Duminică, 28 iulie 2024
Sfântul Inocențiu I
papă
Fiind ales papă în anul 401, sfântul Inocențiu I, din Albano Laziale, a condus Biserica timp de 16 ani, într-o perioadă istorică foarte grea pentru sorțile Imperiului de Apus și pentru Roma în special, care la 24 august 410 a fost cucerită și jefuită de goții lui Alaric. Din anul 408 barbarul Alaric ținea sub asediu Roma. Mulți cetățeni, încă neconvertiți la creștinism, vor aduce jertfe solemne divinităților antice. Papa Inocențiu, grație prestigiului de care se bucura chiar și înaintea barbarilor, a obținut un armistițiu, acceptând condiția de a merge la Ravenna la fricosul împărat Honoriu pentru a-l determina să-i acorde lui Alaric puteri speciale.
Misiunea pontifului nu a dat rezultatele așteptate de invadatori, de aceea Alaric a recurs la dramatica jefuire a Romei și la devastări și prăzi timp de trei zile. Barbarii vor respecta bisericile. Se pare chiar că goții au adus la mormântul principelui apostolilor vasele prețioase pe care anumite persoane le ascunseseră în propriile case. Totuși căderea Romei, comentată prin expresii de profundă durere de sfântul Augustin și de sfântul Ieronim, nu a însemnat declinul autorității pontificale. Grija față de toate bisericile este dovedită de un mare număr de scrisori scrise de Inocențiu I, dintre care 36 constituie primul nucleu al colecțiilor canonice, sau scrisori enciclice, care fac parte din magisterul obișnuit al pontifilor. Inocențiu I a stabilit un punct foarte important în disciplina ecleziastică, adică uniformitatea care trebuie să existe între diferitele Biserici, doctrină și tradițiile Bisericii din Roma.
Intervențiile sale doctrinare privesc liturgia sacramentală, pocăința, ungerea bolnavilor, botezul și indisolubilitatea căsătoriei, confirmată în mod clar și în cazurile de adulter. În timpul pontificatului său s-a răspândit erezia lui Pelagiu, condamnată în anul 416 de Conciliile de la Milevi și Cartagina la inițiativa sfântului Augustin și cu aprobarea lui Inocențiu I. Grija papei nu se limita numai la apărarea doctrinei tradiționale a Bisericii: cu un tact foarte uman el știa să mângâie și să aline suferințele.
Sfântului Ieronim, care, din locul său de retragere de la Betleem, îi scrisese pentru a-i mărturisi anumite suferințe, papa i-a răspuns printr-o scrisoare părintească, arătând nu numai că știe să dirijeze cu mână puternică cârma bărcii lui Petru, ci și că are o inimă deschisă pentru înțelegerea atâtor drame individuale mici și mari. A murit la Roma în anul 417, la 28 iulie conform Liber Pontificalis, și a fost înmormântat în cimitirul lui Ponțian pe via Portuense.
(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)