Dragă sfântă Tereza, bine ai venit!
"Aș vrea să cutreier pământul... să vestesc evanghelia în cele cinci părți ale lumii (pe toate continentele) până și în insulele cele mai îndepărtate". Așa gândesc și simt sufletele înaripate de dorința ca lumea întreagă să se împărtășească de opera mântuitoare realizată de Fiul lui Dumnezeu.
Dragă Tereza, tu ai acumulat în decursul vieții tale de 24 de ani, opt luni și 28 de zile, din care nouă ani în Carmelul din Lisieux, un vulcan de iubire, pentru că te-ai închinat cu totul lui Dumnezeu iubire, creator al universului, al pământului și al omului; era normal ca acest vulcan al tău să izbucnească și să acopere cu lavă purificatoare și rodnică întreaga planetă. Dacă ar fi să-ți adresez cuvintele spuse de Isus femeii canaaneane: "Mare este credința ta, femeie, fie ție după cum voiești" (Mt 15,28), ți-aș spune: Uriașă este iubirea ta, Tereza, mergi, ca un adevărat apostol cum ai voit să fii, la toate popoarele lumii, spunându-le cât de mult le iubește Dumnezeu, cât de mult îi iubești tu, și că dorești, torță mereu aprinsă, ca toți oamenii să-l cunoască, să-l iubească și să fie fericiți în Dumnezeu. Ai voit să-ți trăiești cerul făcând bine oamenilor. Așa să faci. Dorința ta misionară ți-a fost împlinită de locțiitorul lui Isus pe pământ, papa Pius al XI-lea, a cărui "stea în pontificat" ai fost, el, care te-a beatificat, te-a canonizat și te-a declarat în ziua de 14 decembrie 1927 "patroană a misiunilor". Biserica Universală te prețuiește ca atare. Ești cunoscută, iubită și invocată mereu, mai bine de un secol. În Biserica locală din România ai început a fi cunoscută încă înainte de canonizare. Autobiografia ta "Istoria unui suflet" a fost tradusă și la noi. După canonizare, mai în toate bisericile catolice ți s-au ridicat statui și icoane care să-i atragă pe creștini la iubirea lui Dumnezeu, după exemplul tău. Nouă dintre bisericile Diecezei de Iași îți sunt dedicate în mod deosebit. Prezența ta spirituală în mijlocul nostru se va accentua în zilele de 20 și 21 iulie când relicvariul conținând prețioase oseminte din trupul tău binecuvântat va fi așezat în biserica parohială din Bacău "Sfinții Apostoli Petru și Paul". Mulțimile de creștini vor veni să te venereze, să se roage, să se îmbogățească în credință și speranță, să se însuflețească de iubire creștină, după exemplul tău și ajutați de mijlocirea ta. Această venire a ta între noi va fi cu adevărat istorică, de neuitat. Da! Fii bine venită! În tine și cu tine, capodoperă de sfințenie, întâmpinăm pe Isus Cristos, izvorul sfințeniei!
Al tău cinstitor, confrate de apostolat, Anton.
P.S. Prin scrisoarea circulară episcopală trimisă parohiilor la începutul lunii iunie, s-a adus la cunoștință tuturor evenimentul menționat mai sus. Profităm de acest spațiu al revistei pentru a sublinia că marea întindere a diecezei ne-a obligat la o programare judicioasă pentru ca pelerinajele la Bacău să se desfășoare ordonat. Zonei de N-E (decanatele de Iași, Siret și Bucovina) li s-a rezervat după-amiaza zilei de sâmbătă, 20 iulie; zonei de S-V (decanatele de Piatra, Trotuș și Vrancea) dimineața zilei de duminică, 21 iulie, iar zonei de mijloc (decanatele de Bacău, Traian și Roman) după-amiaza zilei de duminică, 21 iulie. Înscrierile pentru pelerinaje se fac la parohii și se centralizează prin decanate. Tot de la parohii se pot afla detaliile privind participarea la serviciile religioase.
Mons. Anton Despinescu