Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Misiuni -

Povestind gingășia lui Dumnezeu

Familia Surorilor Franciscane Misionare de Assisi celebrează anul acesta două centenare: 300 de ani de la fondare și 100 de ani de deschidere misionară "ad gentes".

Institutul Surorilor Franciscane Misionare de Assisi a fost întemeiat în anul 1702 la Assisi (Italia) de către părintele Giuseppe Antonio Marcheselli și sora Angela del Giglio.

Prima comunitate, denumită "Mica Adunare", asumă valorile evanghelice și franciscane: pocăința înțeleasă ca drum de convertire; rugăciunea, căutarea constantă a prezenței Domnului în toate creaturile și evenimentele vieții, în contemplație și adorație; viața fraternă trăită în comunitate; sărăcia trăită din iubire față de Cristos; exercițiul operelor de milostivire: primirea și ospitalitatea, ajutorarea și susținerea familiilor nevoiașe, asistența acordată bolnavilor și bătrânilor; serviciul educativ în favoarea copiilor și a tinerilor, diferitele forme de evanghelizare.

Timp de 200 de ani surorile au activat numai în orașul Assisi, fiind cunoscute de toți ca Surorile "del Giglio". Ajutate în mod deosebit de Frații Minori Conventuali de la bazilica "Sfântul Francisc" și de diferiți binefăcători, ele au reușit să depășească dificultățile timpurilor în care au trăit și să se deschidă noilor necesități care apăreau.

Din 1902 institutul începe să se răspândească în diferite părți ale lumii: Grecia, Turcia, România, Albania și în diferite regiuni ale Italiei. După Cel de-al doilea Război Mondial, începând cu anul 1957, institutul trăiește un nou elan misionar, ajungând în: Australia, Japonia, Brazilia, Zambia, SUA, Croația, Coreea, Kenya și Filipine.

În România surorile sunt prezente începând cu anul 1919 când, la invitația episcopului Ulderico Cipolloni, sosesc un grup de surori din Italia. Necesitatea timpului era ca ele să se ocupe de copiii rămași orfani în urma Primului Război Mondial oferindu-le hrană, educație și o perspectivă de muncă. Surorile deschid o casă la Hălăucești (Iași) unde se îngrijesc de educarea umană și spirituală a fetelor orfane, iar la Huși (Vaslui) se ocupă de băieții orfani. Această misiune a fost de scurtă durată deoarece, în anul 1948, surorile italience sunt expulzate din țară și în 1949 toate comunitățile religioase sunt desființate. Cu toate acestea, timp de 40 de ani, continuă să ardă mici lumini.

Începând cu anul 1989, surorile în vârstă se reîntorc în comunitățile pe care le lăsaseră cu mulți ani în urmă și li se alătură surorile mai tinere din timpul clandestinității. Surorile încearcă să întrupeze carisma institutului în acest pământ binecuvântat, rugându-se și muncind pentru slava lui Dumnezeu, fiind prezente în diferite comunități ale Diecezei de Iași: Huși (VS), Hălăucești (IS), Luizi-Călugăra (BC) și Valea-Mare (BC). Restituirea din partea statului a celor două orfelinate, din Hălăucești și Huși, ne dau posibilitatea de a reîncepe viața comunităților și activitatea surorilor de odinioară. Datorită binefăcătorilor și voluntarilor laici, orfelinatele au fost consolidate și restructurate, devenind astăzi centre de zi pentru copiii care provin din familiile sărace sau dezorganizate din respectivele localități. Centrele oferă zilnic copiilor hrană și educație. Tot aici, alături de centrul de zi pentru copii, se află casa "O rază de soare" care adăpostește zece copii infectați cu virusul HIV. Comunitatea din Huși oferă posibilitatea unei experiențe pentru tinerele aflate în căutarea vocației lor, prin întâlniri lunare. În Arhidieceza de București se află sediul Viceprovinciei și tot aici există, de câțiva ani, o casă de noviciat unde tinerele se formează pentru a îmbrățișa această formă de viață. O comunitate de surori își desfășoară activitatea în cadrul Fundației "Bambini in Emergenza", fiind alături zi de zi de copiii infectați cu virusul HIV, fundație care se află în comuna Singureni (Giurgiu).

Făcând memoria lucrurilor minunate pe care Dumnezeu le-a realizat în viața institutului nostru și a fiecăreia în parte, am celebrat la Hălăucești (Iași), în ziua de 16 mai 2002, cele două centenare. Sfânta Liturghie solemnă a fost prezidată de episcopul Diecezei de Iași, Excelența sa Petru Gherghel, alăturându-i-se numeroși preoți printre care Mons. Alois Fechet - responsabil cu viața consacrată, pr. Ioan Ciuraru - ministru Provincial al Fraților Minori Conventuali, călugări și călugărițe din dieceză, credincioșii Parohiei Hălăucești prezenți în număr mare precum și credincioși din parohiile învecinate.

Surorile Franciscane Misionare de Assisi



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat