Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SFÂNTUL ZILEI 

Vineri, 26 aprilie 2024 

Sfinții Anaclet și Marcelin

papi

Sfântul Anaclet a avut un destin singular: dublat în două persoane distincte, Clet și Anaclet, avea două sărbători în Martirologiul roman, respectiv 26 aprilie și 13 iulie. Greșeala, care i-a scăpat chiar și renumitului și atentului Baronio, pare să fi fost făcută de către un copist, care, văzând prescurtat într-o oarecare listă a papilor numele de Anaclet în Clet, a considerat că trebuie să reinsereze numele dispărut de Anaclet, fără totuși a exclude prescurtarea. Pe baza studiilor lui Duchesne, părerea actuală este că Anaclet și Clet sunt o singură persoană: de aceea, în anul 1960, a fost suprimată sărbătoarea de la 13 iulie, lăsând-o numai pe cea de la 26 aprilie.

Și mai severi au fost redactorii noului calendar: "Comemorarea Sfinților Clet și Marcelin, introdusă în Calendarul roman, în secolul al XIII-lea, este suprimată: nu se cunoaște ziua eliminării sfântului Clet, care nu pare să fi fost martir; de asemenea, se discută despre omiterea sfântului Marcelin, care a murit în anul 304, pe când bântuia cu înverșunare persecuția lui Dioclețian". Chiar dacă nu a fost martir, Anaclet, de origine ateniană, și care a fost papă din anul 79 până în anul 90, a avut meritul de a fi edificat o amintire, adică un mormânt, pentru sfântul Petru, lângă care a fost înmormântat apoi el însuși.

Cazul sfântului Marcelin este exact invers, pentru că s-a încercat "unificarea" sa cu sfântul Marcel. Despre sfântul Marcel vorbeam deja la 16 ianuarie. Martirologiul roman îl amintește pe sfântul Marcelin, în afară de 26 aprilie, și la 25 octombrie, comemorând "ziua de naștere a sfântului Marcelin, papă și martir, care sub Maximian, a fost decapitat pentru credința în Cristos, împreună cu Claudiu, Cirin și Antonin...".

În realitate, pare deja sigur că specificarea martiriului este recunoscută sfântului Marcelin cu scopuri apologetice: în secolul al V-lea se răspândise într-adevăr o legendă de origine donatistă, care calomnia memoria sa, spunând că ar fi cedat persecuției, "predând" cărțile sacre, și, de aceea, fusese un "trădător". Deja sfântul Augustin reacționase contra calomniei, dar fiindcă zvonul continua, cu un expedient îndepărtat de sensibilitatea noastră modernă, dar pe atunci destul de comprehensibil, s-a admis "căderea" sfântului Marcelin, care însă s-ar fi "răscumpărat" suferind martiriul. Alte date sigure nu cunoaștem nici despre moartea sa, nici despre viața sa, decât că a fost papă între 296 și 304-305 și a fost înmormântat în cimitirul Priscilei, lângă martirul Crescențiu.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat