

Ştiri interne
Vicar general
Printr-un decret dat la Chişinău în ziua de 30 mai, în sărbătoarea Coborârii Duhului Sfânt, Mons. Benone Farcaş, care a petrecut ultimii ani studiind dreptul canonic la Universitatea Catolică din Washington, a fost numit vicar general al Diecezei de Chişinău, oficiu îndeplinit timp de patru ani de Mons. Alexander Suchan care a ales să-şi exercite ministerul sacerdotal într-o altă dieceză. Decretul de numire mai cuprinde şi preluarea oficiilor de cancelar şi vicar judecătoresc al Diecezei de Chişinău. Vicarul general este înzestrat cu putere ordinară în conformitate cu legile Bisericii şi îl ajută pe episcop la conducerea întregii dieceze. Mons. Benone Farcaş a fost hirotonit preot al Diecezei de Iaşi în 1989, îndeplinind timp de patru ani oficiul de vicar în Parohia Piatra Neamţ, fiind transferat apoi în Dieceza de Chişinău unde a îndeplinit timp de patru ani oficiile de cancelar al curiei şi paroh (la Creţoaia şi Chişinău). În perioada 1998-2004 a frecventat cursurile Universităţii Catolice din Washington. În anul 2003 a fost numit capelan al Sfântului Părinte.
Misiuni în Ţara Sfântă
În ziua de 1 iunie a plecat în Ţara Sfântă pr. Augustin Benchea, paroh de Stufu, jud. Bacău, pentru a ţine misiuni populare ca o sensibilizare în cadrul Sinodului diecezan în curs de desfăşurare. Spre deosebire de cursul obişnuit al misiunilor din ţară, unde acestea se ţin mai multe zile la rând, în Israel, acestea s-au desfăşurat în cadrul Liturghiilor după programul deja existent, ţinând cont şi de faptul că în Ţara Sfântă comunitatea românilor se află în diferite localităţi. Astfel, pe o perioadă de patru săptămâni, în cadrul sfintelor Liturghii de sâmbătă, s-au ţinut predici populare, toate având ca temă: "Familia şi Euharistia". La Yaffo, Ierusalim, Haifa, Modiin, Gan Yavne, credincioşii s-au arătat interesaţi de tema propusă şi au participat la sacramente într-un număr ceva mai mare decât înainte. Amintim adresa de contact pentru comunitatea românilor din Ţara Sfântă (Pr. Vacaru Cristian; Israel Mirijin, 11/3; Jaffa, Tel Aviv, Israel; tel.: +972/506/517849; +972/3/5069781; pe internet: www.romcatil.cnet.ro).
Proiect Caritas
Centrul Diecezan Caritas Iaşi în colaborare cu Caritas Italia va deschide un nou proiect în Iaşi: "Porţi de emigrare Caritas". Proiectul îşi propune să ofere o soluţie pentru scăderea ratei de imigrare clandestină a românilor prin: cunoaşterea drepturilor şi îndatoririlor lor în ţările de destinaţie; cunoaşterea de către potenţialii emigranţi a sistemului de asistenţă socială pe care îl vor întâlni; cunoaşterea consecinţei emigrării asupra unităţii familiei; evitarea căderii în mâna traficanţilor de forţă de muncă. Obiectivele noului proiect au fost explicate de o delegaţie de la Caritas Italia prezentă la Iaşi în acest scop, vineri, 25 iunie. Partea italiană a precizat numărul mare de români care sunt în Italia ilegal, în special din zona Moldovei, subliniind eforturile pe care le fac atât Biserica Catolică Italiană cât şi cea Română în integrarea imigranţilor în societate. Caritas, fiind o asociaţie importantă în cadrul Bisericii Catolice, doreşte să se implice în ameliorarea consecinţelor fenomenului emigrării prin acest proiect. Proiectul este în pregătire, urmând să demareze efectiv în luna septembrie a acestui an. (Mihaela Condac)
Primiţie şi inaugurare
Duminică, 11 iulie, în Comunitatea Salezienilor din Bacău a fost prima Liturghie a pr. Alois Farcaş (sfinţit la 26 iunie la Constanţa) şi inaugurarea unui nou teatru. Preotul nou sfinţit este al doilea salezian preot român după pr. Venceslau Grosu, cel care a predicat, şi care acum trei ani a fost sfinţit şi el preot în biserica "Fericitul Ieremia" din Bacău. La ora 15.30, PS Aurel Percă a inaugurat noul teatru, binecuvântându-l împreună cu cele două săli de informatică şi laboratorul computerizat de tipografie, unde tinerii se vor putea califica în aceste sectoare, într-un viitor cât mai apropiat. A urmat după aceea un mic spectacol în care a fost prezentată piesa de teatru Dominic Savio coordonată de d-na prof. Agneza Grosu.
Participare catolică
În perioada 30 iunie - 4 iulie au avut loc mai multe manifestări cultural-religioase dedicate comemorării a 500 de ani de la trecerea la cele veşnice a voievodului Ştefan cel Mare. La Borzeşti, Oneşti, Suceava, Putna, Vaslui, Bucureşti, Galaţi... precum şi în bisericile şi mănăstirile Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Romane s-au oficiat Liturghii comemorative şi a fost evocată personalitatea marelui domnitor. La manifestările spirituale, culturale şi naţionale au participat personalităţi bisericeşti şi de stat. La unele dintre aceste manifestări au fost prezenţi şi ierarhi catolici. Astfel, la invitaţia ÎPS Daniel Ciobotea, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, la Borzeşti şi la Putna au participat PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi, şi ÎPS Antonio Mattiazzo, arhiepiscop de Padova. "Invitaţia de a participa la această comemorare mi-a dat posibilitatea de a cunoaşte mai bine lucrările făcute de domnitorul Moldovei, Ştefan cel Mare. Aprofundarea cunoştinţelor despre sfântul voievod Ştefan cel Mare m-au făcut să înţeleg că nu aparţine numai României, în general, sau Moldovei, în special, ci aparţine întregii creştinătăţi", a spus arhiepiscopul de Padova.
Depuneri de voturi
- În ziua de 6 august, în biserica "Maica Unităţii" (Viişoara - Piatra Neamţ), sora Maria Lauretana (Mariana) Balaş se va consacra pentru totdeauna Domnului, în cadrul Liturghiei de la ora 16.00.
- Două tinere din Congregaţia Surorilor de Caritate a Sfintei Ioana Antida Thouret (Tatiana şi Lucica Cimpoeşu) vor depune voturile pe viaţă. Celebrarea va avea loc în Parohia "Sfântul Iosif" din Traian (BC) în ziua de 29 august la ora 11.00. Alte două tinere din aceeaşi congregaţie (Maria şi Nicoleta Toma) vor depune voturile pe viaţă. Celebrarea va avea loc în Parohia "Sfântul Anton" din Huşi în ziua de 5 septembrie la ora 10.30.
- În cadrul Congregaţiei Surorilor Franciscane Misionare de Assisi surorile: Luminiţa şi Lăcrămioara Aiojoaiei, Valerica Bejan, Angelica Butacu, Irina Cata, Magda Cochior, Lucica Dămătârcă, Maria Gondoş, Adriana Miclăuş, Claudia Petrişor vor depune voturile perpetue la sfânta Liturghie, duminică, 12 septembrie, la ora 11.00 în Biserica "Naşterea Sfintei Fecioare Maria" din Hălăuceşti.
- Fratele Vincenţiu Ghiurcă, sâmbătă, 21 august, ora 16.30, va depune voturile perpetue în capela Centrului "La Salle" din Iaşi în cadrul Congregaţiei Fraţii Şcolilor Creştine.
Simpozion
"Viitorul are rădăcini adânci". Sub acest titlu, în perioada 7-17 iulie, la Luncani, a avut loc un Simpozion de vară organizat de Ordinul Carmeliţilor. Simpozionul a fost ocazionat de hramul mănăstirii: Sf. Fecioară Maria de pe Muntele Carmel. În program: novene, rugăciuni, Liturghii, conferinţe, pelerinaje, concerte, întâlniri. Printre invitaţi: ÎPS Jean-Claude Périsset, PS Petru Gherghel, PS Aurel Percă, profesori şi personalităţi din Iaşi, Roman, Bacău, Oneşti şi Suceava.
Profesiune solemnă
În ziua de 24 iulie, în cadrul sfintei Liturghii de la ora 10.30, la Institutul Franciscan din Roman nouă fraţi franciscani au făcut profesiunea lor solemnă, adică voturile de curăţie, ascultare şi sărăcie pentru toată viaţa, în faţa ministrului general al Ordinului Fraţilor Minori Conventuali, Joachim Anthony Giermek, venit cu ocazia Capitolului Provincial. Lista candidaţilor: Ban Ciprian, 26.01.1978 (Cluj-Napoca) din Prăjeşti; Cărare Mihai-Eduard, 22.09.1974 (Roman) din Roman "Sfânta Tereza"; Chelaru Sergiu Mihail, 18.01.1979 (Boteşti) din Barticeşti; Coşa Adrian, 10.11.1978 (Bacău) din Luizi-Călugăra; Dumea Ionel-Emilian, 27.01.1978 (Bacău) din Băluşeşti; Petrea Iulian-Claudiu, 02.11.1978 (Bacău) din Bacău "Sfânta Cruce"; Salca Ionel, 09.08.1957 (Cleja) din Cleja; Solomon Valentin, 16.10.1978 (Bacău) din Luizi-Călugăra; Vacaru Cristinel-Isidor, 20.04.1979 (Roman) din Roman "Fericitul Ieremia". (Pr. Victor Dumitrescu)
Tânăra şi liturgia
Comunitatea "Surorile lui Isus Răscumpărătorul" organizează şi anul acesta întâlnirea "Tânăra şi liturgia" în perioada 2-5 septembrie, cu tema specifică "Liturgia şi pacea". Meditaţiile vor fi ţinute de pr. Luigi Scuttari (Inst. Cavanis - Paşcani) şi de surori. Sunt invitate tinere între 17 şi 30 de ani. Primirea va fi joi, 2 septembrie, în comunitatea din Oneşti, iar întâlnirea se va desfăşura la Slănic-Moldova. Cazarea şi masa sunt asigurate gratuit de surori; se cere doar ca participantele să aducă lenjerie de pat. Participarea să fie comunicată până la data de 29 august la adresa: Surorile lui Isus Răscumpărătorul, Bd. Republicii, nr. 43 / C5, jud. Bacău, 601129-Oneşti, sau la tel. /fax 0234/319887, sau prin e-mail: vicledieu@easynet.ro.
Oferte educative
- Universitatea Populară "Moldova" Iaşi, filiala Roman, str. Republicii, nr. 1-3, primeşte înscrieri la Şcoala Postliceală autorizată pentru anul şcolar 2004-2005 la următoarele secţii: Economic: asistent de gestiune (2 ani); Sanitar: asistent medical generalist (3 ani); asistent de farmacie (2 ani). Admiterea se face pe baza mediilor obţinute la bacalaureat. Prima sesiune se desfăşoară în perioada 25-26 august, iar înscrierile se fac între 15 iulie - 24 august. A doua sesiune se desfăşoară în perioada 15-16 septembrie, iar înscrierile se fac între 27 august - 14 septembrie. Relaţii suplimentare se pot obţine la filiala Roman - Bd. Republicii 1-3, tel. 0233/740155.
- Universitatea Populară "Moldova" Iaşi organizează cursuri de scurtă durată pentru: contabilitate asistată de calculator: începători şi avansaţi; operator calculator: începători şi avansaţi; secretariat pe calculator; marketing agenţi-vânzări. Înscrierile se fac la sediul filialei în incinta: Grup Şcolar Industrial Materiale de Construcţii (Liceul nr. 3) Roman. Relaţii suplimentare la tel.: 0233/740155.
Ştiri pe scurt
- 18-24 iunie: Întâlnire pentru copii "Vara împreună" la Bijghir
- 19 iunie: Zi de reculegere pentru formatorii Centrului de Ajutor pentru Viaţă la Traian
- 20 iunie: Întâlnire între conducerea Centrului Diecezan Caritas Iaşi şi oamenii de afaceri din dieceză la Iaşi
- 5-9 iulie: Întâlnire pentru copii "Vara împreună" la Răchiteni
- 5-23 iulie: GREF 2004 la Bacău "Sf. Cruce"
- 7-10 iulie: Campus formativ la Cacica pentru tinerii din parohiile administrate de părinţii franciscani
- 10-11 iulie: Vizită pastorală în Parohia Dofteana
- 12-18 iulie: Campus pentru animatori-clovn "Misionarii bucuriei" la Casa Surorilor Providenţei din Iaşi
- 15-18 iulie: Sesiune de formare pentru angajaţii Centrelor Diecezane Caritas din Bucureşti, Iaşi şi Chişinău la Sinaia
- 17-18 iulie: Vizită pastorală în Parohia Frumoasa
- 24-25 iulie: Vizită pastorală şi administrarea Mirului în Parohia Dărmăneşti
- 25 iulie: Sărbătoare pentru copii la Mirceşti cu tema "A fi apostoli".
Numiri şi transferuri în dieceză
Începând cu 1 august, Parohia Frumoasa trece în Decanatul de Moineşti; filiala Văleni trece de la Parohia Talpa la Parohia Corhana; Tupilaţi şi Tg. Neamţ sunt coordonate de Parohia Nisiporeşti; se înfiinţează parohiile: Podu Iloaiei cu filiala Sprânceana; Roman "Isus, Bunul Păstor"; Valea Mică cu filiala Răcăciuni; Roznov cu filialele Dochia, Ruseni, Săvineşti.
Începând cu 1 iunie, pr. Iacovici Isidor a fost numit asistent pastoral şi spiritual al românilor catolici din Roma.
Începând cu 1 august, prin decret episcopal, sunt numiţi sau transferaţi următorii:
Parohi: pr. Bereş Sorin - Gheorghe Doja; pr. Cimpu Daniel - Valea Mică; pr. Cucuteanu Mihai - Răducăneni; pr. Farcaş Anton - Iaşi "Sfânta Tereza"; pr. Farcaş Cristian - Piatra Neamţ "Sfânta Tereza"; pr. Fărcăşel Francisc - Roman "Isus, Bunul Păstor"; pr. Gaşpal Robert - Podu Iloaiei; pr. Iştoc Anton - Bălţaţi; pr. Lucaci Iosif - Roznov;
Misiuni speciale: pr. Anton Eugen - pastoraţie în Italia; pr. Blaj Bartolomeu şi pr. Răchiteanu Petru Bogdan - au fost propuşi pentru misiuni; pr. Brandiu Sorin - pastoraţie în Germania; pr. Carteş Claudiu-Cătălin - studii la Academia Ecleziastică; pr. Ciobanu Marius - studii pentru licenţă la Roma; pr. Cobzariu Anton - cursuri de perfecţionare la Roma; pr. Coceanga Andrei - coordonator diecezan pentru vocaţii; pr. Diac Mihai - pastoraţia românilor din Spania; pr. Hârja Alois - cursuri de perfecţionare la Roma; pr. Iştoc Claudiu - director al Centrului Misionar Diecezan (cu sediul în Piatra Neamţ "Sfânta Tereza"); pr. Solomon Victor - prefect la Seminarul Liceal Bacău; pr. Şandor Ioan - studii pentru licenţă la Roma;
Vicari: pr. Alecu Cristinel - Bacău "Sfânta Cruce"; pr. Barticel Ciprian - pastoraţie în Arhidieceza de Bucureşti; pr. Iosub Irinel-Iosif - Pustiana; pr. Bitiuşcă Mihai-Daniel - Oituz; pr. Blaj Mihăiţă - Săbăoani; pr. Bucur Gabriel - Iaşi "Sf. Tereza"; pr. Butnariu Petrică - Oţeleni; pr. Butnaru Paul - Bacău "Sf. Nicolae"; pr. Canceal Robert - Butea; pr. Cântaciu Toni-Mihăiţă - Barticeşti; pr. Catană Ionel-Bogdan - Huşi "Sf. Anton"; pr. Ceobanu Iulian - Gura Humorului; pr. Dascălu Marian - Iaşi "Sf. Anton"; pr. Farcaş Cristinel - Adjudeni; pr. Farcaş Eduard - Bacău "Fericitul Ieremia"; pr. Ianuş Gabriel-Claudiu - Bacău "Fericitul Ieremia"; pr. Ignat Laurenţiu - Pildeşti; pr. Bilboc Sebastian - Piatra Neamţ "Sf. Iosif"; pr. Jitaru Iulian - Lespezi; pr. Lucaci Anton - Roman "Inima Neprihănită a Mariei"; pr. Lucaci Emanuel - Faraoani; pr. Roca Ernest-Ilarion - Frumoasa; pr. Roca Felix - Tomeşti; pr. Ţăranu Costel - Valea Mare.