Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SFÂNTUL ZILEI 

Marți, 16 aprilie 2024 

Sfânta Bernadeta Soubirous

fecioară

Ziua de 11 februarie, sărbătoarea sfintei Fecioare de Lourdes, cinstită printr-o deosebită celebrare liturgică, ne amintește aparițiile sfintei Fecioare unei tinere de paisprezece ani care nu știa nici să citească, nici să scrie, dar care însă recita în fiecare zi rozariul, Bernadeta Soubirous, născută la Lourdes în anul 1844 din părinți foarte săraci. Prin ea, Madona a făcut să apară un izvor miraculos, la care pelerini din toată lumea își reînsuflețesc credința și speranța lor. Mulți se întorc de la Lourdes vindecați și trupește. Sfânta Fecioară, în cursul celei de-a doua apariții, îi spusese: "Nu vă promit că vă voi face fericiți în această lume, dar în cealaltă".

Bernadeta nu a rămas atinsă de gloria umană. În ziua în care episcopul de Lourdes, în prezența a 50.000 de pelerini, a așezat statuia sfintei Fecioare pe stânca de la Massabielle, Bernadeta a fost constrânsă să stea în cămăruța atribuită ei de către surori, cuprinsă de un atac de astm. Și când durerea fizică devenea mai insuportabilă, ea suspina: "Nu, nu caut ușurare, dar numai forță și răbdare". Existența sa scurtă parcursă prin umila acceptare a suferinței fizice, ca răspuns generos la invitația Neprihănitei de a plăti prin pocăință răscumpărarea atâtor suflete care trăiesc ca prizoniere ale răului.

În timp ce alături de grota aparițiilor se înălța un vast sanctuar, pentru a-i primi pe numeroșii pelerini și bolnavi în căutare de ușurare, Bernadeta se părea că a dispărut în umbră. După ce a petrecut șase ani în institutul de la Lourdes, aparținând surorilor de caritate de la Nevers, a fost admisă la noviciat de către aceleași surori de la Nevers. Intrarea sa fusese întârziată datorită problemelor de sănătate. La profesiunea religioasă și-a luat numele de sora Maria Bernarda. În 15 ani de viață de mănăstire nu a cunoscut decât privilegiul suferinței. Înseși superioarele o tratau cu răceală, printr-un plan providențial, care lipsește sufletele alese de înțelegerea și adesea chiar de bunăvoința sufletelor mediocre. Mai întâi a îndeplinit însărcinarea de infirmieră în cadrul mănăstirii, apoi cea de sacristană, până când agravarea bolii a constrâns-o să stea la pat, timp de nouă ani, mereu între viață și moarte.

Celor care o încurajau le răspundea cu surâsul radios al momentelor de beatitudine, în care era în prezența Doamnei îmbrăcată în alb de la Lourdes: "Maria este așa de frumoasă, încât cei care o văd ar voi să moară, pentru a o revedea". Bernadeta, umila păstoriță, care a contemplat cu ochii proprii chipul Neprihănitei Fecioare, a murit la 16 aprilie 1879. La 8 decembrie 1933 Pius al XI-lea a ridicat-o la cinstea altarelor.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat