Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SFÂNTUL ZILEI 

Joi, 11 aprilie 2024 

Sfântul Stanislau

episcop și martir (comemorare facultativă)

Regele Boleslau al II-lea al Poloniei (1058-1079) este amintit în paginile istoriei pentru victorioasele campanii militare care au consolidat tânărul său stat, extinzându-i granițele în defavoarea Rusiei, pentru valorificarea pământurilor, sprijinită de el printr-o nouă organizare funciară, și pentru reformele juridice și economice. Totuși, despre acest rege, primul istoric polonez, Vincențiu Kadlubeck, amintește și gravele nedreptăți și conduita privată imorală. Dar în drumul său, Boleslau s-a lovit de un sever cenzor. Asemenea Botezătorului în fața lui Irod, curajosul episcop de Cracovia, Stanislau, a ridicat glasul puternic, avertizându-l pe atotputernicul suveran cu privire la datoria sa de a respecta drepturile altora.

Stanislau se născuse în jurul anului 1030 în Dieceza de Cracovia, la Szczepanowo, din părinți neînstăriți. Făcând primele studii la benedictinii din Cracovia, a putut să se perfecționeze în Belgia, la celebrul centru de studii din Liege. Întors în patrie, s-a distins prin zelul său pastoral și prin inițiativele benefice continuate prin dragoste și inteligență. Murind episcopul de Cracovia, papa Alexandru al II-lea l-a numit în înalta funcție. Desemnarea sa, în afară de popor și de cler, fusese susținută cu căldură de către însuși Boleslau al II-lea, care în primii ani a sprijinit opera de evanghelizare în toată regiunea și formarea clerului local, secular, care trebuia să ia în mod treptat locul călugărilor benedictini în administrarea Bisericii poloneze.

Frumoasa armonie dintre episcop și suveran a durat până când curajosul Stanislau a trebuit să pună mai presus datoriile sale de păstor decât toleranța față de faptele rele ale prietenului, deoarece conduita reprobabilă a suveranului risca să favorizeze obiceiurile rele printre supuși. Cronicile timpului povestesc, într-adevăr, că regele, îndrăgostindu-se de o frumoasă doamnă nobilă, Cristina, soția lui Miecislau, fără a întârzia, a răpit-o, spre marele scandal pentru întreaga țară.

Anunțându-l și apoi amenințându-l pe suveran cu excomunicarea, acesta nu a mai pus frâu furiei sale, făcând ca Stanislau să fie ucis la Cracovia în biserica sfântul Mihail, în timpul celebrării sfintei Liturghii. Josnicul "asasinat din catedrală" pare să fi fost comis de către mâna suveranului însuși, după ce gardienii au trebuit să se retragă, pentru că au fost împiedicați de către o forță misterioasă. Venerat de polonezi încă din ziua martiriului său, sfântul Stanislau a fost canonizat la 17 august 1253, în bazilica "Sfântul Francisc din Assisi", și, de atunci, se bucură de un cult foarte răspândit în Europa și în America.

Sfânta Gemma Galgani

fecioară

Istoria acestei sfinte, atât de apropiate nouă în ceea ce privește timpul (1878-1903) și obiceiurile vieții zilnice, are aspecte incredibile, datorită fenomenelor mistice ale căror protagonistă a fost. În anumite perioade ale chinuitoarei sale existențe a suportat asupriri de orice fel. Diavolul ai apărea până și sub chipul confesorului, pentru a-i sugera obscenități. Alte dăți îi apărea ca un înger luminos; fiind demascat, dispărea într-o mare flacără roșie care lăsa pe pământ o grămadă de cenușă. Adesea o lovea, lăsând-o apoi fără suflare pe pardoseală, unde era găsită cu fața tumefiată și oasele scrântite.

Totuși, era adesea întărită de prezența lui Cristos, a sfintei Fecioare și a îngerului său păzitor. Astfel a povestit ea însăși, din ascultare, evenimentele care au precedat misteriosul fenomen al primirii stigmatelor: "Eram în seara de 8 iunie 1899, când, dintr-o dată, am simțit o durere interioară pentru păcatele mele... A apărut Isus, care avea toate rănile deschise; dar din acele răni nu mai ieșea sânge, ieșeau un fel de flăcări de foc, care au venit în contact cu mâinile mele, picioarele mele, inima mea. Am simțit că mor...".

Rănile deschise apăreau în fiecare săptămână de la ora 20.00 ale zilelor de joi, până la ora 15.00 ale zilelor de vineri, însoțite de extaze. În fața acestor misterioase fenomene, devenite repede motiv de curiozitate, oamenii din cartier, de la Lucca, pe strada de' Borghi unde locuia Gemma, au găsit repede o expresie foarte potrivită: "Fetița harului". Era o fetiță crescută foarte repede, maturizată de experiența durerii.

Fiica farmacistului din Camigliaio, din provincia Lucca, la vârsta de opt ani, murindu-i mama, a trebuit să se ocupe de cei șapte frați. După câțiva ani i-a murit și tatăl, iar ea, fiind vindecată în mod miraculos de o boală care o chinuia de mult timp, a cerut să intre în mănăstire, dar cererea sa a fost respinsă. Fiind primită în casa cavalerului Matteo Giannini, a dus acolo o viață foarte retrasă, senină și supusă directivelor părintelui spiritual și surorilor pasioniste care s-au îngrijit de ea. Ascundea sub mănuși și haina foarte modestă semnele participării la patima lui Cristos.

Între timp, manifestările sfințeniei sale depășiseră granițele cartierului și orășelului. Mulți, care bătuseră la poarta sa împinși doar de curiozitate, au ieșit de acolo cu sufletul schimbat. Boala osoasă, care o lovise la o vârstă tânără, a început să o facă să sufere cumplit. A înțeles că de acum calvarul său era spre sfârșite. Dar în umilința sa nu credea că a plătit suficient cu moneda suferinței privilegiul de a fi asociată la patima lui Cristos. A murit la 25 de ani, în anul 1903. Era în dimineața de Sâmbăta Sfântă.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat