Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SFÂNTUL ZILEI 

Vineri, 15 martie 2024 

Sfânta Luiza de Marillac

călugăriță

Întâlnirea Luizei de Marillac cu Vincențiu de Paul (sau de Paoli), pe la sfârșitul anului 1624, a determinat o cotitură revoluționară în exercitarea carității și în viața religioasă. "Voi aveți drept mănăstire - repeta sfântul Vincențiu primelor Fiice ale Carității, a căror fondatoare a fost sfânta Luiza de Marillac - numai casele bolnavilor, drept chilie o cameră cu chirie, drept capelă biserica parohială, drept curte interioară străzile orașului, drept clauzură ascultarea, drept gratie teama de Dumnezeu, drept văl sfânta modestie". Sunt cuvinte care mai bine decât orice profil biografic descriu viața sfintei de astăzi, umilă, inteligentă și flexibilă colaboratoare al marelui sfânt al carității. "Numai Dumnezeu cunoaște ce forță de suflet posedă ea", a spus sfântul Vincențiu, referindu-se la activitatea sa neobosită, în ciuda sănătății precare și a multor chinuri.

Fiica naturală a lui Louis de Marillac, stăpân peste Ferrieres și consilier în parlament, a avut o copilărie agitată; dar după anul 1604, murindu-i tatăl, Luiza în vârstă de paisprezece ani a fost luată de la colegiul regal și încredințată unei "domnișoare sărace" (poate mama sa), care a trimis-o la muncă. În această perioadă Luiza a cunoscut originea sa și a suferit din cauza aceasta, luându-și hotărârea de a se face călugăriță. Părinții au decis altfel și Luiza s-a căsătorit la 5 februarie 1631 cu scutierul și secretarul Mariei de Medici, Antonio Le Gras. La 19 octombrie a aceluiași an îi năștea un copil, Michele. Lunga boală a soțului și apariția unor dificultăți financiare au tulburat aproape la apariția ei armonia dintre cei doi soți, așa încât Luiza s-a gândit la despărțire.

Frecventele discuții cu sfântul Francisc de Sales, întâlnit pentru prima dată la Paris în anul 1618, au ajutat-o să depășească acest moment dificil. Apoi Vincențiu de Paul a asociat-o la proiectul fondării a Institutului Fiicelor Carității. Puțin după aceea, în decembrie 1625, după moartea soțului și intrarea în seminar a fiului Michele, Luiza a putut primi în casa sa primele tinere venite de la țară, pentru a se pune în slujba săracilor, în colaborare cu doamnele carității. Era primul nucleu al noii și revoluționare congregații.

A rămas pe poziție până în ultimul moment. A murit la 15 martie 1660, cu câteva luni înainte de "părintele săracilor", de la care a luat simplitatea vieții interioare și spiritul practic. În armonie cu gândirea sfântului fondator, după care sfințenia este cu atât mai adevărată, cu cât este mai ascunsă, Luiza de Marillac a primit cinstea altarelor de-abia la 11 martie 1934. În anul 1960 papa Ioan al XXIII-lea o declara patroană a asistenților sociali.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

* * *

Ioan Balicki

Părintele Jan Balicki. S-a născut la 25 ianuarie 1869. A crescut într-o familie cu o puternică trăire religioasă. În urma educației primite a decis să se consacre lui Dumnezeu. Și-a exercitat slujirea mai ales ca profesor de teologie dogmatică în Seminarul diecezan, apoi în calitate de confesor și formator de noi preoți. A dedicat lui Dumnezeu și oamenilor toți anii vieții sale sacerdotale, fiind un predicator stimat de mulți oameni, un confesor carismatic și un păstor în căutarea oițelor rătăcite. A murit la 15 martie 1948. Este un exemplu pentru toți preoții, mai ales pentru capacitatea sa de a uni viața de rugăciune cu apostolatul, pentru modul cum a știut să-și ajute aproapele în nevoile sale materiale și spirituale, pentru modul cum se poate ajunge la sfințenie prin evanghelizarea lumii.

Traducere de Ovidiu Bișog

("Lumina creștinului", 9/2002)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat