Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SFÂNTUL ZILEI 

Vineri, 19 aprilie 2024 

Sfânta Emma

văduvă

Două sunt sfintele cu acest nume: Emma de Gurk (Austria) și Emma de Saxonia (Germania). Multe particularități ale vieții lor concordă: au trăit în același secol (al XI-lea); ambele din familie nobilă, căsătorite și rămase văduve la vârstă tânără, au oferit averea lor săracilor și au dus o viață austeră, dedicându-se rugăciunii și operelor de caritate. Emma de Gurk, întemeietoare a două mănăstiri, a murit la 27 mai 1045, în timp ce Emma de Saxonia a precedat-o cu cinci ani, murind la 19 aprilie 1040. În mănăstirea "Sfântul Liutger" din Werden, în Ruhr, lângă Düsseldorf, în mod inexplicabil departe de Saxonia, se păstrează o relicvă a sfintei: o mână în mod miraculos intactă.

Un cronicar german din același secol, Adam de Brema, în a sa Istorie bisericească, ne informează despre o "nobilissima senatrix Emma", sora lui Meinwerk, episcop de Paderborn (mort în anul 1036) și soția contelui Liutger de Saxonia. Rămasă văduvă, încă tânără și frumoasă, bogată și fără fii, nu a dorit a doua căsătorie și s-a menținut constantă în noul său program de viață, bazat pe dăruirea totală operelor de caritate.

Generoasă în a dărui și ajuta, dar severă și intransigentă cu sine însăși, a tins spre perfecțiune în starea dificilă de văduvie, o condiție destul de incomodă pentru o femeie, rămasă singură, dar nu liberă, expusă la mii de primejdii, deoarece era lipsită de sprijin și devenea un semn, dacă era bogată, al calculelor interesate ale rudelor apropiate și îndepărtate. "Ești tânără? - citim într-o fervoroasă predică a sfântului Bernardin de Siena, adresată văduvelor creștine - Înfrânează-ți trupul prin disciplinări. Eu vreau să înveți să trăiești ca o călugăriță. Fii sinceră, în inima ta! Vrei bărbat? Du-te și-l ia în numele lui Dumnezeu și descurcă-te cu el. Dar nu vei avea niciodată mângâiere. Așadar, nu văd ceva mai bun decât să rămâi o adevărată văduvă și să slujești lui Dumnezeu în felul în care poți, tot timpul vieții tale". Emma alesese acest ultim mod de a tinde spre desăvârșire, cel mai greu și mai rar. Mâna sa, ajunsă până la noi intactă după nouă secole și jumătate de la moartea acestei sfinte cu nume delicat și plin, este un semn emblematic al virtuții sale celei mai însemnate: generozitatea. În primul rând o generozitate activă, mai mult prin fapte decât prin cuvinte.

Adevărată slujitoare a lui Cristos, ea l-a slujit pe mirele său ceresc prin rugăciune și caritate, meritând nu devotamentul unui soț, dar a milioane de creștini, care de peste nouă secole o cinstesc prin cult public. Trupul său, fără mâna despre care s-a vorbit, se odihnește în catedrala din Brema.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat