Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SFÂNTUL ZILEI 

Joi, 8 august 2024 

Sfântul Dominic

preot (comemorare)

Studiul și sărăcia sunt cei doi pivoți ai ordinului dominican, programul de viață al fraților "cerșetori" care îmbracă haina sfântului Dominic, contemporan cu un alt mare sfânt fondator, Francisc de Assisi. Amândoi au lăsat în istorie o amprentă de neșters, cu toată scurtimea duratei existenței lor pământești: Francisc a murit la 44 de ani, iar Dominic la 51 de ani (s-a născut la Caleruega, în Castilia Veche, în jurul anului 1170 și a murit la Bologna, la 6 august 1221). Caracter metodic și foarte ferm, Dominic a dat mare importanță studiului, ca premisă indispensabilă pentru misiunea apologetică a fraților predicatori. El însuși parcursese în mod regulamentar toate etapele studiului: până la 14 ani, la școala unchiului arhiprezbiter, apoi artele liberale ale "Triviu-lui" și "Quadriviu-lui", apoi studiul teologiei.

Din familie nobilă, "de statură medie, cu trup firav, chip frumos și ușor colorat, părul și barba de o ușoară nuanță roșie, ochi frumoși și luminoși" (astfel ne descrie figura sfântului o soră dominicană), și-a obișnuit, încă de la vârsta tânără, trupul său cu pocăința. Singura sa bogăție erau cărțile, pe care totuși nu a ezitat să le vândă, într-un an de foamete, pentru a putea împărți hrană celor înfometați. Ca preot și canonic de Osma s-a distins prin corectitudine, zel, punctualitate în îndatoriri și spirit de sacrificiu. Viața sa, care mergea pe firul regularității, a avut o cotitură decisivă când tânărul canonic, ieșind din hotarele Castiliei Vechi, a avut primul contact cu ereticii. Albigensii, catarii și patarinii, destul de răspândiți în Languedoc, reluând în mod separat o confuză doctrină gnostică și maniheistă, aveau succes în rândul poporului, mai ales al femeilor, prin puritatea lor ostentativă și prin sărăcia vieții.

Misionarii cistercensi, ajunși în Languedoc bine pregătiți, fuseseră luați în râs: "Iată slujitori pe cai ai unui Dumnezeu care mergea pe jos". Dominic a avut atunci ideea de a fonda un ordin de frați săraci și studioși pentru ca să poată predica doctrina creștină nu numai prin cuvinte, ci prin exemplul vieții lor, fără suspiciunea vreunui interes material. Dominic a dat primul exemplul, mergând cu picioarele goale, dormind pe pământ, postind și trăind din pomană. Nu a urmărit să formeze o elită de intelectuali, ci de vestitori ai evangheliei, iar în peregrinările sale se oprea pentru puțin timp cu plăcere chiar și cu cei mai umili căruțași "propunându-le tuturor să vorbească despre Dumnezeu". Honoriu al III-lea a aprobat "Ordinul Predicatorilor", care urma regula sfântului Augustin. În anul 1234, la 13 ani de la moarte, a fost proclamat sfânt.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat