Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SFÂNTUL ZILEI 

Duminică, 21 aprilie 2024 

Sfântul Anselm

episcop și învățător al Bisericii (comemorare facultativă)

Născut la poalele Alpilor, la Aosta, în anul 1033, dintr-o familie nobilă, și educat de benedictini, sfântul Anselm a arătat încă de la vârsta tânără dorința de a se dedica vieții contemplative. Tatăl său Gandulf a fost ferm: fiul său întâi născut nu trebuia să devină călugăr, dar să meargă pe urmele sale. Anselm a suferit atât de mult din acest motiv, încât s-a îmbolnăvit în mod grav, dar tatăl nu a cedat. Vindecându-se, tânărul părea să asculte de dorința paternă, pentru că s-a adaptat vieții lumești, ba chiar părea bine dispus la ocaziile facile de plăceri, pe care i le permitea rangul său; dar inima sa păstra neatinsă vechea flacără. De fapt a părăsit îndată casa părintească, a trecut peste Moncenisio și după ce a cutreierat Franța s-a adăpostit la Bec, în Normandia, în a cărui faimoasă abație avea catedră un renumit maestru de teologie, călugărul Lanfranco.

Anselm s-a dedicat studiului mergând în mod fidel pe urmele maestrului, căruia i-a urmat ca abate la conducerea mănăstirii și ca profesor, deși era încă foarte tânăr. A fost predicator și reformator al vieții monastice și mai ales teolog: el reprezintă începuturile teologiei scolastice. Rigoarea sa ascetică l-a făcut să aibă în jurul său împotriviri puternice, dar amabilitatea sa sfârșea prin a-i câștiga iubirea și stima chiar și a celor mai puțin entuziaști. Era un geniu metafizic cu inimă pioasă: cu inima și inteligența, el s-a apropiat de misterele creștine: "Fă, te rog, Doamne, - scria el - ca eu să simt cu inima și să ating cu inteligența".

Operele sale cele mai cunoscute sunt Monologul, sau modul de a medita asupra motivelor credinței, și Proslogul, sau credința care caută inteligența. Trebuie, spunea el, să impregnăm tot mai mult credința noastră cu inteligență, în așteptarea viziunii beatifice. Operele sale filozofice, cum ar fi meditațiile sale despre răscumpărare, proveneau din elanul viu al inimii și al inteligenței. În această privință părintele scolasticii era foarte aproape de sfântul Augustin. Fiind ridicat la demnitatea de arhiepiscop primat al Angliei, cu sediul la Canterbury, blândul călugăr de la Bec a avut de luptat contra ostilității lui William Rufus și Henric I. Neînțelegerile, mai întâi voalate, au izbucnit printr-o luptă deschisă și de două ori arhiepiscopul Anselm a trebuit să traverseze canalul Mânecii și să aștepte în exil, până când apele s-au liniștit.

S-a dus la Roma nu numai pentru a cere recunoașterea drepturilor proprii, ci și pentru ca sancțiunile decretate împotriva adversarilor săi să fie atenuate, îndepărtând astfel pericolul unei schisme. Și această moderație a sa i-a făcut pe toți adversarii săi să depună armele. A murit la Canterbury, la 21 aprilie 1109. În anul 1720 papa Clement al XI-lea l-a declarat învățător al Bisericii.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat