Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SFÂNTUL ZILEI 

Duminică, 16 iunie 2024 

Sfântul Ceccardo

Luni, cetate etruscă așezată la granița dintre Liguria și Toscana, pentru un timp bogată și prosperă, datorează poate cea mai teribilă devastare a sa unei greșeli de calcul a flotei vichinge, care naviga de-a lungul țărmului mediteranean în căutarea comorilor de prădat, a prăzilor și a orașelor de jefuit. Normanzii regelui Hasting, conform unei vechi legende, ar fi confundat Luni cu Roma, victima prevăzută pe lista jafurilor lor. Normanzii sau vichingii, în anul 850, puseseră deja în mod stabil piciorul în Anglia și trecuseră și strâmtoarea Gibraltar. Roma era ultima țintă râvnită: știau că orașul împăraților se întrevedea de departe, și când, după ce au înconjurat un uriaș masiv muntos ce se prelungea în mare, au zărit un oraș strălucind în razele soarelui și au crezut că au ajuns la țintă.

Regele Hasting a născocit un plan ingenios: lăsând corăbiile la un punct de sosire nu prea îndepărtat, a intrat în oraș singur. A dat de înțeles că vrea să procure alimente pentru oamenii săi în schimbul obiectelor prețioase apoi a cerut episcopului să fie instruit în religia lui Cristos și să fie admis la botez. În anul 826 predecesorul său, regele Arold, după prima predică a călugărului Ansgariu, făcuse la fel. Dar Hasting avea cu totul alte dispoziții în suflet. Admis în comunitatea creștină, s-a prefăcut că este bolnav și, abia reîntors printre oamenii săi, a simulat că este mort.

Cetățenii din Luni și episcopul lor s-au dus atunci să-i ia trupul pentru a-l înmormânta în pământ binecuvântat, dar abia a ajuns năsălia, însoțită de vichingi, în catedrală, când, din sicriul descoperit, a ieșit afară Hasting, viu și în putere, înarmat cu toate cele necesare. Era semnalul marelui măcel, în care a pierit însuși episcopul. Lăsând la o parte coloratura legendară, incursiunea normandă, care a însemnat declinul definitiv al orașului Luni, a avut loc efectiv în anul 860. Dar sunt două versiuni asupra rolului, pe care l-a avut sfântul Ceccardo, căruia, după una dintre aceste versiuni, i-ar fi revenit misiunea de a reconstrui din punct de vedere material și spiritual frumosul oraș etrusc, ca succesor al episcopului Gualchiero, pierit în măcel.

De fapt Ceccardo, mergând în apropiere de Carrara pentru a alege marmura noii catedrale, ar fi fost ucis de niște "barbari" nestăpâniți cărora nu le plăceau îndemnurile pioase ale episcopului. După altă versiune, mai plauzibilă și susținută de vechi izvoare scrise, sfântul Ceccardo ar fi fost păstorul din Luni în timpul măcelului, în timpul căruia a fost victima cea mai ilustră. Locuitorii rămași, fugiți din calea masacrului, ar fi luat cu ei trupul neînsuflețit al sfântului episcop care și-a găsit înmormântarea definitivă la Carrara, orașul care a oferit refugiu celor fugiți.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat