Miercuri, 3 iulie 2024
Sfântul Toma
apostol (sărbătoare)
Apostolul Toma, cu privire la care facem cu obstinație greșeala de a-i atribui titlul de necredincios, se desparte de evanghelie printr-o scurtă și frapantă mărturisire de credință: "Domnul meu și Dumnezeul meu!". Nici unul până în acel moment, nici chiar Petru și Ioan, nu pronunțase cuvântul "Dumnezeu" adresându-se lui Isus. Lui Toma celui chinuit de îndoială și nevoii sale interioare de claritate, îi datorăm încurajatoarele cuvinte ale lui Cristos, recapitulare a evangheliei și punct forte pentru viitorii creștini: "Pentru că ai văzut, Toma, ai crezut. Fericiți cei care cred fără să fi văzut". Necredința lui Toma, ca și lepădarea lui Petru, au fost consecința durerii și a iubirii și de aceea au fost transformați în binecuvântare și susținere a slăbiciunii umane din partea milostivirii divine.
Toma intră în evanghelie aproape neobservat. Primele cuvinte pe care le pronunță sunt dictate de descurajare. Isus fusese rugat de Marta și Maria să meargă la căpătâiul lui Lazăr; dar a se întoarce din nou în Iudeea, după amenințările făcute de dușmani, echivala cu expunerea la un mare risc. În fața obiecției ucenicilor, Isus s-a arătat ferm și atunci Toma a strigat mâhnit: "Să mergem împreună și să murim împreună cu el!". A doua intervenție a lui Toma este la fel de melancolică. Isus i-a adunat pe ucenici în cenacol și îi pregătește pentru marile evenimente ale căror protagoniști vor fi, apoi cuvintele sale au tonul despărțirii: "Voi știți unde mă duc și cunoașteți și calea". Toți tac cuprinși de emoție; numai Toma îndrăznește să obiecteze: "Doamne, nu știm unde te duci, și cum putem ști calea?". Răspunsul lui Isus este un alt dar, care îl introduce pe Toma și pe noi în intimitatea misterului trinitar: "Isus i-a răspuns: Eu sunt calea, adevărul și viața. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin mine. Dacă m-ați cunoaște, l-ați cunoaște și pe Tatăl meu. Din acest moment îl cunoașteți".
Toma, care avea nevoie mai mult decât oricare altul de Paști, pentru a avea un răspuns definitiv la întrebările sale, a provocat prin absența sa din comunitatea apostolilor, vizitată de Cristos cel înviat, un alt incident providențial: "Dacă nu văd în mâinile sale semnul cuielor, dacă nu pun degetul meu în locul cuielor... nu cred". Și Isus poate să răspundă: "Pune-ți degetul aici și vezi mâinile mele! Nu fi necredincios, Toma, dar credincios". Se pare că nu se poate atribui nici o verosimilitate istorică Evangheliei lui Toma nici Actelor sale.
(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)