Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SFÂNTUL ZILEI 

Miercuri, 17 iulie 2024 

Sfântul Alexie

cerșetor

Printre cele mai sugestive itinerare turistice romane, pe colina Aventin, un popas obligatoriu, după vizita la vechea bazilică a sfintei Sabina, îl constituie biserica "Sfântul Alexie", în care mulți miri tineri preferă să celebreze căsătoria lor. Biserica, numită mai întâi a sfântului Bonifaciu, a fost dedicată în anul 1217 de către papa Honoriu al III-lea sfântului Alexie. Dar clădirea de la început a dispărut aproape cu totul prin ultima refacere barocă din secolul al XVIII-lea. Turiștii și evlavioșii caută acolo totuși scara de lemn, așezată în capela laterală, unde un ucenic al lui Bernini, Bergondi, a realizat statuia sfântului. O veche tradiție susține tocmai că sub acea scară și-a petrecut nopțile tânărul patrician roman, Alexie, devenind cerșetor din iubire față de Cristos.

Istoria sa, pe care și-au însușit-o teatrul și poezia și mai înainte încă legenda, este povestită în diferite versiuni. Despre acest anonim om al lui Dumnezeu, ascet și cerșetor la Edessa în secolul al V-lea, versiunea hagiografică siriană, care se întâlnește într-un vechi manuscris de la sfârșitul secolului al V-lea, este cea care a avut mai mult noroc. Tinerele care celebrează căsătoria în biserica "Sfântul Alexie" de pe Aventin vor fi citit-o nu fără o atitudine de surâzătoare înțelegere. În ea se povestește într-adevăr despre un tânăr roman, fiul unor părinți bogați, care în seara nunții, îndepărtându-se pe ascuns din sala ospățului, a fugit direct dincolo de mare, refugiindu-se la Edessa, unde a petrecut câțiva ani cerșind hrana la ușa bisericii și dedicându-se cu totul rugăciunii și pocăinței. Înainte de a muri și-ar fi dezvăluit identitatea sacristanului. Acesta i-a spus episcopului, care, mergând în cimitir unde fusese înmormântat cerșetorul, n-a găsit pe mormântul său decât câteva zdrențe.

Versiunea greco-romană introduce o semnificativă variantă: Alexie, fiul unic al patricienilor Eufemian și Aglae, în ziua nunții, după o lungă discuție cu mireasa, se înțelege cu ea să trăiască în înfrânare absolută, apoi pleacă din Roma cu o destinație necunoscută. Se întoarce acolo după 17 ani și este primit în casa părinților ca un cerșetor și folosit pentru muncile cele mai umile. În bazilica inferioară a sfântului Clement picturi din a doua jumătate a secolului al XI-lea reprezintă întoarcerea la Roma a sfântului Alexie în haine de cerșetor, întâlnirea sa cu tatăl care nu-l recunoaște, apoi vizita papei Inocențiu care descoperă pe trupul necunoscutului pelerin un semn al realei sale identități și următoarea scenă a părinților, vizibil sfâșiați de durere, la căpătâiul fiului muribund.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat