Știri interne
Trebuie să se implice
Statul nu se poate eschiva de la datoria de a repara "actul nedrept și discriminator" de la 1948, afirmă ierarhii greco-catolici în scrisoarea deschisă transmisă sâmbătă, 15 iunie, președintelui Ion Iliescu, semnată de ÎPS Lucian Mureșan, mitropolitul Bisericii Române Unite cu Roma. Reuniți luni, 10 iunie, la Cluj, cu ocazia primirii doctoratului de către șase preoți greco-catolici, episcopii uniți au abordat "problema recentelor declarații din partea reprezentanților instituțiilor statului cu privire la poziția Sanctității sale papa Ioan Paul al II-lea exprimată cu ocazia primirii noului ambasador al României pe lângă Sfântul Scaun, și doresc să facă cunoscută public poziția Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică". (Catholica)
Adeziune
Duminică, 10 martie a avut loc în biserica "Sfântul Anton" din Comănești, celebrarea unei sfinte Liturghii solemne în cadrul căreia un grup de tineri și adulți au depus pentru prima dată adeziunea la Acțiunea Catolică. "Așa ne-am hotărât să ieșim și noi din inerție și să fim prezenți peste tot unde este nevoie de noi. Cam târziu ar spune unii, dar noi suntem fericiți că am reușit și acum". (Georgeta Mitrofan)
Vizita unei delegații
O delegație a Uniunii Europene a vizitat în ziua de 20 mai Liceul Teologic "Fericitul Ieremia" din Onești. Din delegație au făcut parte: dr. Heuhaus Norbert, consilier la Fundația "Robert Schuman", Constanzo Antonio, funcționar al Parlamentului European, responsabil în relațiile Parlamentului European cu Parlamentul României, Herudek Joachim, secretar general E.Z.A. (Europäisches Zentrum für Arbeitnehmerfragen, Centrul European de Formare al Muncitorilor Creștini). Ei au abordat probleme precum: în ce măsură terorismul este o consecință a discriminării între religii (creștinism - islamism); raportul dintre sentimentul național (patriotismul) și cel european și impactul globalizării; șomajul - oferirea posibilității tinerilor români de a studia și de a lucra în străinătate. Au participat elevii Liceului Teologic "Fericitul Ieremia", elevi invitați de la Liceul "Grigore Moisil", Colegiul "Petru Poni", Liceul "Arte și Meserii", Liceul "Nadia Comăneci". De specificat că dr. Heuhaus Norbert, învățând în scurt timp limba noastră, a ținut conferința în limba română. După conferință s-au vizitat standurile pregătite de colectivul cadrelor didactice ale Liceului "Fericitul Ieremia": un stand cu obiecte și port popular, unul cu icoane pe sticlă, din paie de grâu și obiecte religioase vechi și unul cu material educativ. (pr. Ioan Anton)
Condoleanțe familiei
Sâmbătă, 15 iunie, a fost înmormântat la Tămășeni, jud. Neamț, Mihai Andrici, decedat în Israel, unde se afla la lucru. În încercarea sa de a salva doi copii aflați în pericol de înec, s-a accidentat și a murit la Tel Aviv. Întreaga mass-media din țară și din Israel a văzut în fapta lui un gest eroic. Preasfințitul Petru Gherghel a transmis o telegramă de condoleanțe familiei îndoliate. Telegrama a fost citită sâmbătă, cu ocazia înmormântării. "Încerc să văd, în gestul său curajos care l-a costat viața, iubirea pe care o purta celor doi copii de acasă, pentru care se afla la muncă în țară străină", scrie episcopul. "Participând la această impresionantă tragedie și la durerea familiei, adăugăm încurajarea noastră pentru familia îndurerată, precum și dorința noastră fierbinte ca toți credincioșii și familiile noastre să se bucure în viitor de condiții de muncă și viață care să-i păstreze în adevărată și binecuvântată comuniune cu cei dragi din familia lor în țara noastră și în climatul nostru natural. Dumnezeu să-i ofere fericirea cea veșnică, iar familiei mângâierea credinței, a speranței învierii și a reîntâlnirii".
Vizită
O delegație a autorităților locale din landul german Bavaria, condusă de o mai veche prietenă a ieșenilor - ministrul Barbara Stamm, a înmânat miercuri, 29 mai, primarului Simirad tranșa a doua din finanțarea pentru realizarea Centrului Hecuba, proiect destinat asistenței mamelor abandonate. În dimineața aceleiași zile delegația a vizitat și Episcopia Romano-Catolică din Iași. La sediul episcopiei d-na Barbara Stamm a avut o întrevedere cu Preasfințitul Petru Gherghel și cu dl. Popeneciu, director general al Firmei Bosch Electrocasnice din România. S-a discutat despre posibilitatea unei colaborări mai strânse pe tărâm social, venind în special în sprijinul copiilor și al familiilor care se află în dificultăți materiale deosebite. Firma Bosch Electrocasnice a donat Spitalului Barticești diferite articole de uz casnic în valoare de peste 4.000 euro în scopul dotării unei cantine care va asigura elevilor, cu sprijinul Primăriei și al Școlii, de câteva ori pe săptămână un prânz cald. Dl. director Popeneciu a subliniat că donația are și scopul de a invita la asemenea acțiuni și alte firme.
Consiliu prezbiteral
Marți, 25 iunie, la sediul Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași a avut loc consiliul prezbiteral. Pe agenda de lucru au fost: sinodul și etapele lui; sfințirea noilor preoți; vizita relicvelor sfintei Tereza a Pruncului Isus; programul special de la Bacău; vizitele canonice; pastorala celor plecați în străinătate.
Lansare de carte
Sâmbătă, 22 iunie, a avut loc lansarea cărții "La originea pretenției creștine", a Mons. Luigi Giussani, fondatorul Mișcării "Comunione e Liberazione", prezentă astăzi în Italia și în 70 de țări din toată lumea. Evenimentul a fost găzduit de Academia Română, în amfiteatrul "Ion Heliade Rădulescu" al Bibliotecii Academiei, din București. Cartea a fost prezentată de PS Petru Gherghel, episcopul Diecezei de Iași, istoricul Neagu Djuvara, profesor universitar la București, Constantin Bălăceanu-Stolnici, membru al Academiei Române, și de don Luigi Negri, profesor la Universitatea "Sacro Cuore" din Milano, în prezența Excelenței sale ÎPS Jean-Claude Périsset, nunțiu apostolic în România.
Protejarea vieții
Joi, 6 iunie, în sala Asociației Medicilor Catolici din Iași, s-a desfășurat o conferință având ca temă "Protejarea vieții". Invitat a fost Monseniorul Philip J. Reilly, din Dieceza de Brooklyn, New York, SUA, care a vorbit despre implicațiile morale, teologice și sociale ale avortului. Aflat în România, la Iași, ca parte a unui turneu de conștientizare a oamenilor cu privire la pericolul avorturilor, turneu care a inclus conferințe și organizări de marșuri și întâlniri de rugăciune în țări precum Marea Britanie, Austria, Slovacia, Ungaria, Republica Moldova, fiind însoțit și de un mic grup de susținători ai organizației "Pro Life" (Pro Vita). Vorbind despre realitatea americană și despre adevăratul sens al democrației, pe care mulți o înțeleg ca o libertate necontrolată, prezentând problema avorturilor din perspectiva învățăturilor evanghelice și a iubirii divine, cu exemple din viața reală, Mons. Reilly a făcut referire directă la modul în care și noi, cei mulți, putem acționa pentru eradicarea acestui flagel, având la dispoziția noastră cel mai eficient instrument: rugăciunea. (Ovidiu Bișog)
Întâlniri
- Comunitatea "Surorile lui Isus Răscumpărătorul" organizează în perioada 29 august - 1 septembrie cea de-a patra întâlnire cu tema "Tânăra și liturgia" pentru tinere între 18 și 30 de ani. Primirea va fi joi 29 august după-amiaza, la Onești, iar întâlnirea se va desfășura la Slănic-Moldova. Scopul acestei întâlniri este de a împrospăta cunoștințele anilor precedenți și posibilitatea de a retrăi o nouă experiență cu Cristos în liturgie. Cazarea și masa sunt asigurate gratuit de surori. Se dorește ca participarea să fie comunicată din timp la adresa: Surorile lui Isus Răscumpărătorul, Bd Republicii, 43, C5, jud. Bacău, 5450-Onești sau tel. 0234/319887.
- În perioada 24-28 iulie va avea loc la Telega, jud. Prahova (4 km de Câmpina) o întâlnire cu tineri și tinere familii organizată de Comunitatea "Emanuel" din București. Va fi o ocazie de reînnoire a vieții pentru a merge pe un drum de iubire și bucurie alături de Dumnezeu, întâlnindu-l într-o nouă manieră și a descoperi că Biserica este o mare familie. Se pot înscrie persoane între 18 și 35 de ani. Cazarea se face în vile în cadrul taberei de la Telega (de preferat lenjerie proprie), iar taxa este de 600.000 lei (cazare și masă). Pentru cei din țară transportul este propriu, iar pentru cei din București transportul se va face în mod organizat. Persoane de contact: Emilia Pavel, Șos. Pantelimon, 311A, bl. 7A, sc. A, et. 1, ap. 2, sector 2, București, tel.: 0723/865762; emipavel@yahoo. com; Cătălina Petre - tel.: 0740/023076, 021/6305790
Concurs de admitere
Institutul Teologic Franciscan din Roman
Înscrierea: zilnic între orele 9.00-14.00 în perioada 10-15 august; proba eliminatorie (interviu) - 7 septembrie; susținerea probelor - 8-10 septembrie; afișarea rezultatelor - 11 septembrie. Dosarul de înscriere: cerere-tip de înscriere la examenul de admitere; diploma de bacalaureat (în original); certificatul de naștere (copie legalizată); certificatul de Botez; certificatul de Mir; fișa medicală; certificatul de Căsătorie religioasă a părinților; caracterizare din partea părintelui paroh; caracterizare din partea superiorilor Seminarului Liceal Teologic (pentru cei care au absolvit o astfel de școală): două fotografii tip buletin și două fotografii 6/9 cm. Materii de examen: interviu; catehism și religie; limba și literatura română; limba italiană. Bibliografie: manualele cerute la examenul de bacalaureat pentru proba de limba și literatura română; Catehismul Bisericii Catolice; Mica Biblie (Istoria sacră); manual de limba italiană. Pentru cei care doresc să se pregătească la proba de limba italiană, în perioada 16-30 august la Institutul Teologic Franciscan din Roman se va organiza un curs intensiv de limba italiană. Înscrierea la acest curs se va face în cursul lunii iulie. Informații: Str. Ștefan cel Mare 268/B, jud. Neamț, 5550-Roman; tel.: 0233/743955; fax: 0233/741459; e-mail: decan@itrcf-roman.ro, secretar@itrcf-roman.ro; http://www.itrcf-roman.ro.