- În apararea sanatatii - |
Balneologia, o terapie necesară
Azi, când ne găsim în pragul mileniului trei, când ne bucurăm de marile cuceriri ale științei în general și ale medicinei în particular, mai este necesar tratamentul cu factori naturali? Răspunsul nostru în această problemă este afirmativ; poate mai mult ca oricând, balneoterapia este justificată și indicată din mai multe motive.
Durata medie de viață a oamenilor a crescut la peste 70 de ani, fapt ce a condus la o solicitare prelungită a organismului cu consecințele nefaste care o însoțesc. În patologia omului contemporan, bolile cronice și degenerative ocupă un loc însemnat ce necesită un tratament medicamentos costisitor. În plus, nivelul mai ridicat al civilizației și tehnicii predispune omul la o muncă sedentară. Să nu uităm apoi "invazia drogurilor de orice fel, începând cu cele mai nevinovate" (cum le numesc unii) ca fumatul, alcoolul, cafeaua etc., drogurile de tot felul care, din cauza folosirii lor timp îndelungat și pe scară largă, au "îmbogățit" și ele patologia. Și mai e ceva: terapia medicamentoasă contemporană are și ea metehnele ei: nu toate medicamentele comercializate au valoare terapeutică certă; multe dintre ele au efecte secundare care generează noi boli (alergii, intoxicații etc.) sau chiar agravează bolile pentru care le administrăm; un alt neajuns deloc neglijabil este că medicamentele sunt foarte costisitoare, fapt ce se răfrânge negativ în bugetul familiei.
Balneologia folosește de când lumea factorii naturali: apele minerale, nămolurile, climatul etc. Tratamentul balnear într-una din stațiunile noastre are mai multe roluri: pe o perioadă de 2-3 săptămâni, îl "scoate" pe individ din mediul său profesional ("îmbibat" cu tot felul de stresuri). Deci o metodă de a-l proteja psihic. Terapia cu apele minerale corectează deficiențele secretorii și funcționale ale tubului digestiv.
Foarte mulți bolnavi de litiază renală "scapă" de bisturiu în urma unei cure hidrominerale cu izvoarele Căciulata 1 sau cu Olănești 24; mofetele și băile carbogazoase de la Borsec, Buziaș, Covasna, Tușnad etc. sunt miraculoase în tulburările circulatorii periferice (arterite); aerosolii de la Govora, Slănic-Moldova etc., au bune efecte în afecțiunile respiratorii.
Dacă la terapia medicamentoasă întâlnim uneori efecte secundare, nedorite, la cea balneară, dacă se face corect și se respectă indicațiile specialistului balneolog, sunt excluse astfel de neplăceri. Tratamentul balnear influențează în mare măsură reactivitatea organismului; el "mobilizează" mecanismele de apărare și compensare. Efectele acestei terapii se observă uneori după un scurt timp; este necesar chiar să se repete cura balneară și în anii următori. De ce? Pentru că avem de-a face cu o boală cronică, instalată în luni și ani de zile, care a slăbit rezistența organismului, a modificat în sens negativ mijloacele de apărare etc. Și de aici, concluzia: nu poți face și recupera într-un timp scurt, într-un sejur de 5-10 zile într-o stațiune, ceea ce s-a deteriorat în luni și ani de zile. Aceste boli cronice, însoțite de multiple deficiențe funcționale și organice trebuie tratate metodic, cu respectarea curelor balneare (chiar două pe an), cu respectarea normelor igienico-dietetice și cu eliminarea definitivă a stresurilor și a drogurilor.
Țara noastră are un fond bogat și variat de factori naturali terapeutici: apele minerale cu o mare varietate privind compoziția chimică, gradul de mineralizare și termalitate; nămolurile terapeutice, care sunt de mai multe feluri: sapropelic, turbă și minerale; mofete (emanații de gaze naturale) conțin bioxid de carbon sau hidrogen sulfurat; climatul, care, în raport cu relieful și altitudinea, este și el de mai multe feluri: de litoral, de dealuri de câmpie, de dealuri și coline, de munți mijlocii și înalți.
În România sunt peste 160 de stațiuni și localități cu factori naturali de tratament. Multe din stațiunile noastre balneare au și baze moderne de tratament, cu secții de hidroterapie, electroterapie, kinetoterapie etc.
Balneoterapia este un adjuvant prețios în complexul terapeutic modern.
Lucia Amza, doctor de familie