "glicozuria" oferă informaţii indirecte şi destul de imprecise asupra nivelului de glucoză în sânge, însă este o metodă nedureroasă ce se poate efectua de mai multe ori pe zi.

Medicul vă va sfătui cu privire la cel mai adecvat mod de monitorizare a stării dv. de sănătate. Este important să efectuaţi controalele în mod regulat şi să nu vă autoconvingeţi că puteţi ghici care este nivelul glicemiei în funcţie de cum vă simţiţi.

Automatizarea glicemiei la domiciliu

Aceasta reprezintă cea mai rapidă şi precisă modalitate de evaluare a evoluţiei diabetului zaharat. Mai presus de toate, monitorizarea este utilă pentru:

- măsurarea variaţiilor pe parcursul unei zile obişnuite (aşa-numitul profil glicemic), cu scopul de a corecta tratamentul curent;

- evaluarea echilibrului glicemic în situaţii particulare, de exemplu: febră, aport alimentar exagerat, activitate fizică neobişnuită;

- detectarea hipoglicemiei, care adesea se însoţeşte de o simptomatologie săracă.

Testarea nivelului glucozei urinare (glicozuria)

Aceasta este modalitatea cea mai puţin dureroasă de evaluare a evoluţiei zilnice a diabetului zaharat. Reflectă nivelurile de glucoză sangvină cu aproximaţie, însă reprezintă o metodă valoroasă pentru cei care nu pot beneficia de monitorizarea glicemiei la domiciliu.

Evidenţiază existenţa unui dezechilibru glicemic sever înainte de perceperea simptomelor şi permite instituirea terapiei atunci când este necesar. Este o metodă indicată mai ales pentru pacienţii vârstnici şi mai puţin motivaţi, cărora le vor fi efectuate periodic verificări ale nivelului glicemiei în laborator.

Pacientul cu diabet zaharat trebuie să-şi verifice periodic (să-şi monitorizeze) valorile glicemiei (nivelul de glucoză din sânge), utilizând glucometrul, sau valorile glicozuriei (nivelul de glucoză din urină) cu ajutorul bandeletelor indicatoare.

Atât glucometrul, cât şi bandeletele test pot fi achiziţionate din magazinele cu specific de tehnică medicală.

Aceste valori este bine să le notaţi într-o agendă pentru a fi interpretate de medicul dv.

Dr. Doina-Lucia Amza, medic de familie



Urmăreşte ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iaşi
Vaticannews.va


Ştiri din viaţa Bisericii
Catholica.ro


ştiri interne şi externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastoraţie
Profamilia.ro


pastoraţia familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistenţă Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iaşi * Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, 26, 700064-Iaşi (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design şi conţinut copyright 2001-2025 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat