Papa în Azerbaidjan și Bulgaria
Vizita papei Ioan Paul al II-lea în Azerbaidjan și Bulgaria (22-26 mai) a urmărit întărirea comunităților catolice și promovarea dialogului cu ortodoxia și cu islamul. A fost a 96-a vizită apostolică în afara Italiei. Azerbaidjanul, o țară cu 7,6 milioane de locuitori, are doar o singură parohie (150 de catolici), deservită de doi preoți și un frate salezian. Liturghiile sunt celebrate într-o casă privată. Bulgaria, cu aproape 9 milioane de locuitori, are aproximativ 80.000 de catolici. Ei sunt grupați în 54 de parohii, cu 51 de preoți și 86 de călugărițe, atât de rit latin cât și bizantin. Sunt trei dieceze: Nicopoli care are 30.000 de catolici în 18 parohii, Sofia-Plovdiv cu 35.000 de catolici în 16 parohii și un exarhat greco-catolic, cu sediul la Sofia, având 15.000 de credincioși în 20 de parohii.
Sfântul Părinte a început călătoria miercuri după-amiază, 22 mai, sosind pe aeroportul din Baku, capitala Azerbaidjanului, o fostă republică sovietică, majoritar musulmană, cu doar 150 de catolici. Papa a vizitat mai întâi monumentul victimelor luptei pentru independență și s-a întâlnit cu președintele țării, Heydar Aliyev. După aceea s-a întâlnit cu liderii religioși și cu reprezentanții lumii politicii, culturii și artei din Azerbaidjan. În dimineața următoare, Sfântul Părinte a celebrat Liturghia în Palatul Sporturilor din Baku, după care a luat masa cu comunitatea saleziană de aici, căreia din 1998 i-a fost încredințată misiunea "sui iuris" a Bisericii Catolice. După-amiază, episcopul Romei s-a întâlnit cu șeful musulmanilor caucazieni, precum și cu episcopul ortodox de Baku și cu președintele comunității evreiești.
Din Azerbaidjan a plecat spre Sofia, capitala Bulgariei. Ceremonia de primire a avut loc în Piața "Sfântul Alexander Nevski" din Sofia în seara zilei de joi, 23 mai. Vineri, 24 mai, papa Ioan Paul al II-lea i-a făcut o vizită președintelui bulgar Petar Stoyanov, la Palatul Prezidențial. După vizită, Sfântul Părinte a mers la catedrala ortodoxă "Sfântul Alexander Nevski" din Sofia pentru sărbătoarea Sfinților Ciril și Metodiu, evanghelizatorii slavilor și autorii alfabetului slav. Papa a depus o coroană de flori la monumentul celor doi frați, copatroni ai Europei, din piața catedralei, de lângă Biblioteca Națională. S-a întâlnit apoi cu patriarhul Maxim și Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare, în Palatul Patriarhal din Sofia. La Nunțiatura Apostolică s-a întreținut cu episcopii catolici bulgari, după care s-a întâlnit cu reprezentanții comunității evreiești, iar apoi într-un alt moment cu reprezentanții lumii culturii, științei și artei din Bulgaria la Palatul Culturii din Sofia. Sâmbătă dimineața, suveranul pontif a făcut un pelerinaj la Mănăstirea "Sfântul Ioan" de Rila, unde a avut o întâlnire privată cu primul ministru Simeon de Saxe-Coburg, fost rege al Bulgariei. După-amiază s-a întâlnit, la Nunțiatura Apostolică din Sofia, cu marele muftiu și cu reprezentanți ai comunității musulmane bulgare (reprezintă aproape 9% din populația țării), precum și cu reprezentanți ai Bisericilor Evanghelice. Seara a fost dedicată vizitării catedralei "Sfântul Iosif" a catolicilor latini și catedralei "Adormirea Maicii Domnului" a catolicilor de rit bizantin-slav. Duminică, 26 mai, papa a mers la Plovdiv (aproape 100 km de capitală) pentru a celebra beatificarea martirilor comunismului, în piața centrală a orașului: trei preoți asumpționiști: Kamen Vitchev, Pavel Djidjov și Josaphat Schichkov, care au fost împușcați de către comuniști în 1952. După-amiază, s-a întâlnit cu tinerii în catedrala "Sfântul Ludovic" al francezilor. A părăsit apoi Bulgaria de pe aeroportul din Plovdiv.
Pr. Cornel Cadar
Republica Azerbaidjan
- Stat în S-V Asiei
- Suprafața: 87.000 km?
- Populația: 7.642.000 loc (88 loc/km?)
- Capitala: Baku (1.757.000 loc)
- Ziua națională: 30 august, aniversarea proclamării independenței, 1991
- Culte: islamism, creștinism
Republica Bulgaria
- Stat în SE Europei
- Suprafața: 111.000 km?
- Populația: 8.726.000 loc (79 loc/km?)
- Capitala: Sofia (1.221.000 loc/km?)
- Ziua națională: 3 februarie, aniversarea eliberării de sub dominația otomană, 1878
- Culte: ortodoxism, islamism, catolicism.