

Centrul Diecezan Caritas
Înfiinţat în anul 1990, Centrul Diecezan Caritas Iaşi este una din cele mai importante asociaţii umanitare din Iaşi. Centrul Diecezan Caritas aparţine Bisericii Catolice şi are ca scop ajutorarea persoanelor care sunt în dificultate, fără a face discriminări de religie, naţionalitate sau sex.
Obiectivul general al unui Centru Caritas este acela de a anima comunitatea creştină la caritate. Acest obiectiv se concretizează în trei finalităţi precise: 1. sensibilizarea comunităţii pentru a o face conştientă de formele diferite ale sărăciei în comunitate şi în lume; 2. coordonarea iniţiativelor de caritate; 3. formarea angajaţilor şi voluntarilor în serviciul social.
Centrul Diecezan Caritas Iaşi a luat fiinţă la puţin timp după căderea comunismului în decembrie 1989 când din ce în ce mai multe persoane erau tot mai sărace şi dezorientate datorită haosului existent în România în acea perioadă.
Misiunea Caritasului în România este aceea de a promova caritatea şi dreptatea socială prin programele de asistenţă socială complexă sub formă de: ajutoare sociale directe, programe cu şi pentru copii, programe pentru îngrijirea vârstnicilor, programe medicale, programe pentru persoane cu handicap şi sprijin în caz de dezastre.
Activităţile Centrului Diecezan Caritas sunt legate de ajutorul social şi caritativ, cum ar fi: crearea unor spaţii corespunzătoare pe teritoriul Diecezei de Iaşi, destinate ocrotirii persoanelor cu handicap, bolnavi, bătrâni şi copii orfani; promovarea realizării operelor de binefacere şi conlucrarea cu toate persoanele şi instituţiile care acţionează în domeniul carităţii; promovarea şi dezvoltarea activităţilor de specialitate sociale şi caritative; instruirea, perfecţionarea şi şcolarizarea colaboratorilor în activitatea de asistenţă socială şi caritativă şi sprijinirea activităţilor prin publicaţii şi literatură de specialitate; încurajarea participării la activităţi sociale şi caritabile şi stimularea colaborării voluntare; conlucrarea cu iniţiative internaţionale şi primirea de ajutoare umanitare internaţionale; organizarea de subunităţi cu profil economic pentru desfacerea unor produse colectate din donaţii sau alimentare din ferme proprii, editură şi tipografie, desfacere de produse farmaceutice, organizarea de aşezăminte pentru ajutorarea şi asistenţa socială, subunităţi pentru desfacerea de obiecte de cult şi altele de asemenea natură; înfiinţarea, sprijinirea şi funcţionarea în bune condiţii a unor şcoli creştine de diferite grade (creşe, grădiniţe, învăţământ preşcolar, şcolar, preuniversitar, universitar şi postuniversitar).
Activitatea Centrului Diecezan Caritas Iaşi se concretizează în proiecte:
• În Iaşi: Centrul de Plasament de Tip Familial "Sf. Iosif"; Locuinţa socială pentru şase copii orfani; Centrul de Resurse pentru Copii "Don Bosco"; Cabinetul Medical "Sf. Tereza"; Centrul de Îngrijire la Domiciliu; Farmacia Caritas; Centrul de Ajutor pentru Viaţă; Cabinet Stomatologic Caritas; Biroul de Asistenţă şi Consiliere pentru Persoane cu Handicap; Biroul de Asistenţă Socială; Magazin second-hand Caritas; Atelier de iniţiere, formare şi producţie în domeniul tâmplăriei pentru tineri aflaţi în dificultatea de a se integra în societatea românească.
• În Bacău: Centrul social-sanitar care oferă: consiliere şi ajutor pentru familii sărace, centru pentru batrâni, masa la domiciliu, ajutor de urgenţă pentru situaţii dificile, analize medicale de specialitate, tratamente; Farmacia Caritas; Centrul de Îngrijire la Domiciliu; Centrul de Ajutor pentru Viaţă.
• În Roman: Centrul de Ajutor pentru Viaţă; Centru de Consiliere şi Asistenţă Socială; Centrul de Îngrijire la Domiciliu; Centrul de Resurse pentru Copii "Don Bosco" - Săbăoani; Farmacia Caritas.
De-a lungul timpului, în contextul transformărilor rapide pe plan economic şi social, Centrul Diecezan Caritas Iaşi a trebuit să identifice problemele cele mai mari cu care se confruntau persoanele care veneau să ceară ajutor la Caritas.
Perioada de la înfiinţarea Caritasului şi până în prezent a reprezentat pentru acesta atât o oportunitate de creştere şi de îmbunătăţire, dar şi o luptă cu imposibilitatea de a răspunde nevoilor tot mai mari şi mai variate din partea celor săraci.
De aceea, Centrul Diecezan Caritas se angajează continuu să identifice corect cazurile sociale şi să găsească soluţii prin care să implice direct beneficiarii şi să-i stimuleze să-şi asume responsabilităţile propriei vieţi, ajutându-i să crească, în final stimulând creşterea socială şi economică a zonelor în care şi-a făcut simţită prezenţa.
Mihaela Condac