Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SFÂNTUL ZILEI 

Duminică, 7 aprilie 2024 

Sfântul Ioan Baptist de La Salle

preot (comemorare)

Ioan Baptist, născut la Reims în anul 1651 din nobila și înstărita familie La Salle, strălucit student la Sorbona în Paris, sfințit preot în 1678, canonic, poate fi considerat pe drept printre cei mai mari inovatori ai școlii moderne. Într-o epocă în care chiar și cultura elementară constituia privilegiul câtorva fericiți, Ioan Baptist a înțeles urgența de a acorda o instruire adecvată copiilor din clasele sociale mai sărace. Așadar a renunțat la canonicat, a atras de partea programului său doisprezece tineri plini de bunăvoință și în anul 1684 a înființat congregația Fraților școlilor creștine.

Sfântul fondator înțelesese educația copiilor ca o adevărată obligație pentru toți. De obicei în școlile timpului erau primiți numai tinerii destinați să devină oameni politici, diplomați și condotieri. Ioan Baptist a susținut principiul gratuității și universalității educației. Metodele sale revoluționare au întâlnit desigur ostilitatea multora.

La școală se continua folosirea limbii latine, ca limbă de studiu, și se dădea multă atenție materiilor tradiționale. În școlile "populare" ale fraților s-a adoptat imediat limba maternă și s-a introdus un învățământ cu caracter elementar și profesional, care cuprindea lectura, scrierea, ortografia, aritmetica și catehismul. Clasele erau împărțite în secțiuni pe baza nivelului de dezvoltare a elevilor: cei mai buni dintre aceștia trebuiau să-i ajute pe colegii mai puțin dotați. Dar școala lasalliană avea mai ales un caracter profesional, pentru a-i îndruma pe copiii din popor spre o meserie bine plătită.

Desenul industrial și exercițiile practice cu diferite instrumente de muncă au avut o justă motivare în oratoriul școlar. Dar orice zi de școală trebuia să înceapă cu o jumătate de oră de "religie", premisă și acum obligatorie în toate școlile fraților, răspândite în toate zonele pământului. La începutul dificilei misiuni, Ioan Baptist de La Salle a putut conta pe zelul a doisprezece voluntari, pe care îi acceptase să îmbrace, ca și el, haina religioasă și să se dedice înființării școlilor populare. Când a murit, la 7 aprilie 1719, la Rouen, noua congregație era compusă din două sute de membri distribuiți în douăzeci și două de case.

Erau învățători autentici, dotați cu o cultură solidă, dar și cu virtuțile care formează bagajul educatorului, ca prudența, înțelepciunea, răbdarea, bunătatea, zelul, pietatea și generozitatea. Unul dintre educatorii cei mai luminați ai Bisericii, precursor al metodelor pedagogice moderne, Ioan Baptist de La Salle a fost canonizat în anul 1900.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat