Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 SFÂNTUL ZILEI 

Joi, 5 decembrie 2024 

Sfântul Sava

abate

Sava este întemeietorul așa zisei "Marii Lavre" din spatele văii Cedronului, de la porțile Ierusalimului. Născut la Mutalasca, aproape de Cezareea Cappadociei, în 439, după ce a petrecut câțiva ani în mănăstirea din țara sa, în 457 s-a mutat în cea din Ierusalim fondată de Passarion, pe care totuși nu a găsit-o potrivită cu aspirațiile sale. Dar spre deosebire de mulți călugări "rătăcitori" care părăseau conventul lor pentru a alerga în marile orașe, pentru a duce acolo nu întotdeauna o viață edificatoare, Sava, doritor de singurătate, în timpul unei șederi la Alexandria a cerut și a obținut permisiunea de a se retrage într-o peșteră, cu obligația de a se întoarce în toate sâmbetele și duminicile pentru a duce viață comună în mănăstire.

Cinci ani mai târziu, în 478, s-a întors la Ierusalim, și-a stabilit domiciliul în valea Cedronului, într-o peșteră greu accesibilă, unde ajungea cu ajutorul unei scărițe făcute din funii. Acea scăriță, după cum se pare, a indicat ascunzișul său altor călugări dornici ca și el de singurătate și în scurt timp, ca într-un mare stup, acele grote având pereții din stâncă cu suprafață neregulată s-au umplut de solitari, dar nu de locuitori trândavi.

Se năștea astfel "Marea Lavră", adică una dintre cele mai originale mănăstiri ale antichității. Sava, cu mare răbdre și în același timp cu indiscutabilă autoritate, a condus acea crescândă armată de pustnici organizându-i după regulile de viață ale cenobiților fixate deja de sfântul Pahomie, cu un secol mai înainte. Pentru ca activitatea de conducere a sfântului abate să aibă un punct de referință în autoritatea episcopului, patriarhul de Ierusalim l-a sfințit preot în 491. Sava, în ciuda predilecției pentru absoluta izolare de lume, nu s-a sustras îndatoririlor sale sacerdotale. A întemeiat alte mănăstiri, printre care una la Emaus, și a luat parte activă la lupta împotriva ereziei monofiziților, ajungând până la mobilizarea călugărilor săi într-o expediție pentru a se opune instalării unui episcop eretic, trimis la Ierusalim de către împăratul Anastasiu.

În fața împăratului de la Constantinopol, sfântul Sava a înscenat o adevărată reprezentare de mimi pentru a arăta prin evidența imaginii coregrafice tristele condiții ale poporului palestinian chinuit de taxe insuportabile, și în special una, corespunzând TVA-ului, care-i lovea pe toși micii comercianți. Când a murit, la 5 decembrie 532, întreaga regiune a voit să-l cinstească prin splendide funeralii. La Roma în secolul al VII-lea s-au ridicat pe Aventin, prin opera călugărilor greci, o mănăstire și o bazilică închinate lui, care dau numele întregului cartier.

(Text preluat din cartea Sfântul zilei de Mario Sgarbossa și Luigi Giovannini
Edizioni Paoline, 1978. Traducere de pr. Iosif Agiurgioaei)

 


Alegeți altă zi:



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat