Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SFÂNTUL ZILEI 

Marți, 2 aprilie 2024 

Sfântul Francisc de Paola

pustnic (comemorare facultativă)

Cine a traversat strâmtoarea Messina a remarcat că una dintre marile nave care fac naveta dintre insulă și continent poartă pe proră numele "Sfântul Francisc de Paola" și, probabil, s-a întrebat din ce motiv au ales acel nume. Acum cinci secole un sărman frate, consumat și slăbit de posturi lungi, provenind din Cosenza, ajungând în apropiere de Reggio Calabria a cerut unor barcagii să-l treacă peste strâmtoare pentru a se duce în Sicilia. La refuzul acestora, fratele și-a întins mantia deasupra apei, s-a urcat deasupra și acea insolită ambarcație s-a îndepărtat de țărm plutind spre portul Messina.

Minunea i-a adus fratelui faima de taumaturg și viitorului sfânt, titlul de patron al marinarilor. Este plină de minuni viața acestui sfânt auster, care a trăit în mijlocul onorurilor fără ca măcar să-și dea seama. Faima sa trecuse dincolo de Alpi și însuși regele Franței, Ludovic al XI-lea, l-a voit alături de el, sau mai bine zis a pretins ca papa să i-l trimită în grabă pe taumaturgul calabrez, pentru ca să-l vindece de grava boală, care îl lovise.

Umilul frate, înștiințat de către un trimis pontifical, a făcut lunga călătorie până la Paris. Suveranului, nicidecum resemnat să moară, nu i-a redat sănătatea trupului, dar pe cea a sufletului, împăcându-l cu Dumnezeu și dispunându-l să accepte voința divină. Înainte de a muri, Ludovic al XI-lea l-a numit director spiritual al fiului și succesorului, Carol al VIII-lea.

Francisc, născut la Paola, în Calabria, în anul 1416, este unul dintre cei mai tineri fondatori de ordine religioase, pe care îi înregistrează istoria. La vârsta de treisprezece ani îmbrăcase haina franciscană, dar după doi ani era literalmente dispărut din circulație. Au trecut câțiva ani, până când un vânător, călăuzit de către un căprior, a descoperit refugiul său printre munții aspri din apropiere de Cosenza. Faima sfințeniei sale și a minunilor sale a atras în urma sa un grup de tineri dornici să-i urmeze exemplul. Pentru aceștia el a întemeiat o mănăstire la Cosenza, dând naștere ordinului Eremiților sfinților Francisc de Assisi, cunoscuți mai bine sub numele de Minimi.

Celor trei voturi de ascultare, sărăcie și castitate, Francisc de Paola a adăugat un al patrulea vot, cel al postului din timpul Postului Mare, o riguroasă abstinență în toată perioada care ține de la miercurea cenușii până în sâmbăta sfântă: pâine, pește, apă și legume. Penitențele aspre la care a supus trupul său nu i-au slăbit constituția fizică puternică, așa încât a trăit până la frumoasa vârstă de 91 de ani. A murit într-o zi de Vinerea Sfântă, la 2 aprilie 1507, în timpul șederii sale în Franța, la Plessis-les-Tours. A fost canonizat în anul 1519, la numai doisprezece ani de la moarte.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat