Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SFÂNTUL ZILEI 

Marți, 6 august 2024 

Schimbarea la Față a Domnului

(sărbătoare)

Liturgia romană citea fragmentul evanghelic referitor la episodul transfigurării în sâmbăta celor "Patru anotimpuri" din Postul Mare, punând astfel în relație acest mister cu cel al patimii. Același evanghelist Matei începe relatarea prin cuvintele: "După șase zile" (adică după mărturisirea solemnă a lui Petru și prima anunțare a patimii), "Isus l-a luat pe Petru, pe Iacob și pe Ioan, fratele lui, i-a dus deoparte pe un munte înalt și i s-a schimbat înfățișarea înaintea lor: fața lui strălucea ca soarele și hainele lui au devenit albe ca lumina". În acest episod există o opoziție față de agonia din grădina Ghetsemani. Este evidentă intenția lui Isus de a le oferi celor trei apostoli un antidot care să întărească în ei siguranța divinității sale în timpul îngrozitoarei încercări a patimii.

Muntele înalt, care nu este identificat mai exact în evanghelie, este, aproape în mod concordant, considerat Taborul, care se înalță în centrul Galileei și domină câmpia din jur. Data trebuie situată între Rusaliile ebraice și sărbătoarea Corturilor, în al doilea an al vieții publice, anul 29, în perioada dedicată de Isus în mod deosebit formării apostolilor. Acel munte izolat era într-adevăr foarte favorabil marilor meditații, prin tăcerea solemnă a lucrurilor și prin aerul rarefiat care potolea zăpușeala verii. Și în acest cadru sugestiv Isus s-a oferit vederii celor trei apostoli în toată strălucirea trupului său glorios, care ar fi trebuit să apară în orice moment prin consecința naturală a viziunii beatifice de care se bucura în mod continuu sufletul său, dacă printr-o minune de iubire și de umilință nu ar fi reținut propria natură umană sub învelișul muritor, pentru a oferi trupul său pasibil de durere ca jertfă Tatălui pentru răscumpărarea noastră.

Prin această viziune supranaturală Isus dădea o confirmare mărturisirii lui Petru: "Tu ești Cristos, Fiul lui Dumnezeu cel viu". Acea clipă de glorie supraomenească era garanția gloriei învierii: "Fiul omului va veni în slava Tatălui său". Însăși tema discuției cu Moise și Ilie era confirmarea anunțării patimii și a morții lui Mesia. Transfigurarea, care face parte din misterul mântuirii, este cât se poate de vrednică de o celebrare liturgică pe care Biserica, atât în apus cât și în răsărit, a sărbătorit-o oricum în diferite feluri și la date diferite, până când papa Calixt al III-lea a ridicat în grad sărbătoarea, extinzând-o la Biserica universală, pentru a aminti victoria repurtată în anul 1456 la Belgrad împotriva turcilor despre care a ajuns vestea la Roma la 6 august.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat