Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SFÂNTUL ZILEI 

Sâmbăta, 13 iulie 2024 

Sfântul Henric

rege (comemorare facultativă)

Mediul în care s-a împlinit sfințenia acestui suveran german ar putea părea la prima vedere cel mai puțin potrivit pentru practicarea desăvârșirii creștine. A crescut însă în preajma unor persoane sfinte. Henric, fiul ducelui Bavariei, s-a născut într-un castel de pe malul Dunării, în anul 793. Tatăl său, numit mai întâi "certărețul", a făcut progrese atât de mari în îmblânzirea caracterului la școala unei soții blânde, încât a sfârșit prin a fi numit "cel pașnic".

Henric a avut un frate, Bruno, care a renunțat la posibilitățile vieții de la curte pentru a deveni păstor de suflete, ca episcop de Augusta. Dintre cele două surori, Brigida s-a făcut călugăriță, iar Gisella s-a căsătorit cu un sfânt, regele Ștefan al Ungariei. Prințul Henric a fost încredințat de către mama canonicilor din Hildesheim, și mai târziu episcopului de Regensburg, sfântul Wolfgang, la școala căruia s-a format din punct de vedere cultural și spiritual.

Un episod aparte, care are caracter de legendă, a ajutat la menținerea lui pe calea cea dreaptă în anii tinereții. Avea 23 de ani, când i-a apărut în vis perceptorul său sfântul Wolfgang, mort de curând, care a trasat pe peretele camerei două scurte cuvinte: "În timp de șase". Henric a crezut că trebuie să moară după șase zile și a petrecut așteptarea în exerciții de pietate. Trecând cele șase zile fără să se întâmple nimic, a interpretat prezicerea prin șase luni și a continuat să se pregătească pentru o moarte bună. După șase luni Henric era încă în viață și i-a mulțumit lui Dumnezeu că are înainte încă șase ani pentru a aduna merite. După trecerea celor șase ani, Henric se afla pe tronul Germaniei, bine apărat spiritualicește pentru a nu ceda tentațiilor facile ale puterii și ale mondenității.

Nu i-au lipsit ocaziile de a da dovadă de ceea ce învățase la școala sfântului Wolfgang. A dus înainte mari inițiative cu fermitate și, în același timp, cu moderație. Primul care a beneficiat de acestea a fost ducele de Suabia, Hermann. La doi ani după alegerea sa ca rege al Germaniei, papa Benedict al VIII-lea a așezat pe capul său și pe cel al pioasei sale soții Cunegunda coroana sacrului Imperiu Roman. Cu puțin mai înainte magnații italieni, sătui de despotismul lui Arduin, marchizul de Ivrea, îl încoronaseră la Pavia ca rege al Italiei. Henric, sfătuit de sfântul Odilon, abate de Cluny și reformator al spiritului monastic, a promovat reforma clerului și a mănăstirilor. Exemplu rar de corectitudine civilă și onestitate morală în administrarea lucrurilor pământești, a meritat și altă coroană, mai prestigioasă, cea a sfințeniei. A murit la 13 iulie 1024 și a fost înmormântat la Bamberg. Fericitul Eugeniu al III-lea l-a inclus în catalogul sfinților în anul 1146.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat