Sâmbăta, 6 aprilie 2024
Sfântul Marcelin
martir
Martiriul lui Marcelin, înalt funcționar imperial și prieten al sfântului Augustin, este legat de schisma donatistă care a sfâșiat timp de peste un secol Biserica africană. Începuturile datează din anul 310, când a fost contestată validitatea alegerii episcopului de Cartagina, Cecilian, pentru că a fost consacrat de către episcopi "trădători". Când edictul lui Dioclețian a impus creștinilor să predea cărțile sacre pentru a fi arse, cei care au dat ascultare au fost numiți "trădători" și considerați drept păcătoși publici.
Episcopul Donatus (de la care provine numele de donatism dat sectei), fiind contrapus de către partidul schismatic episcopului legitim Cecilian, rezumase afirmația doctrinară în aceste două puncte: "Biserica este societatea sfinților"; "sacramentele administrate de păcătoși sunt invalide". Pretextul doctrinar masca în realitate neînțelegeri regionale și sociale: Numidia împotriva Africii proconsulare, proletari contra proprietarilor romani. În acest punct se inserează activitatea personală a sfântului de astăzi, victimă foarte cunoscută a donatiștilor.
Marcelin îndeplinea la Cartagina funcțiile de tribun și de notar. Bun tată de familie, creștin exemplar, este definit de către prietenul său sfântul Augustin om foarte cunoscut pentru stima universală de care se bucura datorită religiozității sale: fama et pietate notissimus. Dornic să învețe, s-a adresat adesea sfântului Augustin, pentru a avea clarificări asupra punctelor mai controversate ale doctrinei catolice. Îi datorăm curiozității lăudabile a piosului funcționar unele opere scrise de marele teolog din Hippona, cum ar fi tratatul Despre iertarea păcatelor, Despre duh și literă și cel mai celebru Despre Trinitate, pe care cu toate acestea Marcelin nu l-a putut citi, pentru că între timp plătise cu viața curajul de a se situa de partea tradiției catolice, în conferința ținută la Cartagina în anul 411 între episcopii catolici și donatiști. Marcelin le-a adus victoria catolicilor, și aceasta a impus un edict de proscriere contra donatiștilor promulgat de împăratul Honoriu. Pentru aceasta donatiștii s-au răzbunat acuzându-l de complicitate cu uzurpatorul Heraclian. Acuza era gravă și Marcelin a fost condamnat la moarte de către contele Marin la 13 septembrie. În anul următor același împărat recunoștea eroarea comisă de către justiția romană. Căzând acuza de înțelegere între Marcelin și rebelul Heraclian, au fost ratificate și aprobate toate deciziile luate de tribunul Marcelin, pe care Biserica îl cinstește ca martir, pentru că nu s-a coborât la compromisuri cu adevărul nici în fața morții.
(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)