Lumina Creștinului
  Introducere
  Ultimul număr
  Arhiva 2023
  Arhiva 2022
  Arhiva 2021
  Arhiva 2020
  Arhiva 2019
  Arhiva 2018
  Arhiva 2017
  Arhiva 2016
  Arhiva 2015
  Toți anii
  Căutare
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 LUMINA CREȘTINULUI 
- Stiri -

Evenimente externe

Ziua Mondială a Migranților
În mesajul dat cu ocazia Zilei Mondiale a Migranților, papa Ioan Paul al II-lea a subliniat că situațiile în care se află migranții au devenit "o problemă urgentă" pentru liderii mondiali. Mișcările de mase "dintr-o zonă în alta a planetei" au forțat comunitatea internațională să își îndrepte atenția spre fenomenul migrării, a spus papa. El a făcut apel pentru recunoașterea internațională a drepturilor inalienabile ale tuturor migranților, care includ și dreptul "de a-și profesa public credința". Papa vorbește, de asemenea, despre responsabilitatea pe care o are Biserica pentru ca migranții să beneficieze de atenția pastorală, în mod ideal din partea unor preoți care să vorbească limba lor, să împărtășească cultura din care fac parte aceștia.

Aniversare
În ziua de 4 ianuarie Sfântul Părinte s-a întâlnit în Piața "Sfântul Petru" din Roma cu 60.000 de pelerini, membri ai mișcării "Legionarii lui Cristos", cu ocazia împlinirii a 60 de ani de la fondarea ei. Suveranul pontif i-a încurajat să continue opera de răspândire a învățăturii Bisericii în forma adoptată de ei.

Biserici distruse
Sute de biserici și temple au fost distruse de Guvernul Chinez la Wenzhou, în estul provinciei Zhejiang. Două sute de construcții aparțineau protestanților și budiștilor, iar alte 240 erau folosite de "Biserica Catolică Clandestină". Versiunea oficială precizează că au fost demolate clădiri construite abuziv în ultimii ani. În realitate, se pare că unul din factorii care au influențat decizia de demolare a fost recenta canonizare de către Ioan Paul al II-lea a 87 de martiri chinezi. Între timp, la 11 ianuarie, la Wanxian a murit ultimul episcop chinez numit de Pius al XII-lea. Mons. Matthias Duan Yinming, 92 de ani, era apreciat atât de Biserica oficială, cât și de cea clandestină. În timpul Revoluției culturale a fost închis într-un centru de reeducare.

Misionari martiri
În anul 2000, conform unei liste a publicației Fides, au fost asasinați 30 de misionari. Acești martiri au fost uciși în diferite localități din China, Sudan și Ruanda. Dintre ei 19 erau preoți, șase călugărițe, trei seminariști și doi laici. Pe lângă aceștia mai sunt alte câteva zeci de persoane care au murit pentru Cristos în cursul anului jubiliar, dar cărora nu li s-a consemnat numele și nici funcția bisericească.

Agenda papei
Agenda papei pentru viitorii trei ani include călătorii ecumenice în teritorii ortodoxe, "zile mondiale" în Toronto (2002) și Manilla (2003), un sinod al episcopilor și călătorii mult dorite la Moscova și Beijing. Sfântul Părinte are programate întâlniri până în anul 2003, când își va sărbători a 25-a aniversare a pontificatului său, un obiectiv depășit numai de către sfinții Petru, Pius al IX-lea și Leon al XIII-lea. Pe 11 martie, anul acesta, papa va celebra cea mai mare beatificare din istorie, ridicând la cinstea altarelor pe martirii persecuției religioase din Spania anilor 1936-1939 (José Aparicio Sanz și 232 de însoțitori). Pe 29 aprilie, Sfântul Părinte va beatifica cinci servitori ai lui Dumnezeu: Manuel González García, Maria Anna Blondin, Caterina Volpicelli, Caterina Cittadini și Carlos Emanuel Cecilio Rodríguez Santiago. Pe 19 martie, solemnitatea Sfântului Iosif, vor fi sfințiri de episcopi.

Vizită inoportună
Patriarhia Ortodoxă a Moscovei și a întregii Rusii nu și-a schimbat poziția: vizita papei la Moscova, precum și "misiunea sa apostolică" în Ucraina din luna iunie, sunt privite ca inoportune. Aceasta este poziția exprimată de mitropolitul Kiril, numărul doi în Patriarhie, care a declarat că "vizita papei la Moscova și întâlnirea cu patriarhul Alexei al II-lea trebuie să fie un eveniment istoric, dar condițiile nu sunt încă cele necesare pentru ca acest eveniment să aibă loc acum".

Exerciții spirituale
Exercițiile spirituale pentru Curia Romană, cu ocazia Postului Mare, vor fi ținute, anul acesta, de către cardinalul Francis George de Chicago. Ele vor avea loc în perioada 4-10 martie în capela Redemptoris Mater din palatul apostolic. Cardinalul George, de 64 de ani, a condus Arhidieceza de Chicago începând din 1997. El a intrat în ordinul Oblaților Imaculatei Maria la vârsta de 20 de ani și a fost hirotonit preot în 1963. A devenit apoi, în 1973, superior provincial al ordinului în Minnesota, în anul următor mutându-se la Roma ca vicar general al oblaților, funcție în care s-a aflat până în 1986. El s-a întors în SUA în 1987, ca episcop de Yakima, Washington, și a devenit arhiepiscop de Portland, Oregon, în 1996, înainte de a fi numit succesorul cardinalului Joseph Bernardin în Chicago.

Problema indulgențelor
Pentru prima oară de la schisma provocată de Martin Luther, catolicii, protestanții reformați și luteranii dezbat împreună problema indulgențelor, un subiect care divide aceste comunități creștine. La întâlnirea desfășurată în perioada 9-10 februarie, au participat Consiliul Pontifical pentru Unitatea Creștinilor, Federația Mondială Luterană și Alianța Mondială a Bisericilor Reformate, se arată într-o declarație făcută în ziua de 14 februarie de Vatican. "Scopul a fost clarificarea problemelor de ordin istoric, teologic și pastoral legate de indulgențe, pentru a duce la o mai bună înțelegere reciprocă", se spune în declarația de presă. Consultările au avut loc într-o atmosferă pozitivă, care a dus la discuții oneste și constructive. În fiecare zi, la început și după consultări, au avut loc rugăciuni în comun.

Așteptat la Damasc
Papa Ioan Paul al II-lea va vizita Siria în ziua de 5 mai, a declarat un oficial din Damasc. Arhiepiscopul Isidore Battikha, de la Patriarhia Greco-Melchită a Antiohiei, Siria, a anunțat în ziua de 5 februarie data vizitei papei Ioan Paul al II-lea. Suveranul pontif va ajunge în acest oraș în cadrul pelerinajului său personal pe urmele sfântului Paul. Joi, 25 ianuarie, papa a confirmat intenția sa de a călători în Siria, fără a anunța o dată, explicând că prin acest pelerinaj speră să contribuie la "reconcilierea și pacea dintre creștini". Papa Ioan Paul al II-lea va ajunge în Siria după o oprire în Malta. Radio Vatican a anunțat că responsabilul cu călătoriile papale, cardinalul Roberto Tucci, se află acum în Malta. Arhiepiscopul Battikha a declarat în timpul unei conferințe de presă că Sfântul Părinte se va întâlni și cu președintele țării Bashar Assad, și printre altele va discuta despre procesul de pace din Orientul Mijlociu. Nu există nici o confirmare privind o oprire a papei la Atena, un alt loc pe unde a călcat apostolul neamurilor. În ziua de 24 ianuarie, președintele grec Constantinos Stephanopoulos a adresat o invitație oficială episcopului Romei, dar Biserica Ortodoxă și-a exprimat opoziția față de ideea ca papa să meargă pe teritoriu ortodox.

Numire
Mons. Renato Boccardo care era până acum responsabilul secției de tineri a Consiliului Pontifical pentru Laici și care a fost în această calitate agentul principal al Zilei Mondiale a Tineretului, a fost numit de către papa Ioan Paul al II-lea, sâmbătă, 10 februarie, șeful de protocol cu sarcini speciale ale Secretariatului de Stat. Conform publicației "L'Avvenire", această sarcină va însemna de fapt organizarea călătoriilor papei, fiind numit în locul pr. Roberto Tucci, care a fost creat cardinal în Consistoriul din 21 februarie și va împlini 80 de ani în luna aprilie.

Catolicii în SUA
SUA se află pe locul trei în lume ca număr de cetățeni catolici, fiind devansată doar de Brazilia și Mexic. Astfel, Brazilia are 139 de milioane de catolici, Mexic 118 milioane, iar SUA 62,4 milioane. Restul țărilor din această listă a primelor zece țări catolice sunt în ordine: Filipine, Italia, Franța, Polonia, Spania, Columbia și Germania. În SUA, Rhode Island este statul cel mai catolic, 64,3% din populație fiind catolică, urmat de statul vecin Massachusetts în care puțin sub jumătate din populație este, de asemenea, catolică. California, New York și Texas au cel mai mare total de populații catolice, cele trei state adunând o treime din populația catolică din SUA. Procentul catolicilor din SUA este de 22,7%.

Deces
Cardinalul italian Giuseppe Casoria, prefect emerit al Congregației pentru Cultul Divin și Disciplina Sacramentelor, a murit în dimineața zilei de 8 februarie la Roma, în vârstă de 92 de ani, în Clinica Pius al XI-lea. În mesajul său, papa se referă la cardinalul Casoria ca la un "slujitor zelos" în "fidelitatea sa deplină față de Cristos", față de Biserică și Sfântul Scaun, ca la un teolog strălucit, adevăr reflectat de apreciatele sale lucrări. Născut în 1908 în Acerra, provincia Napoli, pr. Giuseppe Casoria a fost consacrat episcop în 1972 de către papa Paul al VI-lea. În anul următor, același papă l-a numit secretar al Congregației pentru Cauzele Sfinților. În 1981, papa Ioan Paul al II-lea l-a numit prefect al Congregației pentru Cultul Divin și Sacramente, și l-a creat cardinal în Consistoriul din 2 februarie 1983.

Simpozion la Berlin
PS Florentin Crihălmeanu, episcop auxiliar de Cluj-Gherla, a participat, în perioada 31 ianuarie-3 februarie, la simpozionul organizat la Berlin de Academia Catolică din capitala Germaniei și de Forumul Pastoral din această țară. Prin acesta s-a încheiat etapa de punere la punct a proiectului inițiat de cele două organisme pentru repoziționarea rolului Bisericilor în cadrul societăților democratice din fostele țări comuniste din centrul și estul Europei. Au participat episcopi și politicieni din cele zece state din estul și centrul Europei aflate în plină reformă. Din România a mai participat și prof. dr. Nicolae Gudea, de la Facultatea de Teologie Greco-Catolică din Cluj-Napoca.

Surorile Maicii Domnului
Duminică, 4 februarie, în catedrala greco-catolică "Schimbarea la Față" din Cluj-Napoca Congregația Surorile Maicii Domnului a fost în centrul atenției, la împlinirea a 80 de ani de existență. Sfânta Liturghie a fost prezidată de ÎPS Lucian Mureșan, arhiepiscop de Alba-Iulia și Făgăraș și mitropolit al Bisericii Române Unite cu Roma. Au fost prezenți și episcopul de Cluj-Gherla, George Guțiu, protoegumenul Iosif Ioan Furtună OSBM, Mons. Cristian Sabău, vicar de București. Congregația Surorile Maicii Domnului a fost fondată la 2 februarie 1921 la Blaj de către arhiepiscopul și mitropolitul de atunci al Bisericii Greco-Catolice, dr. Vasile Suciu. Congregația este un institut de viață consacrată de drept pontifical, având sediul la Cluj-Napoca, în str. Valer Moldovan, nr. 28, telefon și fax 064/145970. Superioara ei generală este sora Maria Paula, CMD - Victoria Cicos. Institutul numără 150 de surori ?i are comunități în 11 orașe: Alba-Iulia, Baia Mare, Blaj, București, Dej, Gherla, Jibou, Mediaș, Satu Mare, Sibiu, Sighetu Marmației.

Românii din Irlanda
Misiunea Catolică Română "Sfântul Andrei Apostol" din Dublin, Irlanda, transmite, prin reprezentantul său, pr. Laurențiu Antoci, următoarele: Arhiepiscopia din Dublin, prin cardinalul Desmond Conell, a pus la dispoziția creștinilor români un lăcaș unde să se celebreze sfânta Liturghie. Este vorba de Biserica "Our Lady of Lourdes" Sean MeDermott Street, Dublin 1. Sfintele Liturghii pentru ziua de duminică: sâmbăta seara la ora 20.00, iar duminica la ora 13.00 și ora 20.00. Pentru desfășurarea în bune condiții a acestor Liturghii, există un grup de patru lectori, zece ministranți, un cor de copii și o orgă. În evidența părintelui Antoci sunt aproximativ 5.000 de suflete. Grădinița "Don Bosco" cuprinde deocamdată un nr. de 12 copii care primesc o educație în spirit creștin. De asemenea, copiii care au fost aduși în luna ianuarie pentru reîntregirea familiilor fac ore de religie, matematică, literatura română și engleză, liturgie, în vederea pregătirii lor pentru anul școlar următor. Există și o creșă cu un număr de șapte copii. Tinerii au posibilitatea de a face cateheză. Sâmbăta între orele 9.00 și 13.00 se face pregătire pentru cei care au hotărât să se căsătorească. Ziarul propriu al misiunii, intitulat "Vestitorul sfântului Andrei Apostolul" apare săptămânal.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat