Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 SFÂNTUL ZILEI 

Sâmbăta, 24 februarie 2024 

Sfântul Sergiu

martir

Diferite Martirologii menționează mulți sfinți cu acest nume, dintre care cel mai popular este reformatorul vieții monastice din Rusia, născut în anul 1314 dintr-o familie nobilă din regiunea Rostov și emigrată la Redonez în regiunea Moscovei, după pierderea averilor. Răspândirea numelui Sergiu în Rusia și în țările slave (și chiar și în Occident) derivă din devoțiunea față de "părintele monahismului" în Rusia de nord, mort la 25 septembrie 1392, dată la care este celebrată amintirea sa.

Un alt celebru sfânt cu acest nume este papa Sergiu I, amintit la 8 septembrie, originar din Siria și stabilit la Roma, după ce familia sa, pentru a fugi de invadatorii mahomedani, își stabilise locuința la Palermo. Hirotonit preot în anul 683, patru ani mai târziu este ales papă și a trebuit să dea imediat dovadă de fermitate în conducerea Bisericii, datorită prezenței la Roma a doi antipapi, Teodor și Pascal, și a amenințării intervenției împăratului Iustinian al II-lea, care cerea de la el semnarea canoanelor conciliului Trullan, dintre care multe erau în mod evident tendențioase. "Aș prefera mai degrabă să mor, decât să consimt erorii", a fost răspunsul papei.

Sfântul Sergiu, martirul de astăzi din Cezarea Capadociei, aproape ignorat de izvoarele hagiografice grecești și bizantine, a avut o anumită popularitate în Occident, datorită unei Passio latine care ni-l descrie astfel pe martirul său: în timpul celebrărilor anuale în cinstea lui Jupiter, în timpul împăratului Dioclețian, guvernatorul Armeniei și al Capadociei, Sapriciu, aflându-se la Cezarea, a poruncit să fie chemați înaintea templului păgân toți creștinii din oraș, pentru a-i constrânge să-i dea cult lui Jupiter. În mulțime apare și Sergiu, un bătrân magistrat, care de mult părăsise toga, pentru a duce viața de pustnic.

Prezența sa a produs efectul surprinzător de stingere a focurilor pregătite pentru sacrificii. Imediat cauza ciudatului fenomen a fost atribuită creștinilor care prin refuzul lor îl mâniaseră pe zeu. Atunci a ieșit în față Sergiu și a explicat că motivul neputinței zeilor păgâni trebuia căutat mult mai sus, în atotputernicia adevăratului și unicului Dumnezeu, adorat de către creștini. Sergiu este arestat și condus înaintea guvernatorului, care printr-o judecată sumară l-a condamnat la decapitare. Condamnarea a fost executată imediat: era 24 februarie. Trupul martirului, luat de către creștini, a fost înmormântat în casa unei femei evlavioase. De aici rămășițele pământești au fost transportate în Spania, în orașul andaluz Ubeda.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

* * *

Singura vitalitate a credinței, atestată și de Evanghelie, izvorăște și din viața și activitatea preotului Tommaso Maria Fusco (1831-1891), fondatorul Institutului "Fiicele Carității ale Preasfântului Sânge". În virtutea credinței el a știut să trăiască în lume realitatea împărăției lui Dumnezeu într-un mod cu totul special. Printre iaculatoriile sale, una îi era într-un mod particular dragă: "Cred în tine, Dumnezeul meu, mărește credința mea". Aceasta este chiar rugămintea pe care apostolii o adresează lui Cristos în evanghelie (cf. Lc 17,5). Fericitul Tommaso Maria a înțeles că înainte de toate credința este un dar, un har. Nimeni nu poate s-o păstreze sau s-o câștige singur. Ea poate fi cerută și implorată numai de sus. De aceea, luminați de prețioasa învățătură a noului fericit, să nu încetăm niciodată a invoca darul credinței pentru că "dreptul va trăi prin credință" (Hab 1,4).

Traducere de Daniel Medveș

("Lumina creștinului", 12/2001)

* * *

Ascensión Nicol Goni

S-a născut la 14 martie 1868, la Tafalla (Spania), primind la Botez numele de Florentina. La vârsta de 14 ani a început cursurile Școlii "Sf. Roza de Lima" din orașul Huesca. Hotărâtă să îmbrățișeze viața dominicană, în anul 1885 a început noviciatul, luându-și numele de "Ascensión". După depunerea voturilor, a început să lucreze ca profesoară, activitate pe care a desfășurat-o timp de 28 de ani.

După ce autoritățile statului au preluat conducerea școlilor existente în oraș, surorile dominicane au fost nevoite să se îndrepte spre alte domenii de activitate. Dorind să lucreze în misiuni, ele au trimis îndată scrisori în America de Sud și Filipine, exprimându-și dorința de a sluji în acele locuri. Astfel, în noiembrie 1913, a avut loc prima expediție misionară. La 30 decembrie 1913, grupul alcătuit din cinci surori și trei misionari a ajuns în Peru, stabilindu-se temporar în Conventul Dominican din Lima. Doi ani mai târziu, surorile misionare s-au stabilit la Maldonado, unde locuiau numeroase triburi. Aici i-au îngrijit pe cei bolnavi, au promovat drepturile femeii și educația copiilor, pentru care au deschis și o școală.

În tot acest timp, sora Ascensión Nicol Goni trăia cu bucurie viața misionară. Susținută de o credință puternică și de un permanent dialog cu Dumnezeu și mergând pe urmele sfântului Dominic, a primit inspirația să înființeze, la 5 octombrie 1918, un nou institut: Congregația "Surorile Misionare Dominicane a Rozariului", pe care a condus-o până la 24 februarie 1940, când pelerinajul ei pământesc s-a încheiat. Procesul ei de beatificare a început la 24 septembrie 1962. La 2 aprilie 2003, în prezența papei Ioan Paul al II-lea, a fost citit decretul privind virtuțile sale eroice, iar la 20 decembrie 2004, cel referitor la miracolul necesar pentru a fi beatificată.

Emanuel Imbrea

("Lumina creștinului", 6/2005)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat