Vineri, 23 februarie 2024
Sfântul Policarp din Smirna
episcop și martir (comemorare)
Sfântul Policarp, episcop de Smirna, l-a cunoscut îndeaproape pe apostolul Ioan și "pe alții care îl văzuseră pe Domnul" și a fost "învățat de martori oculari ai vieții Cuvântului". Din acest motiv el ni se prezintă ca martor al vieții apostolice și ca om al tradiției vii "mereu în armonie cu Scripturile". Fragmentele citate sunt luate dintr-o scrisoare de-a sa către creștinii din Filipi, în Macedonia, care îi ceruseră un îndemn și copia eventualelor scrisori ale sfântului episcop de Antiohia, Ignațiu, al cărui prieten fusese.
Policarp era mai ales un om de conducere. Nu poseda calitățile de scriitor și gânditor ale sfântului Ignațiu, nici asemenea acestuia nu ardea de dorința de a fi "strivit" de fiarele circului pentru "a ajunge la Dumnezeu". Dimpotrivă, el rămâne ascuns "datorită umilei neîncrederi față de sine însuși". Era bătrân și știa că nu se poate încrede mult în propriile forțe. Descoperit într-un hambar și readus în oraș, în momentul încercării a arătat totuși curajul senin al credinței sale.
Cunoaștem mișcătorul sfârșit al vieții sale grație unui document care poartă data anului următor martiriului sfântului Policarp, care a avut loc la 23 februarie 155. Este o scrisoare a "Bisericii lui Dumnezeu peregrină în Smirna, către Biserica lui Dumnezeu peregrină în Filomelio și către toate parohiile din orice loc ale Bisericii sfinte și catolice". Este o povestire foarte importantă sub aspect istoric, hagiografic și liturgic. Proconsulului Statius Quadratus, care îl îndeamnă să se lepede de Isus, el îi răspunde dând din cap: "De 86 de ani îl slujesc și nu mi-a făcut nici un rău: cum aș putea să-l blestem pe regele meu care m-a răscumpărat?". "Te pot trimite să fii ars de viu", continuă proconsulul. "Focul cu care mă ameninți - răspunde Policarp - arde un moment, apoi trece; eu mă tem însă de focul veșnic al condamnării".
În timp ce în mijlocul amfiteatrului din Smirna este ars de viu, "nu ca o carne care se frige, dar ca o pâine care se coace", martirul înalță către Domnul o impresionantă rugăciune, scurtă dar intensă: "Așadar să fii binecuvântat întotdeauna, o Doamne; numele tău adorabil să fie glorificat în toate veacurile, de Isus Cristos pontiful veșnic și atotputernic, și să ți se dea toată cinstea cu el și cu Duhul Sfânt, în vecii vecilor". Deodată acel trup înroșit în foc cade în cenușă. "Cu toate acestea - mai scrie autorul scrisorii, care recomandă să fie citită în alte biserici - noi am adunat un oarecare os, pe care îl păstrăm ca aurul și pietrele prețioase".
(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)